RETRO RÁDIÓ

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

Létrehozva2024. 04. 21. 12:00

A fokhagyma bár sajátságos illatot áraszt magából, ez mit sem számít fantasztikus íze és az szervezetünkre gyakorolt hatásához képest. Lássuk, miért jó nekünk, ha minél többet eszünk belőle!

A Fanny magazin segítségével bemutatjuk, miért jó, ha a fokhagyma is része az életednek.

1. Megmenti az érrendszert

Nem véletlen, hogy a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek szinte kötelező a fokhagyma fogyasztása, ugyanis kiváló értisztító, koleszterincsökkentő hatása van, erősíti az érfalakat és a szívet. Csökkentheti a trombózis és a szívroham kockázatát, emellett vérhígító hatású és csökkentheti a vérnyomást is.

fokhagyma, Pexels
Számos okot tudunk mondani, amiért érdemes fokhagymát fogyasztanod  Fotó: Pexels

2. Megszabadít a nehézfémektől

Akár a belélegzett, akár a testünkbe egyéb úton bekerült nehézfémek megzavarhatják a látásunk, veséink, tüdőnk és májunk működését. A fokhagymafogyasztás hozzájárul ezeknek az anyagoknak a mielőbbi kiválasztásához, így nem terhelik tovább szervezetünket.

3. Antibakteriális és vírusölő

Nem csak a gombákat, mint például a Candida, de a vírusokat, rossz baktériumokat, még az E. coli törzseket is elpusztítja a szervezetben, viszont regenerálja a bélflórákat, fokozza a jó baktériumok termelődését, javítja az étvágyat, és serkenti az emésztést. Ezen felül egyes vírusos, gombás vagy bakteriális bőrbetegségek és a rovarok ellen is kiváló megoldás.

4. Immunerősítő bomba

Növeli a szervezetünk védekezőképességét, emellett akkor is bevethetjük, ha már megbetegedtünk, hiszen fertőtlenítő hatásának köszönhetően csökkenti az influenza és a megfázás kínzó tüneteit.

+1. Epepanaszok ellen

Bár az epediéták többsége nem javasolja a fokhagyma fogyasztását, tinktúra vagy kapszula formájában mégis érdemes a szervezetbe juttatni. Ennek oka, hogy az epekő kialakulásában jelentős szerepe van a magas koleszterinszintnek, amit a fokhagyma kiválóan csökkent, emellett rizikótényezők közé sorolható még a zsíranyagcsere-zavarok, a gyulladásos bélbetegségek is, amelyek ellen szintén kiváló gyógymód a fokhagyma.

Nem ízlik? Sebaj!

Ha nem tudjuk vagy nem szeretnénk nyersen megenni, akkor érdemes kapszula vagy tinktúra formájában fogyasztanunk.

Így készítsünk tinktúrát:

40 dkg megpucolt fokhagymát vágjunk össze apróra, tegyük egy üvegbe, és öntsünk rá 4 dl gyógyszertári alkoholt úgy, hogy teljesen ellepje. Alaposan zárjuk le az üveget, tegyük sötét, hűvös helyre. 10 nap elteltével szűrjük le egy textilpelenka vagy gézlapon keresztül. Ezt a csodaszert bevethetjük általános immunerősítés céljából is, ezesetben napi egy-két teáskanálnyit fogyasszunk belőle, de bedörzsölhetjük vele a pattanást, rovarcsípést, gombás fertőzést, szemölcsöt is.

 

Jóból is megárt a sok?

Mivel alapvetően vérhígító hatású, műtétek és más sebészeti, fogászati beavatkozások előtt érdemes elkerülni, mert fokozott vérzést és lassabb alvadást idézhet elő. Vérnyomáscsökkentő hatása miatt, ha alacsony a vérnyomásunk, akkor csak módjával fogyasszuk. Túlzásba vitt fogyasztás esetén, ritkán ugyan, de előfordulhat allergiás reakció, ezért napi egy fejnél többet nem ajánlott enni belőle.
  

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.