RETRO RÁDIÓ

Tükörfényes kocsonya: Így tudod az utolsó zsírcseppet is eltávolítani a tetejéről

Létrehozva2024. 12. 04. 12:30

Ha eddig még nem készítetted el ezt az isteni ételt, akkor itt az ideje! A kocsonya akkor az igazi, ha rezeg, és szép tiszta; ebben segít ez a recept. Az is kederül, hogyan tudod az összes zsírt leszedni róla!

Ha tél, akkor kocsonya – ezt az ételt szinte mindenki elkészíti legalább egyszer decemberben, de nem baj, ha többször is az asztalra kerül. Ehhez nem árt egy jó kocsonya recept, hiszen az lenne a cél, hogy tökéletes legyen, vagyis legyen finom, szilárduljon meg kellőképpen, és akkor az igazi, ha tökéletesen tiszta, vagyis nincs zsírréteg a tetején. De hogyan tudod az utolsó cseppig leszedni? Mutatjuk!

Jó, ha van a tarsolyodban egy jó kocsonya recept.
Ez a kocsonya recept segít, hogy tökéletes legyen a végeredmény! Fotó: Mehes Daniel /  Shutterstock

Segít a szalvéta

A kocsonya főzése nem bonyolult, de időigényes, hiszen minél tovább rotyog, annál tisztább lesz. A legtöbb kocsonyarecept kitér arra, hogy érdemes ugyanúgy leszedni a habját, mint a húslevesnek, de ha szeretnéd minél több zsírtól megszabadítani a kocsonyát, akkor később, a főzés során érdemes leszedegetni a tetejéről. Ha pedig elkészült, ne öntsd egyből a tányérokba, hanem várj egy keveset, hogy a zsír a tetejére ússzon – ekkor pedig szedd le kanállal, majd itasd le szalvétával vagy konyhai törlőkendővel a maradékot. Az is jó megoldás, ha átszűröd a levet egy textilpelenkán, így teljesen tiszta kocsonya lesz a végeredmény.

Diétás lesz így

Aki fogyókúrázik, annak nem mindegy a kocsonya kalóriatartalma sem. Ha a kocsonya készítése során eltávolítod a zsírt, akkor nem kell aggódnod a kalóriák miatt, hiszen 100 gramm tiszta kocsonya mindössze 116 kcal-t tartalmaz, ezt pedig még a szigorú diétába is be tudod illeszteni. 

Kocsonya recept

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscsülök
  • 4 kg bőrös-csontos sertéshús
  • 1-2 fej fokhagyma
  • 2 ek egész bors
  • 5 tk só
  • 5 liter víz

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd meg a bőrös húsokat, borotváld le róluk a szőrszálakat. Tedd a darabokat egy jó nagy lábosba, és öntsd fel az egészet hideg vízzel. A kocsoyát kis lángon kezdd el főzni, közben többször habozd le.
  • Ha már nem jön fel több hab a lé tetejére, add hozzá a fűszereket, és alacsony lángon főzd tovább úgy, hogy a lé éppen csak gyöngyözzön. Legalább öt órán keresztül főzd így, és közben többször szedd le a tetejéről a zsírt egy kanállal.
  • Ha elkészült a kocsonyalé, vedd le a tűzről, és pihentesd egy fél órát; így egyben le tudod majd kanalazni a zsírt a tetejéről. Ami ezután marad a tetején, azt a zsírt itasd le egy szalvétával. Szedd ki a húsokat, csontozd ki mindet. Majd a húsokat oszd szét üres edényekbe, tányérokba, és erre merd rá a levet úgy, hogy mindegyik darabot ellepje.
  • Hűvös helyen hagyd megdermedni a kocsonyát, és már tálalhatod is.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.