Létrehozva: 2024.12.04. 12:30

Tükörfényes kocsonya: Így tudod az utolsó zsírcseppet is eltávolítani a tetejéről

Ha eddig még nem készítetted el ezt az isteni ételt, akkor itt az ideje! A kocsonya akkor az igazi, ha rezeg, és szép tiszta; ebben segít ez a recept. Az is kederül, hogyan tudod az összes zsírt leszedni róla!

Ha tél, akkor kocsonya – ezt az ételt szinte mindenki elkészíti legalább egyszer decemberben, de nem baj, ha többször is az asztalra kerül. Ehhez nem árt egy jó kocsonya recept, hiszen az lenne a cél, hogy tökéletes legyen, vagyis legyen finom, szilárduljon meg kellőképpen, és akkor az igazi, ha tökéletesen tiszta, vagyis nincs zsírréteg a tetején. De hogyan tudod az utolsó cseppig leszedni? Mutatjuk!

Jó, ha van a tarsolyodban egy jó kocsonya recept.
Ez a kocsonya recept segít, hogy tökéletes legyen a végeredmény! Fotó: Mehes Daniel /  Shutterstock

Segít a szalvéta

A kocsonya főzése nem bonyolult, de időigényes, hiszen minél tovább rotyog, annál tisztább lesz. A legtöbb kocsonyarecept kitér arra, hogy érdemes ugyanúgy leszedni a habját, mint a húslevesnek, de ha szeretnéd minél több zsírtól megszabadítani a kocsonyát, akkor később, a főzés során érdemes leszedegetni a tetejéről. Ha pedig elkészült, ne öntsd egyből a tányérokba, hanem várj egy keveset, hogy a zsír a tetejére ússzon – ekkor pedig szedd le kanállal, majd itasd le szalvétával vagy konyhai törlőkendővel a maradékot. Az is jó megoldás, ha átszűröd a levet egy textilpelenkán, így teljesen tiszta kocsonya lesz a végeredmény.

Diétás lesz így

Aki fogyókúrázik, annak nem mindegy a kocsonya kalóriatartalma sem. Ha a kocsonya készítése során eltávolítod a zsírt, akkor nem kell aggódnod a kalóriák miatt, hiszen 100 gramm tiszta kocsonya mindössze 116 kcal-t tartalmaz, ezt pedig még a szigorú diétába is be tudod illeszteni. 

Kocsonya recept

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscsülök
  • 4 kg bőrös-csontos sertéshús
  • 1-2 fej fokhagyma
  • 2 ek egész bors
  • 5 tk só
  • 5 liter víz

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a bőrös húsokat, borotváld le róluk a szőrszálakat. Tedd a darabokat egy jó nagy lábosba, és öntsd fel az egészet hideg vízzel. A kocsoyát kis lángon kezdd el főzni, közben többször habozd le.
  • Ha már nem jön fel több hab a lé tetejére, add hozzá a fűszereket, és alacsony lángon főzd tovább úgy, hogy a lé éppen csak gyöngyözzön. Legalább öt órán keresztül főzd így, és közben többször szedd le a tetejéről a zsírt egy kanállal.
  • Ha elkészült a kocsonyalé, vedd le a tűzről, és pihentesd egy fél órát; így egyben le tudod majd kanalazni a zsírt a tetejéről. Ami ezután marad a tetején, azt a zsírt itasd le egy szalvétával. Szedd ki a húsokat, csontozd ki mindet. Majd a húsokat oszd szét üres edényekbe, tányérokba, és erre merd rá a levet úgy, hogy mindegyik darabot ellepje.
  • Hűvös helyen hagyd megdermedni a kocsonyát, és már tálalhatod is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek