tóth gabi
Az ünnep egyik főszereplője ez a hagyományos édesség, melyből nem lehet eleget készíteni. A mézeskalács díszítésének elengedhetetlen hozzávalója a tökéletes cukormáz; mutatjuk a receptet!
A karácsonyi mézeskalács mindenki kedvence, de jól elkészíteni nem egyszerű. Ha a tésztát sikerül tökéletesre kisütnöd, még akkor is hátra van a mézeskalács díszítése, aminek az alfája és ómegája a jó cukormáz. Hiszen ha nem megfelelő az állaga, elfolyhat a mézeskalácsok díszítése, illetve ha túlságosan sűrű, akkor nehéz vele dolgozni. Emellett pedig nem árt, ha fényes is az a cukormáz. A mézeskalácshoz való cukormáz készítése azonban szerencsére nem túl bonyolult, de nem árt, ha ismersz néhány praktikát, hogy tökéletes legyen. Ez a cukormáz recept nem fog cserbenhagyni az ünnepek alatt!
Nincs szükség túl sok hozzávalóra: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 csipet só és 1 evőkanál keményítő, de emellett legyen kéznél citromlé is, mert enélkül a fényes cukormáz készítése nem lehetséges. Robotgéppel verd kemény habbá a tojásfehérjét. A porcukorban keverd el a keményítőt és a csipet sót, ennek a felét add a habhoz, és verd tovább három percig. Ezután add hozzá a maradék porcukrot, és addig verd a habot a géppel, míg tejfel sűrűségű nem lesz – ez kb. öt perc. A legvégén adj hozzá 2-3 csepp citromlevet.
A porcukrot és a keményítőt többször is szitáld át, ha kell, hogy ne legyenek a masszában rögök, ugyanis amikor eljön a mézeskalács díszítése, ezek elakadhatnak a díszítés során használt zacskó lyukában, és vagy nem tudod miattuk végigrajzolni a mintát, vagy hirtelen megszalad a keverék, amikor a rög kiszabadul, és oda is cukormáz kerül, ahova nem szeretnél tenni.
Ha még melegek a mézeskalácsok, nem szabad nekiállni a díszítésnek, meg kell várni, míg teljesen kihűlnek; ugyanis a meleg tésztán megolvadhat a cukormáz, és csúnya lesz a minta. Díszítéshez a legegyszerűbb, ha egy nejlonzacskó sarkát kiszúrod egy vastagabb varrótűvel, és az ezen kifolyó cukormázzal rajzolsz.