Létrehozva: 2024.09.21. 17:00

Kiderült az igazság: így hat a szalonna a testedre

Az egyik legmegosztóbb magyar étel a jó öreg füstölt csemegeszalonna, hiszen van, aki szerint abszolúte egészségtelen, mások éppen az ellenkezőjét állítják. Utánajártunk, mi lehet az igazság.

A régi időkben még a mindennapi étkezés része volt a füstölt szalonna hagymával és fehér kenyérrel. Manapság már a legtöbben kerülik, hiszen diéta mellett nem biztos, hogy a legjobb választás, ráadásul sokan úgy vélik, hogy ártalmas az egészségre. Mások szerint pedig kimondottan egészséges. De melyik tábornak lehet igaza?

Smoked,Pork,Lard,And,Marinated,In,Herbs,,Salt,And,Sweet
Barát vagy ellenség a szalonna? Fotó: Sorin Gheorghe Bolog /  Shutterstock

Zsírokra szükségünk van

Tény, hogy a szalonna zsírtartalma igencsak magas, de azok szerint, akik egészségesnek tartják, pont ez segíti a szervezetünket, hiszen a benne lévő omega-6 zsírsavak állításuk szerint erősítik a szervezet ellenálló-képességét. A kis mennyiségben fogyasztott zsírok pedig jó hatással vannak a vérnyomásra és a keringési rendszerre. Emellett egyes kutatások szerint a szalonnából kiolvasztott zsír főzéshez biztonságosabb, mint a növényi olajok. Sokan azt is hozzá szokták tenni, hogy a szalonnában nincsenek hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek, és tény, hogy rengeteg benne a kalória és rendkívül zsíros, de így tudjuk, mit eszünk.

Rákkeltő anyagok, túl nagy mennyiségű só

A szalonnát nemcsak a zsírtartalma, de a magas sótartalma miatt sokan az egészségtelen ételek között tartják számon. A benne található telített zsír hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, a fokozott sófogyasztás pedig magas vérnyomást okozhat, és ártalmas lehetaz ízületekre és a vesére is. A WHO 2015-ös állásfoglalása szerint a feldolgozott húsok, különösen a füstöléssel, sózással, szárítással tartósítottak növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezért szakemberek azt javasolják, hogy a szalonnában megtalálható egészséges anyagokat (telítetlen zsír, szelén, ásványi anyagok) igyekezzünk inkább növényi forrásokból pótolni.

A mérték nem mindegy

Bár való igaz, hogy egészségügyi kockázatot jelenthet a szalonna fogyasztása, ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül ki kellene iktatni az étrendből, hiszen fehérjében gazdag, és fontos állati eredetű tápanyagforrás lehet. A lényeg, hogy tartsunk a mértéket, és tudatosan fogyasszuk – és persze érdemes mellé minél több friss zöldséget enni, hiszen nemcsak hagymával, de paprikával, paradicsommal, uborkával vagy káposztasalátával egyaránt nagyon finom!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek