RETRO RÁDIÓ

Így készíthetsz tökéletes cukormázat a mézeskalács díszítéséhez

Létrehozva2024. 12. 15. 17:00

Az ünnep egyik főszereplője ez a hagyományos édesség, melyből nem lehet eleget készíteni. A mézeskalács díszítésének elengedhetetlen hozzávalója a tökéletes cukormáz; mutatjuk a receptet!

A karácsonyi mézeskalács mindenki kedvence, de jól elkészíteni nem egyszerű. Ha a tésztát sikerül tökéletesre kisütnöd, még akkor is hátra van a mézeskalács díszítése, aminek az alfája és ómegája a jó cukormáz. Hiszen ha nem megfelelő az állaga, elfolyhat a mézeskalácsok díszítése, illetve ha túlságosan sűrű, akkor nehéz vele dolgozni. Emellett pedig nem árt, ha fényes is az a cukormáz. A mézeskalácshoz való cukormáz készítése azonban szerencsére nem túl bonyolult, de nem árt, ha ismersz néhány praktikát, hogy tökéletes legyen. Ez a cukormáz recept nem fog cserbenhagyni az ünnepek alatt!

A mézeskalács díszítés az egyik legjobb ünnepi feladat.
A mézeskalács díszítés lelke a jól elkészített cukormáz Fotó: kuvona /  Shutterstock

Mézeskalács díszítés: egyszerű kikeverni a cukormázat

Nincs szükség túl sok hozzávalóra: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 csipet só és 1 evőkanál keményítő, de emellett legyen kéznél citromlé is, mert enélkül a fényes cukormáz készítése nem lehetséges. Robotgéppel verd kemény habbá a tojásfehérjét. A porcukorban keverd el a keményítőt és a csipet sót, ennek a felét add a habhoz, és verd tovább három percig. Ezután add hozzá a maradék porcukrot, és addig verd a habot a géppel, míg tejfel sűrűségű nem lesz – ez kb. öt perc. A legvégén adj hozzá 2-3 csepp citromlevet.

Legyenek csomómentesek az alapanyagok

A porcukrot és a keményítőt többször is szitáld át, ha kell, hogy ne legyenek  a masszában rögök, ugyanis amikor eljön a mézeskalács díszítése, ezek elakadhatnak a díszítés során használt zacskó lyukában, és vagy nem tudod miattuk végigrajzolni a mintát, vagy hirtelen megszalad a keverék, amikor a rög kiszabadul, és oda is cukormáz kerül, ahova nem szeretnél tenni. 

Nem csak a díszítéssel kell türelmesnek lenni

Ha még melegek a mézeskalácsok, nem szabad nekiállni a díszítésnek, meg kell várni, míg teljesen kihűlnek; ugyanis a meleg tésztán megolvadhat a cukormáz, és csúnya lesz a minta. Díszítéshez a legegyszerűbb, ha egy nejlonzacskó sarkát kiszúrod egy vastagabb varrótűvel, és az ezen kifolyó cukormázzal rajzolsz.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.