ÉLETMÓDI

Párásodik a szemüveged, ha fölteszed a maszkot? Itt a megoldás!

A szemüvegesek bosszankodva tapasztalják, hogy amint felteszik a maszkot, kilégzéskor a párafelhő lecsapódik a lencséken, így aztán hosszú másodpercekig semmit nem látnak. Szerencsére több megoldás is létezik, hogy ezt elkerüld, mutatjuk!
  • Szerző:

Egyre többen viselnek maszkot a koronavírus járvány miatt, és kiderült, hogy a szemüvegesek számára nem is egyszerű a dolog. Ugyanis a lehelet a nem szorosan záródó maszkoknál pont az orrnyeregnél távozik, egyenesen a lencsékre – amik azonnal be is párásodnak. Vannak azonban trükkök, amikkel ezt megelőzheted.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Profimedia

1. Szappanos vizes lemosás

Fotó: Profimedia

Nem új keletű a maszk miatt párásodó szemüveg problémája, ugyanis szemüveges orvosok életét is megkeseríti a jelenség. Még tanulmány is készült a témáról 2011-ben, amiből kiderült, hogy sok orvos műtét előtt szappanos vízzel mossa le a lencséket, és így hosszú időre elkerülhető a párásodás. Rögtön azelőtt, hogy feltennéd a maszkot, mosd le a szemüveged. Utána vagy hagyd levegőn megszáradni, vagy finom szövettel töröld le óvatosan a nedvességet. A brit tanulmány szerint ezután nem lesznek párásak a lencsék, mert a szappanos víz vékony filmréteget képez rajtuk. Bár egész napra nem tart ki a megoldás, pár órát ki tudsz húzni vele párásodás nélkül.

2. Orrhoz igazítás

A Tokiói Városi Rendőrkapitányság útmutatása alapján egyszerűen hajts vissza pár centit a maszk tetejéből, mielőtt felveszed. Így több helye lesz távozni a leheletednek, és nem a szemüvegen csapódik le a pára. Hátránya, hogy így kisebb lesz a maszk felülete, és nem is véd annyira, mint a visszahajtás nélkül. Ebben a videóban megnézheted hogyan kell lehajtani:

3. Kitámasztás zsebkendővel

Hajtogass téglalap alakúra egy papír zsebkendőt, és tedd az orrnyerged és a maszk közé. A zsebkendő elnyeli a kilégzéskor keletkezett párát, ami így nem a szemüvegeden csapódik le.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?