3 hónapja

Gyilkos szódabikarbóna: soha ne dőlj be ennek a kerti trükknek

Sok mindenre használható a háztartásban, csodákra képes a kertben is, de van, hogy többet árt, mint használ. Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne járj pórul!

Igazi csodaszer a szódabikarbóna: takaríthatsz vele, használhatod sütéshez, és a kertben is nagy hasznát veheted, hiszen édesebb lesz tőle a paradicsom, feljavítja a talajt, és a kártevőket (csigák, rovarok) is távol tarthatod vele. Bio permetezéshez is használható, ám ilyenkor érdemes vigyázni vele: ne dőlj be bármilyen receptnek, amit a neten találsz, hiszen ha túl tömény lesz a permetlé, a növényeid bánhatják! Ezért, ha szódabikarbónával permeteznél, legyél nagyon körültekintő, hiszen a növényeid összes levelét megégetheted vele. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad erre használni, sőt!

Selective,Focus,On,Person,Hand,Holding,Gardening,Trowel,Spade,With
Fotó: Shutterstock

Hatásos a gombás fertőzések ellen

A szódabikarbónás permetezés hallatán sokan csak legyintenek, úgy gondolják, humbug az egész; azonban arról, hogy lisztharmat ellen hatásos, a NÉBIH honlapján is lehet tájékoztatást találni. „A szódabikarbóna 0,33%-os oldatából (33-100 g/10 liter víz) hektáronként 300-600 litert szükséges kijuttatni. A kezeléseket 1-8 alkalommal, minimum 10 napos permetezési időközök beiktatásával a növények kétleveles fejlettségi állapotától a teljes érésig lehet elvégezni. A különböző kultúrák eltérő érzékenységet mutatnak a szódabikarbónára. A káros hatás elkerülése érdekében a felhasználás előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.” Ezt a keverési arányt fontos betartani a kiskertben is, hogy a szódabikarbóna biztosan ne károsítsa a növényeidet.

Gardener,Spraying,Euonymus,Tree,Against,Plant,Diseases,And,Pests,With
Fotó: Shutterstock

Így használd kártevők ellen

Keverj össze egy teáskanál szódabikarbónát és egyharmad csésze olíva olajat; ebből a keverékből egy csésze vízhez adj két teáskanálnyit, majd alapos keverés után permetezd a levelekre. Azonban túl sokat ne használd, hiszen az olaj elzárja a levelek légzőnyílásait, és az is fontos, hogy a virágokra ne kerüljön a szódabikarbónás oldat. Az ajánlott mennyiségnél ne használj többet, mert kiégetheti a növények leveleit.

Fotó: Ripost

Az ecettel is bánj óvatosan

Rengeteg tippet találhatsz a neten, ami arra buzdít, hogy levéltetvek ellen használj ecetes keveréket, azonban könnyen pórul járhatsz, ha túl sok ecetet használsz, hiszen köztudott, hogy természetes gyomirtóként is működik – vagyis, akárcsak a szódabikarbóna, a túl nagy mennyiségű ecetet tartalmazó keverék megégetheti a növényeidet, amik akár el is pusztulhatnak. Az ajánlott keverék levéltetvek ellen: fél liter vízben oldj fel 2 evőkanál cukrot, ugyanennyi szódabikarbónát, mosogatószert és ecetet, majd ezzel permetezd le az erősen fertőzött leveleket. 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!