RETRO RÁDIÓ

Így készítsd el a máktölteléket, hogy ne repedjen szét a bejgli

Létrehozva2023. 12. 15. 16:30

A legfinomabb a saját készítésű ünnepi bejgli; ám sokszor hiába a tökéletes recept, a gondosság és odafigyelés, sütés közben egyszerűen fogja magát, és szétnyílik. Több praktikával is elkerülheted ezt, de a legfontosabb, hogy hogyan készül a töltelék, hiszen különösen a mákos hajlamos szétrepedni...

Szinte minden háziasszony hallotta már életében legalább egyszer a repedt bejgli kapcsán a családtól, hogy „Így is megesszük!” – ám valljuk be, ez sovány vigasz, főleg, ha ajándékba is akartunk adni belőle. Van néhány alapszabály, amit érdemes a bejgli készítésénél betartani, és ezeket a legtöbben ismerik is, például, hogy nem szabad túl sok tölteléket tenni bele, mert akkor garantált a repedés, mindig össze kell csipkedni feltekerés után a tészta széleit, és az is fontos, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát. Mégis megesik, hogy ezeket mind betartja az ember, és a legtöbb bejglije egyben is marad a sütőben – kivéve a mákosokat, amiken a sütés végére hatalmas repedés éktelenkedik. Mutatjuk, miért érzékenyebb a repedésre a mákos, és azt is, hogyan kerülheted el a katasztrófát!

A mákos bejgli hajlamosabb a repedésre, mint a diós  Fotó: Ripost

Ne legyen túl lágy a töltelék

Könnyebb dolgozni vele, ha nem túl kemény, ráadásul így kisebb a veszélye, hogy kiszárad sütés közben, ám a mákkal óvatosan kell bánni. Ugyanis míg a dió felveszi a nedvességet, a mák nem, így sütéskor több gőz keletkezik; és ez lehet az oka annak, hogy a diósnak kutya baja, a mákos pedig szétreped a sütőben. Ezért ne adj hozzá annyi tejet, mint a dióshoz, és ha mégis nedves, folyós a mákos töltelék, adj hozzá egy kevés búzadarát, hogy felszívja.

Óvatosan a cukorral

Másik fontos dolog a máknál, hogy egészen másképp reagál a cukorra, mint a dió; ha túl édesre készíted a tölteléket, átnedvesítheti a tésztát, ami miatt könnyebben megrepedhet a bejgli. Egyébként is finomabbak a sütemények, ha nem cukrozzuk túl őket.

Ne feledkezz meg a szurkálásról!

Ahhoz, hogy biztosan ne repedjen ki a mákos bejgli, szurkáld meg a tetejét villával, mielőtt a sütőbe teszed, hogy a keletkező gőzök ki tudjanak szabadulni sütés közben. Ha a tölteléked állaga és édessége megfelelő, és erről az apróságról sem feledkezel meg, tökéletes lesz az ünnepi bejglid!

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.