SZTÁRDZSÚSZ

Elakadtál a halászlével? Bangó Margit segít!

Ugyan egész évben nem eszünk valami sok halat, de karácsonykor a legtöbb asztalra felkerülnek a kopoltyúsok. Bangó Margit és a Ripost segít a halászlé élkészítésében.
  • Szerző: The_M

A halászlevet a legtöbben szeretjük, ellenben jóval kevesebben vagyunk, akik jól el is tudjuk készíteni. A %% Bangó Margit jól bevált receptjével szeretne segíteni minden alkalmi halászléfőzőnek.

"Többféle halból készítem el ezt a mennyei fogást: keszeg, harcsa és ponty. Mivel nagy a családunk, ezért alaphangon 2.5-3 kg alapanyaggal dolgozom. Először a pontyfejeket felteszem főni, közben összevágom a halaprólékokat, amiket 6-7 fej vöröshagymával, 2 kanál pirospaprikával és borssal felteszek pirítani. Felöntöm vízzel, beleteszem a halszeleteket, majd addig főzöm, amíg omlós nem lesz a hal, amíg szét nem esik. Később összepasszírozom, és hozzáadom a belsőségeket. Körülbelül 5-6 darab halászlékockát is teszek bele, mert az kitűnő zamatot kölcsönöz neki."

Aki pedig már az alapanyag beszerzésénél elakadt, annak is tudunk segíteni, mert még ma sem késő bevásárolni.

A fogyasztók legtöbbször piacokon és áruházláncokban szerzik be az ételek elkészítéséhez szükséges halat, de az ünnepekre egyre több üzlet előtt jelennek meg halat árusító pavilonok, amik szintén népszerűek. A fővárosi piacokon átlagosan 1700-1900 forint körül kapható a pontyszelet kilója, ez minimális eltéréssel megegyezik a tavaly év végi árakkal.

Az áruházak közül három nagy lánc árait összevetve minimális az emelkedés, a pontyszelet átlagos ára idén 1860 forint körül van, 10 százalékkal magasabb a tavaly év véginél. 

A busa ugyan olcsóbb a pontynál, a budapesti piacokon és a szupermarketekben 1000 forint alatt, míg vidéken 1100 forint körül kapható. De kevésbé szeretik, mert bonyolultabb az elkészítése.

A másik közkedvelt halétel-alapanyag az afrikaiharcsa-filé, amelynek ára novemberben a budapesti piacokon 2700-2800 forint körül alakult, az előző év végi árakkal összehasonlítva nem volt változás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?