tóth gabi
Te is vízforralót használsz reggelente? Ne forrald fel kétszer a teához ugyanazt a vizet! Mutatjuk, miért.
Nem is gondolnád, de amikor reggel a teához vagy a kávéhoz melegített víznél többet teszel a forralóba, akkor a maradékot nem szabad újramelegíteni. Bár nagyon egyszerű ismét csak a gombra nyomni, viszont ennek megvan az ára. Kutatások szerint miután egyszer felforraltad már a vizet, megváltozik annak összetétele. Ilyenkor a káros anyagok már elpárolognak belőle, így egészséges elfogyasztani. Viszont ha a maradék vizet újra forralod, kétszer vagy akár többször is, akkor már kémiai vegyületek halmozódnak fel a benne, és ezek károsak lehetnek a szervezetre.
A következő vegyületek miatt káros a többször újrafelforralt víz:
A nitrogén a leggyakoribb, amit megtalálhatsz a vízben. Ennek fogyasztása hosszútávon rákbetegség kialakulásához vezethet, mint például leukémia vagy limfóma.
A fluorról is hallhattad már, hogy káros lehet a szervezetre. Ha a vízben túl sok fluor van, akkor az a vesét is károsíthatja, de az ízületeknek sem tesz jót, sőt még a csontrák kialakulásával is összefüggésbe hozható. Gyermekeknél akadályozhatja az egészséges neurológiai fejlődést is.
Ez a természetben is előfordul, de elsősorban ipari hulladékból származik. Ha vidéken élsz, akkor erre sajnos ott nagyobb az esély. Ha rendszeresen fogyasztasz többször is felforral vizet, akkor nagyobb a lehetősége a szívbetegségnek, meddőségnek, neurológiai megbetegedésnek, vagy még a rák kialakulásának is.