MEDICINA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.10.

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

Te is vízforralót használsz reggelente? Ne forrald fel kétszer a teához ugyanazt a vizet! Mutatjuk, miért.

Szerző Ripost

Nem is gondolnád, de amikor reggel a teához vagy a kávéhoz melegített víznél többet teszel a forralóba, akkor a maradékot nem szabad újramelegíteni. Bár nagyon egyszerű ismét csak a gombra nyomni, viszont ennek megvan az ára. Kutatások szerint miután egyszer felforraltad már a vizet, megváltozik annak összetétele. Ilyenkor a káros anyagok már elpárolognak belőle, így egészséges elfogyasztani. Viszont ha a maradék vizet újra forralod, kétszer vagy akár többször is, akkor már kémiai vegyületek halmozódnak fel a benne, és ezek károsak lehetnek a szervezetre. 

Pure,Water,Boils,In,An,Electric,Kettle,On,The,Table
Ne forrald fel többször ugyanazt a vizet!  Fotó: White bear studio / Shutterstock

A következő vegyületek miatt káros a többször újrafelforralt víz:

Nitrátok

A nitrogén a leggyakoribb, amit megtalálhatsz a vízben. Ennek fogyasztása hosszútávon rákbetegség kialakulásához vezethet, mint például leukémia vagy limfóma.

Fluor

A fluorról is hallhattad már, hogy káros lehet a szervezetre. Ha a vízben túl sok fluor van, akkor az a vesét is károsíthatja, de az ízületeknek sem tesz jót, sőt még a csontrák kialakulásával is összefüggésbe hozható. Gyermekeknél akadályozhatja az egészséges neurológiai fejlődést is. 

Arzén

Ez a természetben is előfordul, de elsősorban ipari hulladékból származik. Ha vidéken élsz, akkor erre sajnos ott nagyobb az esély. Ha rendszeresen fogyasztasz többször is felforral vizet, akkor nagyobb a lehetősége a szívbetegségnek, meddőségnek, neurológiai megbetegedésnek, vagy még a rák kialakulásának is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek