FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.12.01.

Ettől lesz isteni finom az ünnepi töltött káposzta

Szinte nincs is olyan család, ahol ne kerülne a karácsonyi asztalra ez a mennyei étel. A töltött káposzta elkészítéséhez hoztunk most több ötletet is, hogy idén még ízletesebb legyen. Érdemes kipróbálni!

A töltött káposzta igazi hagyományos karácsonyi és esküvői étel. Készíts belőle idén is az ünnepekre eleget, hiszen az sem baj, ha ezt az ételt többször is megmelegíted. Sőt, még finomabb is lesz tőle! Igazából ahány ház, annyiféleképpen készítik a töltött káposztát: lehet erdélyi, vagy szabolcsi, de az bizonyos, hogy mindkettő isteni lesz az alábbi újításoktól. 

Töltött káposzta,Traditional,Food,,Filled,Cabbage
Töltött káposzta karácsonyra Fotó: NGdesignhun /  Shutterstock/ 

Töltött káposzta: így lesz szuper ízletes!

Az igazán finom töltött káposzta elkészítéséhez több trükk is létezik. Összeszedtük a legfontosabbakat, melyeket neked is érdemes bevetned. Garantáltan sikered lesz az ünnepek alatt. 

Darált hús az étel lelke

Érdemes vegyes húst tenni a töltelékbe, pl. sertést marhával vagy marhával és pulykával. Sertésből vegyél lapockát, pulykából combot, ha marhát teszel bele, adj hozzá apróra vágott füstölt szalonnát, hogy elég szaftos legyen.

Rizs vagy árpagyöngy kerüljön még a töltelékbe

Használj kerek szemű rizst, krémesebb állagot ad a húsgombócnak. Párold meg előre. Ha szeretnéd, a gersli is megfelel a rizs helyett. Áztasd be 30 percre az árpagyöngyöt utána tedd bele a húsos masszába. 

Káposzta levele is legyen tökéletes

A piacon árusított, házilag savanyított vágott káposztát vásárolj, és hozzá leveleket is. Érdemes megkóstolni a az árusnál a káposztát. Legyen jó ropogós, enyhén sárgás színű, és ne legyen utóíze. Ha túl savanyú, akkor jól mosd át, mielőtt elkészítenéd.

Kerüljön bele kolbász és szalonna is

Elkészítés előtti este áztasd be a füstölt húst, pl. sertéscombot, oldalast, tarját vagy csülköt. Másnap főzd félpuhára bő vízben. Hagyd kihűlni a levében. Vágd fel nagyobb kockákra a kolbászdarabokkal és a felszeletelt kolozsvári szalonnával együtt, így add hozzá az ételhez. Lángolt parasztkolbászt is választhatsz. 

Fontosak a fűszerek is

A só és a bors és a pirospaprika alapfűszerek, de természetesen a kömény és a babérlevél is megállja a helyét a receptben. Ízlés szerint tehetsz bele még szerecsendiót, borsikafűt, petrezselymet.

Miben készítsd el ezt az isteni ételt?

Kiváló választás egy nagy fazék, a cserépedény, a magas falú tepsi, vagy egy tűzálló tál. 

Töltött káposzta recept:

Hozzávalók:

  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 10-12 db káposzta levél
  • füstölt sertésborda
  • pirospaprika
  • fekete bors
  • sült fekete bors
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg jó minőségű rizs
  • 1 kg darált sertéscomb
  • 1 szál lángolt parasztkolbász
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem

Így készítsd el:

  1. Mosd meg a rizst egy nagy tálban és keverd össze a darált hússal, az apróra vágott vöröshagymával és a zúzott fokhagymával, majd adj hozzá sót, őrölt feketeborsot és pirospaprikát. Gyúrd össze a tölteléket. 
  2. Mosd át a savanyított káposztaleveleket langyos vízben, majd göngyöld beléjük a tölteléket.
  3. Szálas káposztával béleld ki a fazék vagy edény alját, és tedd rá az előző nap beáztatott füstölt bordát, illetve a darabokra vágott kolbászt is. Erre rétegezd a betöltött gombócokat. 
  4. Önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd add hozzá a sült fekete borsot. Takard be a tetejét szálas káposztával, esetleg maradék káposztalevéllel, majd lassú tűzön indítsd el a főzést.
  5. Forrás után kb. 1-1,5 órán keresztül főzd készre a töltött káposztát. 
  6. Tejföllel, petrezselyemmel a tetején és friss kenyérrel tálalhatod is!

Jó étvágyat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek