5 éve

10 szuper ötlet, hogy használd a szódabikarbónát a kertben

Mindennapi bosszantó, kellemetlen problémákat oldhatsz meg még a kertben is ezzel a házi csodaszerrel. Olcsó, megbízható a hatása, és nem tartalmaz annyi káros anyagot, mint a boltban kapható szerek.

Mindenki beleesik időnként a hibába, hogy azt gondolja, a legdrágább, legújabb szerek biztosan megvédik a növényeket, a kertet a kártevőktől. Pedig a ritkán előforduló, komoly problémák kivételével

szinte mindent megoldhatsz olcsó házi szerekkel is.

Itt van például a mindig kéznél lévő szódabikarbóna.

Meg fogsz lepődni, mi mindenre használhatod még a kertben is!

GOMBAÖLÕ PERMETEZÕSZER

Elkészítés: keverj össze 4 tk szódabikarbónát 4 liter vízben. Permetezd be vele a beteg növényrészt.

Ez a házi szer épp olyan hatásos, mint a szaküzletekben kapható gombaölő szerek, ám sokkal kevesebb ártalmas összetevő nélkül.

KÁPOSZTAHERNYÓK ELLEN

Keverj össze egyenlő arányban szódabikarbónát liszttel. Szórd a keveréket a megtámadott káposztára, brokkolira. Elpusztítja a hernyókat, anélkül, hogy bármi mást kéne tenned!

KÉZMOSÓSZER

Nincs bosszantóbb, amikor a kerti munkák után lemoshatatlanul bepiszkolódik a kezed. Pedig egyszerűen eltávolíthatod a szennyeződést: használj egy kis szódabikarbónát szappanként. Dörzsöld át vele a kezed, majd alaposan öblítsd le. A kosz leolvad rólad!

TALAJ JAVÍTÓ

A begónia, a hortenzia a lúgos talajt kedveli. Keverj 1 tk szódabikarbónát az öntözővizébe. Sokkal szebben fejlődik, nagyobb virágokat hoz az extra gondoskodás hatására.

pH SZINT TESZTELÕ

Szeretnéd megtudni, milyen a föld Ph értéke? Végy egy kis földmintát, nedvesítsd be. Szórj egy kis szódabikarbónát a nedves földre. Ha elkezd buborékozni, az azt jelenti, hogy savas kémhatású a föld, úgy 5 pH vagy alatta van az érték.

CSIGAÖLÕ

Ha a növényeidet csigák támadták meg, vesd be a szódabikarbónát. Végy egy csipettel, és szórd direkt a csigákra. Elpusztulnak tőle. A hadművelet után ne felejtsd el letisztítani a port a növényedről.

KOMPOSZT SZAGTALANÍTÓ

„Füstöl” a komposztod? Elviselhetetlen bűz árad belőle? Szórj a halom tetejére egy kis szódabikarbónát. A szag nemsokára mérséklődik, majd eltűnik. A háziszer megállítja a savasodást, melytől a bűz keletkezik.

CSEREPES VIRÁGOKNAK

Szeretnéd, ha a cserepes virágod hosszabban megtartaná üdeségét, frissességét? Ültetés előtt hints a cserépbe egy vékony réteg szódabikarbónát. Ez után szórd bele a földet, majd ültesd a virágot. Meg fogsz lepődni, mennyivel tartósabb lesz a virág.

MADÁRFÜRDETÕ

Egy nedves rongyra szórj szódabikarbónát, és ezzel dörzsölve takarítsd ki a madarak fürdő edényét. Utána alaposan öblítsd ki! Nem fog olyan hamar bepiszkolódni.

HANGYAIRTÓ

Hangyainvázió esetén bevetheted a szódabikarbóna trükköt. Nedvesítsd be a hangyabolyt, és szórd meg szódabikarbónával. Fél óra múlva önts rá egy kis ételecetet. A hangyák elfogyasztják, és elpusztulnak tőle.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!