RETRO RÁDIÓ

Kiderült az igazság: így hat a szalonna a testedre

Létrehozva2024. 09. 21. 17:00

Az egyik legmegosztóbb magyar étel a jó öreg füstölt csemegeszalonna, hiszen van, aki szerint abszolúte egészségtelen, mások éppen az ellenkezőjét állítják. Utánajártunk, mi lehet az igazság.

A régi időkben még a mindennapi étkezés része volt a füstölt szalonna hagymával és fehér kenyérrel. Manapság már a legtöbben kerülik, hiszen diéta mellett nem biztos, hogy a legjobb választás, ráadásul sokan úgy vélik, hogy ártalmas az egészségre. Mások szerint pedig kimondottan egészséges. De melyik tábornak lehet igaza?

Smoked,Pork,Lard,And,Marinated,In,Herbs,,Salt,And,Sweet
Barát vagy ellenség a szalonna? Fotó: Sorin Gheorghe Bolog /  Shutterstock

Zsírokra szükségünk van

Tény, hogy a szalonna zsírtartalma igencsak magas, de azok szerint, akik egészségesnek tartják, pont ez segíti a szervezetünket, hiszen a benne lévő omega-6 zsírsavak állításuk szerint erősítik a szervezet ellenálló-képességét. A kis mennyiségben fogyasztott zsírok pedig jó hatással vannak a vérnyomásra és a keringési rendszerre. Emellett egyes kutatások szerint a szalonnából kiolvasztott zsír főzéshez biztonságosabb, mint a növényi olajok. Sokan azt is hozzá szokták tenni, hogy a szalonnában nincsenek hozzáadott mesterséges adalékok, ételízesítők vagy színezékek, és tény, hogy rengeteg benne a kalória és rendkívül zsíros, de így tudjuk, mit eszünk.

Rákkeltő anyagok, túl nagy mennyiségű só

A szalonnát nemcsak a zsírtartalma, de a magas sótartalma miatt sokan az egészségtelen ételek között tartják számon. A benne található telített zsír hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet, a fokozott sófogyasztás pedig magas vérnyomást okozhat, és ártalmas lehetaz ízületekre és a vesére is. A WHO 2015-ös állásfoglalása szerint a feldolgozott húsok, különösen a füstöléssel, sózással, szárítással tartósítottak növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ezért szakemberek azt javasolják, hogy a szalonnában megtalálható egészséges anyagokat (telítetlen zsír, szelén, ásványi anyagok) igyekezzünk inkább növényi forrásokból pótolni.

A mérték nem mindegy

Bár való igaz, hogy egészségügyi kockázatot jelenthet a szalonna fogyasztása, ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül ki kellene iktatni az étrendből, hiszen fehérjében gazdag, és fontos állati eredetű tápanyagforrás lehet. A lényeg, hogy tartsunk a mértéket, és tudatosan fogyasszuk – és persze érdemes mellé minél több friss zöldséget enni, hiszen nemcsak hagymával, de paprikával, paradicsommal, uborkával vagy káposztasalátával egyaránt nagyon finom!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.