FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.12.19. 14:30

Szabi a pék elárulta a tökéletes bejgli titkát

Hogyan lesz márványos és igazán ízletes a bejgli? Szabi a pék különleges töltelékkel dobta fel a karácsony kedvencét. Minden titokra fény derül a híres pék videójából!

Szabadfi Szabolcs, vagy ahogyan sokan ismerik, Szabi a pék megmutatta a mindmegette.hu stábjának, hogyan készíti a pirított mogyorós bejglit! Elárulta a töltelék titkát, ami segíthet neked is az elkészítésben, az is kiderült, hogyan kell igazán jól keleszteni a tésztát, hogy a bejgli márványos legyen, és az ünnepi asztal dísze is lehessen!

Szabi a pék: bejgli
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegett.hu/ Szabi a pék: bejgli

 

Szabi a pék: Pirított mogyorós bejgli

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 3,2 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 4 db tojássárgája
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 3 dl tej
  • 1 dkg só

töltelékhez:

  • 1 kg törökmogyoró
  • 50 dkg cukor
  • 5 dl víz

Tetejére, kenéshez:

  • 2 db tojás

Így készítsd el:

  1. A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a porcukrot, a sót, morzsold bele az élesztőt, majd öntsd hozzá a tejet, végül a tojássárgákat. Kezd el keverni robotgéppel. Közben adagold hozzá a zsiradékot is. Dagaszd 8 percen keresztül. Amikor készen van, akkor 27 dkg-os darabokat vágj belőle, fóliázd le , majd tedd be a hűtőszekrénybe egész éjszakára.
  2. A töltelékhez pirítsd le egy serpenyőben a törökmogyorót, amíg illatozni nem kezd. Majd vedd le a tűzről, és a felét durvára a másik felét pedig finomra kell aprítani.A vízből és a cukorból főzz szirupot, amit forralj akár 120 C fokig. Amint elérte ezt a hőfokot, öntsd bele a finomra őrölt mogyorót, majd 5 perc alatt főzd készre. 
  3. Vedd ki a hűtőből a 27 dkg-os tésztákat és kevés liszttel 2-3 mm-vastagra nyújtsd ki, majd töltsd meg egyenletesen a mogyorós töltelékkel úgy, hogy  a tészta aljától ( amerre tekered ) 2 cm helyet hagyj, a többi szélétől pedig 1-1 cm-t.
  4. Szorosan tekerd fel a bejglit. Verd fel a 2 tojás sárgáját, és kend be vele.Hagyd kelni 30 percen keresztül. Ha megkelt, kend be a fehérjével, és hagyd addig pihenni, amíg a tojás rászárad. Ez fogja adni a márványos repedezettségét. 
  5. 165 C fokra előmelegített sütőben, 32-35 perc alatt süsd meg !

Jó étvágyat!

 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek