Hogyan lesz márványos és igazán ízletes a bejgli? Szabi a pék különleges töltelékkel dobta fel a karácsony kedvencét. Minden titokra fény derül a híres pék videójából!
Szabadfi Szabolcs, vagy ahogyan sokan ismerik, Szabi a pék megmutatta a mindmegette.hu stábjának, hogyan készíti a pirított mogyorós bejglit! Elárulta a töltelék titkát, ami segíthet neked is az elkészítésben, az is kiderült, hogyan kell igazán jól keleszteni a tésztát, hogy a bejgli márványos legyen, és az ünnepi asztal dísze is lehessen!
Szabi a pék: Pirított mogyorós bejgli
Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg liszt
3,2 dkg élesztő
10 dkg porcukor
4 db tojássárgája
30 dkg vaj
15 dkg zsír
3 dl tej
1 dkg só
töltelékhez:
1 kg törökmogyoró
50 dkg cukor
5 dl víz
Tetejére, kenéshez:
2 db tojás
Így készítsd el:
A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a porcukrot, a sót, morzsold bele az élesztőt, majd öntsd hozzá a tejet, végül a tojássárgákat. Kezd el keverni robotgéppel. Közben adagold hozzá a zsiradékot is. Dagaszd 8 percen keresztül. Amikor készen van, akkor 27 dkg-os darabokat vágj belőle, fóliázd le , majd tedd be a hűtőszekrénybe egész éjszakára.
A töltelékhez pirítsd le egy serpenyőben a törökmogyorót, amíg illatozni nem kezd. Majd vedd le a tűzről, és a felét durvára a másik felét pedig finomra kell aprítani.A vízből és a cukorból főzz szirupot, amit forralj akár 120 C fokig. Amint elérte ezt a hőfokot, öntsd bele a finomra őrölt mogyorót, majd 5 perc alatt főzd készre.
Vedd ki a hűtőből a 27 dkg-os tésztákat és kevés liszttel 2-3 mm-vastagra nyújtsd ki, majd töltsd meg egyenletesen a mogyorós töltelékkel úgy, hogy a tészta aljától ( amerre tekered ) 2 cm helyet hagyj, a többi szélétől pedig 1-1 cm-t.
Szorosan tekerd fel a bejglit. Verd fel a 2 tojás sárgáját, és kend be vele.Hagyd kelni 30 percen keresztül. Ha megkelt, kend be a fehérjével, és hagyd addig pihenni, amíg a tojás rászárad. Ez fogja adni a márványos repedezettségét.
165 C fokra előmelegített sütőben, 32-35 perc alatt süsd meg !