Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.15.
Módosítva: 2024.09.15.

Ezeket az ételeket soha ne tedd a mikróba, veszélyes lehet

Ma már alapkészülék a háztartásokban, és a napi rohanásban mindent itt melegítünk. Pedig van, amit nem lenne szabad, ugyanis ártalmas lehet az egészségre. Mutatjuk, melyik ételeket érdemes inkább a tűzhelyen vagy a sütőben melegíteni!

Évtizedek óta a háztartások elengedhetetlen eszköze a mikró, és nem véletlen, hiszen gyorsan, edénykoszolás nélkül felmelegednek benne az ételek. De érdemes odafigyelni, hogy mi kerül bele, ugyanis van, aminek egyáltalán nem tesz jót, ha itt melegíted. Nem mindegy az edény se, azt már mindenki tudja, hogy műanyagban még akkor sem tanácsos mikróban melegíteni, ha rajta van a piktogram, hogy mikrózható. A mikrohullámú sütőnek más veszélyei is lehetnek, például az egyenetlen melegítés hatására egyes ételekben megmaradhatnak olyan kórokozók, melyek ételmérgezést okozhatnak, másokban pedig egészségre veszélyes anyagok szabadulhatnak fel. Mutatjuk, mit nem tanácsos mikróban melegíteni!

Woman's,Hands,Closing,The,Microwave,Oven,Door,And,Preparing,Food
Nagyon hasznos gép, de nem mindent tehetünk bele! Fotó: NavinTar /  Shutterstock

Csirkehús

A mikrohullámok kívülről befelé haladva melegítik fel az ételeket, és sokszor hiába forró a külsejük, belül még csak éppen langyos. A csirkehúsban így ha esetleg szalmonella baktériumok vannak, nem fognak belül elpusztulni a melegítés hatására, és könnyen fertőzést okozhatnak. 

Kolbász, virsli

A feldolgozott húsokban sokszor olyan tartósítószerek találhatók, melyek a mikróban történő felmelegítés hatására átalakulhatnak, kutatások szerint például megemelkedhet a koleszterin szintje bennük. 

Répa, spenót

Bizonyos zöldségek, például a répa, a spenót, a zeller és a kelkáposzta nitrátokat tartalmaznak, ami a mikrohullámú sütőben való melegítés hatására átalakulhatnak nitrozaminokká – utóbbiak rákkeltő vegyületek. Ezeket a zöldségeket inkább melegítsd, párold a tűzhelyen.

Anyatej

Logikusnak tűnhet, hogy itt melegítsd fel, de az egyenetlen melegítés miatt veszélyes lehet a babára, hiszen létrejönnek benne forró pontok, és megégetheti a kicsi száját. Edényben, alacsony hőfokon, a tűzhelyen melegítsd inkább.

Krumpli

Akárcsak a csirke esetében, a főtt krumplinál is a baktériumok elszaporodása lehet a fő probléma, amiket a mikró nem mindig tud elpusztítani. Inkább tedd be a sütőbe a krumplit, sokkal biztonságosabb.

Halak

A halakat és a tenger gyümölcseit azért nem érdemes a mikróban melegíteni, mert elveszítik a zamatukat, a textúrájukat, hiszen a túl hirtelen felmelegedés miatt kiszáll belőlük a nedvesség. Ezeket az ételeket jobb serpenyőben melegíteni.

Rizs

Általában nem célszerű újramelegíteni a rizst, nemcsak mikróban, de máshogy sem, ugyanis a benne található Bacillus cereus nevű baktérium elszaporodhat benne, ezek spórái pedig ételmérgezést okozhatnak. Inkább készíts mindig akkora adag rizst, amennyi egy étkezésre biztosan el is fog fogyni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek