tóth gabi
A fokhagyma bár sajátságos illatot áraszt magából, ez mit sem számít fantasztikus íze és az szervezetünkre gyakorolt hatásához képest. Lássuk, miért jó nekünk, ha minél többet eszünk belőle!
A Fanny magazin segítségével bemutatjuk, miért jó, ha a fokhagyma is része az életednek.
Nem véletlen, hogy a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek szinte kötelező a fokhagyma fogyasztása, ugyanis kiváló értisztító, koleszterincsökkentő hatása van, erősíti az érfalakat és a szívet. Csökkentheti a trombózis és a szívroham kockázatát, emellett vérhígító hatású és csökkentheti a vérnyomást is.
Akár a belélegzett, akár a testünkbe egyéb úton bekerült nehézfémek megzavarhatják a látásunk, veséink, tüdőnk és májunk működését. A fokhagymafogyasztás hozzájárul ezeknek az anyagoknak a mielőbbi kiválasztásához, így nem terhelik tovább szervezetünket.
Nem csak a gombákat, mint például a Candida, de a vírusokat, rossz baktériumokat, még az E. coli törzseket is elpusztítja a szervezetben, viszont regenerálja a bélflórákat, fokozza a jó baktériumok termelődését, javítja az étvágyat, és serkenti az emésztést. Ezen felül egyes vírusos, gombás vagy bakteriális bőrbetegségek és a rovarok ellen is kiváló megoldás.
Növeli a szervezetünk védekezőképességét, emellett akkor is bevethetjük, ha már megbetegedtünk, hiszen fertőtlenítő hatásának köszönhetően csökkenti az influenza és a megfázás kínzó tüneteit.
Bár az epediéták többsége nem javasolja a fokhagyma fogyasztását, tinktúra vagy kapszula formájában mégis érdemes a szervezetbe juttatni. Ennek oka, hogy az epekő kialakulásában jelentős szerepe van a magas koleszterinszintnek, amit a fokhagyma kiválóan csökkent, emellett rizikótényezők közé sorolható még a zsíranyagcsere-zavarok, a gyulladásos bélbetegségek is, amelyek ellen szintén kiváló gyógymód a fokhagyma.
Ha nem tudjuk vagy nem szeretnénk nyersen megenni, akkor érdemes kapszula vagy tinktúra formájában fogyasztanunk.
Így készítsünk tinktúrát:
40 dkg megpucolt fokhagymát vágjunk össze apróra, tegyük egy üvegbe, és öntsünk rá 4 dl gyógyszertári alkoholt úgy, hogy teljesen ellepje. Alaposan zárjuk le az üveget, tegyük sötét, hűvös helyre. 10 nap elteltével szűrjük le egy textilpelenka vagy gézlapon keresztül. Ezt a csodaszert bevethetjük általános immunerősítés céljából is, ezesetben napi egy-két teáskanálnyit fogyasszunk belőle, de bedörzsölhetjük vele a pattanást, rovarcsípést, gombás fertőzést, szemölcsöt is.
Mivel alapvetően vérhígító hatású, műtétek és más sebészeti, fogászati beavatkozások előtt érdemes elkerülni, mert fokozott vérzést és lassabb alvadást idézhet elő. Vérnyomáscsökkentő hatása miatt, ha alacsony a vérnyomásunk, akkor csak módjával fogyasszuk. Túlzásba vitt fogyasztás esetén, ritkán ugyan, de előfordulhat allergiás reakció, ezért napi egy fejnél többet nem ajánlott enni belőle.