Mindig kireped a bejgli? Süsd helyette ezt a tésztát
Ezt a hagyományos karácsonyi süteményt nem egyszerű elkészíteni, sok háziasszonynak okozott már szomorú perceket. Ha idén szeretnél tutira menni, bejgli helyett készítsd el ezt a süteményt; biztosan nem reped ki, és az íze sem okoz csalódást!
Karácsonykor szinte kötelező bejglit sütni, hiszen mindenki ezt az ízt várja az ünnep alatt; csakhogy sokszor hiába minden fortély és trükk, csak szétreped a sütőben ez a hagyományos sütemény. Ha szeretnél idén biztosra menni, bejgli helyett ez a mákos karácsonyi sütemény tökéletes választás lehet, hiszen az íze pont olyan, mint a bejglié, de ez biztosan nem reped ki – ugyanis az a titka, hogy ne tekerd fel a tésztát, legyen belőle egyszerűen bejgli szelet – írja a mindmegette.hu.
Bejgli helyett mákos szelet
Ez a karácsonyi recept a mákos bejgli helyett tökéletes lehet, de ha nagyon fellelkesít a sikerélmény, elkészítheted diós, sőt, gesztenyés, mandulás töltelékkel is – a siker garantált lesz! Nem csak akkor jön kapóra, ha félsz attól, hogy kireped a sütemény, de akkor is, ha kevesebb az időd idén a karácsonyi süti elkészítésére. Bejgli helyett tehát érdemes inkább szeletet készíteni – mutatjuk a receptet!
Mákos bejgli szelet
Hozzávalók
A tésztához:
35 dkg liszt
7 dkg sertészsír
8 dkg vaj
3 dkg porcukor
12 gramm élesztő
1 dl hideg tej
1 db tojás sárgája
1 csip só
1 db tojás (a kenéshez)
A töltelékhez:
25 dkg darált mák
12 dkg cukor
1 csom. vaníliás cukor
1 db bio citrom reszelt héja
3 ek áfonyalekvár
2 ek zsemlemorzsa
1,5 dl víz
Elkészítés:
Morzsold az élesztőt a langyos tejbe, add hozzá a tojássárgáját, és alaposan keverd el.
Keverd össze a lisztet a porcukorral és a sóval, morzsold el benne a fagyos vajat és zsírt, majd öntsd hozzá az élesztős tejet. Gyorsan dolgozz a gyúrásnál, ha száraz a tészta, egy csipet tejet adj még hozzá. Csomagold folpackba a tésztát, és tedd egy órára a hűtőbe, de akár egy éjszakát is pihenhet.
Készítsd el a máktölteléket: keverd össze a zsemlemorzsával a mákot, majd főzd sziruposra a vizet a cukorral. Tedd a szirupba a mákot, a citromhéjat és az áfonyalekvárt.
Oszd három részre a tésztát, és nyújtsd őket tepsi méretű téglalappá. Az első lapot tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend rá a töltelék felét. Tedd rá a második lapot, arra kend a máskor töltelék másik felét, végül a maradék lappal fedd le.
A tészta tetejét kend le tojássárgájával, majd az egész sütit tedd a hűtőbe egy órára. Vedd ki, kend le tojásfehérjével, és meleg helyen hagyd állni egy órát. Szurkáld meg villával vagy hústűvel, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg 35 perc alatt. Ha kihűlt, szeleteld; bejgli helyett tökéletes lesz az ünnepi asztalon!