tóth gabi
Szinte nincs is olyan család, ahol ne kerülne a karácsonyi asztalra ez a mennyei étel. A töltött káposzta elkészítéséhez hoztunk most több ötletet is, hogy idén még ízletesebb legyen. Érdemes kipróbálni!
A töltött káposzta igazi hagyományos karácsonyi és esküvői étel. Készíts belőle idén is az ünnepekre eleget, hiszen az sem baj, ha ezt az ételt többször is megmelegíted. Sőt, még finomabb is lesz tőle! Igazából ahány ház, annyiféleképpen készítik a töltött káposztát: lehet erdélyi, vagy szabolcsi, de az bizonyos, hogy mindkettő isteni lesz az alábbi újításoktól.
Az igazán finom töltött káposzta elkészítéséhez több trükk is létezik. Összeszedtük a legfontosabbakat, melyeket neked is érdemes bevetned. Garantáltan sikered lesz az ünnepek alatt.
Érdemes vegyes húst tenni a töltelékbe, pl. sertést marhával vagy marhával és pulykával. Sertésből vegyél lapockát, pulykából combot, ha marhát teszel bele, adj hozzá apróra vágott füstölt szalonnát, hogy elég szaftos legyen.
Használj kerek szemű rizst, krémesebb állagot ad a húsgombócnak. Párold meg előre. Ha szeretnéd, a gersli is megfelel a rizs helyett. Áztasd be 30 percre az árpagyöngyöt utána tedd bele a húsos masszába.
A piacon árusított, házilag savanyított vágott káposztát vásárolj, és hozzá leveleket is. Érdemes megkóstolni a az árusnál a káposztát. Legyen jó ropogós, enyhén sárgás színű, és ne legyen utóíze. Ha túl savanyú, akkor jól mosd át, mielőtt elkészítenéd.
Elkészítés előtti este áztasd be a füstölt húst, pl. sertéscombot, oldalast, tarját vagy csülköt. Másnap főzd félpuhára bő vízben. Hagyd kihűlni a levében. Vágd fel nagyobb kockákra a kolbászdarabokkal és a felszeletelt kolozsvári szalonnával együtt, így add hozzá az ételhez. Lángolt parasztkolbászt is választhatsz.
A só és a bors és a pirospaprika alapfűszerek, de természetesen a kömény és a babérlevél is megállja a helyét a receptben. Ízlés szerint tehetsz bele még szerecsendiót, borsikafűt, petrezselymet.
Kiváló választás egy nagy fazék, a cserépedény, a magas falú tepsi, vagy egy tűzálló tál.
Jó étvágyat!