Létrehozva: 2024.04.21.

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

A fokhagyma bár sajátságos illatot áraszt magából, ez mit sem számít fantasztikus íze és az szervezetünkre gyakorolt hatásához képest. Lássuk, miért jó nekünk, ha minél többet eszünk belőle!

A Fanny magazin segítségével bemutatjuk, miért jó, ha a fokhagyma is része az életednek.

1. Megmenti az érrendszert

Nem véletlen, hogy a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek szinte kötelező a fokhagyma fogyasztása, ugyanis kiváló értisztító, koleszterincsökkentő hatása van, erősíti az érfalakat és a szívet. Csökkentheti a trombózis és a szívroham kockázatát, emellett vérhígító hatású és csökkentheti a vérnyomást is.

fokhagyma, Pexels
Számos okot tudunk mondani, amiért érdemes fokhagymát fogyasztanod  Fotó: Pexels

2. Megszabadít a nehézfémektől

Akár a belélegzett, akár a testünkbe egyéb úton bekerült nehézfémek megzavarhatják a látásunk, veséink, tüdőnk és májunk működését. A fokhagymafogyasztás hozzájárul ezeknek az anyagoknak a mielőbbi kiválasztásához, így nem terhelik tovább szervezetünket.

3. Antibakteriális és vírusölő

Nem csak a gombákat, mint például a Candida, de a vírusokat, rossz baktériumokat, még az E. coli törzseket is elpusztítja a szervezetben, viszont regenerálja a bélflórákat, fokozza a jó baktériumok termelődését, javítja az étvágyat, és serkenti az emésztést. Ezen felül egyes vírusos, gombás vagy bakteriális bőrbetegségek és a rovarok ellen is kiváló megoldás.

4. Immunerősítő bomba

Növeli a szervezetünk védekezőképességét, emellett akkor is bevethetjük, ha már megbetegedtünk, hiszen fertőtlenítő hatásának köszönhetően csökkenti az influenza és a megfázás kínzó tüneteit.

+1. Epepanaszok ellen

Bár az epediéták többsége nem javasolja a fokhagyma fogyasztását, tinktúra vagy kapszula formájában mégis érdemes a szervezetbe juttatni. Ennek oka, hogy az epekő kialakulásában jelentős szerepe van a magas koleszterinszintnek, amit a fokhagyma kiválóan csökkent, emellett rizikótényezők közé sorolható még a zsíranyagcsere-zavarok, a gyulladásos bélbetegségek is, amelyek ellen szintén kiváló gyógymód a fokhagyma.

Nem ízlik? Sebaj!

Ha nem tudjuk vagy nem szeretnénk nyersen megenni, akkor érdemes kapszula vagy tinktúra formájában fogyasztanunk.

Így készítsünk tinktúrát:

40 dkg megpucolt fokhagymát vágjunk össze apróra, tegyük egy üvegbe, és öntsünk rá 4 dl gyógyszertári alkoholt úgy, hogy teljesen ellepje. Alaposan zárjuk le az üveget, tegyük sötét, hűvös helyre. 10 nap elteltével szűrjük le egy textilpelenka vagy gézlapon keresztül. Ezt a csodaszert bevethetjük általános immunerősítés céljából is, ezesetben napi egy-két teáskanálnyit fogyasszunk belőle, de bedörzsölhetjük vele a pattanást, rovarcsípést, gombás fertőzést, szemölcsöt is.

 

Jóból is megárt a sok?

Mivel alapvetően vérhígító hatású, műtétek és más sebészeti, fogászati beavatkozások előtt érdemes elkerülni, mert fokozott vérzést és lassabb alvadást idézhet elő. Vérnyomáscsökkentő hatása miatt, ha alacsony a vérnyomásunk, akkor csak módjával fogyasszuk. Túlzásba vitt fogyasztás esetén, ritkán ugyan, de előfordulhat allergiás reakció, ezért napi egy fejnél többet nem ajánlott enni belőle.
  

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek