FAZÉK

Naná, hogy férfi alkotta ezt a zseniális töltött káposztát

Ez a legütősebb kreáció a karácsonyi asztalra, de mint sejthető, nem a töltött káposzta klasszikus verziójáról van szó. A gombócokba ugyanis nem hús, hanem hal került!
  • Szerző: D.K.

Kovács Levente, a Michelin-kalauz által ajánlott ZONA étterem séfje egy merész húzással egybegyúrta a két nagy karácsonyi klasszikust: a töltött káposztát és a halászlét. Ebből a különös fúzióból jött létre az idei ünnep újra gondolt kedvence, a káposztába töltött harcsa. A séf hitvallása, hogy az egyszerű étel is lehet nagyszerű. Erre a bizonyítékot az alábbi képen láthatjuk!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: ZONA étterem

Nálunk az ünnepi szezon nagy visszatérője ez a fogás, köretként ricottás lasagne kerül mellé, ami érdekessé és igazán izgalmassá varázsolja ezt az ünnepi fogást!” – mondja a séf.

Az ínycsiklandó ünnepi étek elkészítése otthon sem ördöngösség, és megkoronázhatja a karácsonyi vacsoramenüt!

 

Káposztába töltött harcsa

Hozzávalók:

(4 személy részére)

  • 60 dkg szürkeharcsa filé
  • 8 db savanyúkáposzta-levél
  • 10-20 dkg főtt rizs / ízlés szerint
  • 2 tojás
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • fűszerpaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • babérlevél
  • csombor
  • só és bors

Ricottás rakott tészta

  • 30 dkg lasagne tészta
  • 50 dkg ricotta
  • 3 dl tejföl
  • 5 dl tejszín
  • 15 dkg parmezán
  • 1 cs. friss kapor
  • só és bors

 

Díszítéshez:

Sült koktélparadicsom, esetleg uborkalekvár

Fotó: ZONA étterem

Így készül

  1. A ricottát, a finomra vágott kaprot és tejszínt keverjük össze a sóval, frissen őrölt feketeborssal. Ezután a lasagne lapok közé töltjük, tetejére tejszínt, parmezán sajtot szórunk, és közepes hőfokú sütőben (160 fok) 40-50 perc alatt készre sütjük.
  2. Míg a tészta sül, a harcsa hasa aljáról vágjuk le a zsírosabb részeket, majd ebből paprika és paradicsom, illetve víz hozzáadásával főzzünk halalaplevet. Így fűszerezzük: babérlevél, kevés só, egész bors, 1 fej hagyma. Fél óráig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
  3. A harcsa többi részét ledaráljuk. Finomra vágott, pirított vöröshagymával, főtt rizzsel, fokhagymával, sóval, borssal, csomborral, fűszerpaprikával, és 2 db egész tojással elkészítjük a tölteléket, majd klasszikus módon a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük.
  4. A töltelékeket sorakoztassuk egy lapos edénybe, öntsük fel az alaplével, és fél óra alatt főzzük készre – ekkor a káposztákat kivesszük, félretesszük. A megmaradt főzőléből, paprika és paradicsom hozzáadásával, tejföllel jóízű paprikás mártást készítünk. A kisült kapros-ricottás tésztát felkockázzuk.

Kovács Levente séf, ZONA étterem

 

Tálalás

A tányérba alulra a paprikás mártást, arra a lasagnét, majd a harcsával töltött káposztát tesszük. Díszíthetjük sült paradicsommal, uborkalekvárral, friss kaporral, tejföllel. Tartalmasabb lesz, ha sült kolbászt is adunk hozzá. Aki A ZONA étteremben préselt malacfület is szervíroznak a harcsával töltött káposzta mellé a tányéron.

 

 

És ezeket olvastad már?