INSIDER

Kiderült: ezekből az anyagokból érdemes maszkot készíteni

Nem mindegy, hogy milyen anyagból készült textilmaszkot viselünk. Egyes anyagok nagyobb biztonságot nyújtanak.
  • Szerző: Ripost

A járvány ellen a leghatásosabb védekezés, ha otthon maradunk, de mégis, amikor muszáj elhagynunk otthonunkat, például élelmiszer vásárlásakor, egészségünk érdekében maszkot ajánlott viselnünk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

A sebészi szájmaszkok és a speciális FFP-maszkok mellett pedig megjelentek az otthon készített textilmaszkok is. Utóbbi esetében, azonban nem mindegy, milyen anyagból készülnek – írja a Science Alart.

Egy friss kutatás megvizsgálta, milyen anyagok nyújtanak nagyobb védelmet, és milyenekből érdemes maszkokat készíteni.

A brit kutatók azt vizsgálták, hogy mely anyagoknak a legnagyobb a mechanikai és elektrosztatikus szűrőképessége. A kísérletek során pedig a 10 nanométeres részecskéktől egészen a 10 mikrométeres részecskék szűrését is vizsgálták, olyan hétköznapi anyagokon, mint a pamut, selyem, sifon, flanel és egyéb szintetikus anyagok, valamint kombinációik.

A fizikai védekezés terén a pamut lett a leghatékonyabb, míg az elektrosztatikus szűrésben a poliészter bizonyult jobbnak.

A kutatás során nem meglepő módon arra jutottak a szakértők, hogy a legbiztonságosabbak a többféle anyagból, rétegesen készített maszkok. Már csak azért is, mert ezek mechanikai és elektrosztatikus védelmet is biztosítanak.

Azonban kiemelték, hogy a helytelen viseléssel akár 60 %-kal is csökkenhet ezen védőeszközök hatékonysága.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?