RETRO RÁDIÓ

Eszméletlen, mit művel testeddel a hagyma, elképesztő hatás

Eszméletlen, mit művel testeddel a hagyma, elképesztő hatás
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2021. 01. 12. 08:16

Nyersen igencsak csípős és könnyeket fakaszt, de ételeinkben megszelídül. Azt pedig csak kevesen tudják, hogy milyen sok áldásos hatása van ennek a sokoldalú zöldségnek!

A magyaros fogások egyik legfontosabb hozzávalója nem más, mint a hagyma. Ahogy pirul és karamellizálódik, kezdeti csípőssége kellemes, édeskés ízre vált, szaftos ételek alapját adva pedig jótékonyan dúsít a sült hagyma. De nemcsak ezért lenne vétek kihagyni!

  • Az egyik legjobb immunerősítő
  • A hagyma az egyik legegészségesebb zöldség: miközben a kalóriatartalma minimális, tele van tápanyaggal. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-vitamint, ami az immunrendszer karbantarásához szükséges; B6- és B9-vitamint, ami az idegrendszer normális működéséhet szükséges, illetve és káliumot, ami a testünk vízháztartását, az izmok összehúzódását és a veseműködést szabályozza.

     

  • Jót tesz a szívnek
  • Kutatások kimutatták, hogy a hagyma rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata, mivel a zöldségben lévő antioxidánsok gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő hatásúak.

  • Fiatalítja a testet
  • A lila- és vöröshagymában 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns található – ezek segítenek megakadályozni a sejtkárosodást, de olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség. A hagyma hatóanyagai összességében fiatalító hatást gyakorolnak a sejtekre.

     

  • Csökkenti a vércukorszintet
  • A hagyma a cukorbetegek egyik legjobb barátja, ugyanis jelentősen csökkenti a vércukorszintet, sőt, ha veszélyeztetett kategóriába tartozunk, rendszeres fogyasztással a diabétesz kialakulásának kockázata is mérsékelhető.

    Fotó: Pixabay.com

  • Antibakteriális hatású
  • Nem gondolnánk, de a hagyma olyan agresszív baktériumtörzsekkel szemben is képes felvenni a harcot, mint az e-coli vagy a streptococcus. Kutatások bebizonyították, hogy a hagyma héjából kivont quercetin nevű flavonoid (szintén antioxidáns) képes megállítani ezen rosszindulatú baktériumok szaporodását.

     

  • Erősíti a csontokat
  • A rendszeresen hagymát fogyasztók körében kevesebb a csontritkulásból adódó csonttörés – derült ki egy középkorú, menopauzán átesett nőket vizsgáló kutatás során. Így, ha valaki ügyel a csontjai épségére, megfelelő mennyiségű hagyma elfogyasztásával sokat javíthat a helyzeten.

     

  • Támogatja az egészséges bélflórát
  • És, ha mindez még nem lenne elég: a hagyma prebiotikumokban is bővelkedik! Ezek a jótékony baktériumok segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, így hozzájárulnak az immunrendszer normális működéséhez.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.