tóth gabi
A régi háztartásokban mindig volt otthon egy kis szalonna, ami nemcsak tápláló, finom reggeli vagy vacsora volt. Nagyanyáink ugyanis gyógyításra is használták. Nem is akárhogy!
Hogy mennyire egészséges a szalonna, arról a mai napig viták vannak, hiszen a modern diétákban nincs helye, de közben időnként felbukkannak olyan információk, hogy kis mértékben jót tesz a szervezettel. Érdemes időnként fogyasztani, hiszen remek íze van, sütéshez-főzéshez is fel lehet használni, és emellett nemcsak étkezésre, gyógyításra is használható, így jó, ha van kéznél. Nagyanyáink idejében még gyakran vették elő a szalonnát a kamrából, ha valaki fájdalmaktól szenvedett, vagy köhögés kínozta.
Gyógyír az ízületekre
Ízületi bántalmakra nem is akárhogyan használták: mézzel keverték el a ledarált szalonnát. Ma is érdemes kipróbálni a módszert, egyszerűen kend be a sajgó ízületet a mézes-szalonnás keverékkel, majd tekerd be celofánnal, és utána jól bugyoláld be egy meleg – például gyapjúból készült – sállal. Hagyd éjszakára a pakolást a fájdalmas ízületen, reggelre rengeteget fog javulni.
Köhögés ellen is használ
Ha valaki tüdőgyulladásban vagy hörghurutban szenvedett, a mellkast zsírral kenték be, vagy egy vékony szelet szalonnát tettek rá, amit beborítottak fóliával.
Enyhíti a fogfájást
Fájó foggal persze irány a fogorvos, de addig is, míg a rendelőbe eljutsz, a szalonna enyhítheti a kínjaidat. A fájó fogra egy kis darab, nem sózott szalonnát kell tenni, és rajta hagyni 15 percig. Fokozatosan enyhül majd a fájdalom.