FAZÉK

Zöld di­ó­ból cso­da­cse­mege

Rej­tett tit­kait tárja fel előt­ted is a zöld dió, ha egy kis időt szánsz rá. Iga­zán kü­lön­le­ges lek­várt, be­főt­tet és li­kőrt ké­szít­hetsz be­lőle!

Még néhány napig tart a zöld dió szezon, most érdemes szedned, ha te is rajongója vagy az éretlen termésből készíthető  különleges lekvárnak, befőttnek és a fantasztikus likőrnek. Az örök szabály is is érvényes: a házi készítésű finomságoknak nincs párja!

A dió pozitív hatásai:

Úgy viselkedik, mint egy gyógynövény, a leveléből készült főzet pattanások, fekélyek, ekcéma, gyulladásos bőrbetegségek kezelésére jól alkalmazható.

Termése jelentős E-vitamint, telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló fehérje és ásványianyag forrás ezen kívül  magas a  B-vitamin, foszfor, vas, kálium és réz tartalma.

A zöld dió az érett dióterméshez képest sokkal koncentráltabban tartalmazza a gyógyító hatóanyagokat!

Mindent megfog, viselj gumikesztyűt!

Eközben a címlapon

A zöld diót a néphagyomány szerint ajúnius 23-i Szentiván éjszakáig  kell begyűjteni.  Ilyenkor még puha a héja, így feldolgozása egyszerű. A nagy és ízletes dióbélt adó, könnyen feltörhető héjú diót hagyd inkább beérni a fán. Ellenben a kimondottankemény héjjal termő diót érdemes inkább zöld állapotában leszedni és feldolgozni. Mindvégig, már a szedéskor is kesztyűben dolgozz vele, mert erősen fog!

ZÖLD DIÓ LEKVÁR

Hozzávalók:

1 kg zöld dió

1 liter víz

1/2 kg cukor

2 citrom kifacsart leve és reszelt héja

1 teáskanál citromsav

1 egész fahéjrúd, darabokra törve

4-5 db szegfűszeg

2 rúd vanília, vagy 3 tasak vaníliás cukor

2-3 közepes alma

Ezt a lekvárt enm a szépségéért szeretjük, hanem azért mert különlegesen finom! (Fotó: Pinterest)
Ezt a lekvárt enm a szépségéért szeretjük, hanem azért mert különlegesen finom! (Fotó: Pinterest)

Így készítsd:

Az alaposan megmosott diószemek végét vágd le, felületüket szurkáld meg, majd tedd a szemeket egy 5 literes befőttes üvegbe és öntsd fel vízzel.

Legalább 2 héten keresztül áztasd így, hogy a dió elveszítse keserű ízét. Minden nap cserélgesd alatta a vizet. 

A negyedik napon szurkálj szegfűszeget és fahéjat a diókba.

Az áztatás után a zöld diót főzd meg és turmixold össze. (A szegfűszeget érdemes kivenni, mert nagyon intenzív az íze)

A szirupot külön edényben készítsd el. Kevés vízben főzd össze a hozzávalókat (cukor, vanília, citrom, hámozott alma), majd amikor az alma szétfőtt, add a sziruphoz a diópépet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve még 15 percig főzd. Végén sterilizált üvegekbe adagold a lekvárt. Az üvegek száját szorosan zárd le, tartsd fejreállítva, míg ki nem hűl. 

Linzeres süteményekbe, borkorcsolyákhoz, sőt érett sajtok mellé csodálatos! Kipróbálhatod cukor nélkül is, édesítővel készítve!

ZÖLD DIÓ BEFÖTT

A zöld diót a fenti recept szerint készítsd elő. Áztatás után tedd fel főni, de ügyelj arra, hogy a végeredmény ne legyen túl puha.Amikor jónak látod, öntsd le róla a vizet, szűrd le. 1 kg cukorból készíts hozzá sűrű szirupot. Tedd a forró szirupba az előfőzött zöld diót, pár perc forrás után húzd le az edényt a tűzról. Egy éjszakán át hagyd állni így. A zöld dió befőtett másnap töltsd üvegekbe és dunsztold ki.

Ilyenor még puha a héja, könnyen kettévágható a dió (Fotó: Pinterest)
Ilyenor még puha a héja, könnyen kettévágható a dió (Fotó: Pinterest)

ZÖLD DIÓ LIKŐR

Kivételesen finom aperitif, formás üvegbe töltve, dekoratív címkével ajándéknak  is remek ötlet!

Hozzávalók:

15-20 zöld dió

1 liter alkohol

Fűszerek: 1/2 rúd fahéj, 1 vanília rúd, 1 szerecsendió, 5 szem szegfűszeg

Szirup: 35 dkg cukorból és 2 dl vízből

Az áztatás türelemjáték, de ki kell várni azn előírt időt, úgy lesz tökéletes a végeredmény (Fotó: Pinterest)
Az áztatás türelemjáték, de ki kell várni azn előírt időt, úgy lesz tökéletes a végeredmény (Fotó: Pinterest)

Így készítsd:

A  diószemeket alaposan mosd meg, négyfelé vágva tedd nagyobb befőttes üvegbe.1 liter alkohollal (lehet, vodka vagy semleges ízű pálinka is) öntsd fel, majd az üveget zárd le.

1 hónapig érleld, néha keverd meg, 4 hét múlva szűrd át.

Ezután add a diós léhez a fűszereket és újabb 4 hétig érleld így.

Miután letelt a hatóidő, szűrd le a diós fűszeres lét, keverd össze az előzőleg elkészített sziruppal, majd töltsd üvegekbe.