Létrehozva: 2023.12.15.

Így készítsd el a máktölteléket, hogy ne repedjen szét a bejgli

A legfinomabb a saját készítésű ünnepi bejgli; ám sokszor hiába a tökéletes recept, a gondosság és odafigyelés, sütés közben egyszerűen fogja magát, és szétnyílik. Több praktikával is elkerülheted ezt, de a legfontosabb, hogy hogyan készül a töltelék, hiszen különösen a mákos hajlamos szétrepedni...

Szinte minden háziasszony hallotta már életében legalább egyszer a repedt bejgli kapcsán a családtól, hogy „Így is megesszük!” – ám valljuk be, ez sovány vigasz, főleg, ha ajándékba is akartunk adni belőle. Van néhány alapszabály, amit érdemes a bejgli készítésénél betartani, és ezeket a legtöbben ismerik is, például, hogy nem szabad túl sok tölteléket tenni bele, mert akkor garantált a repedés, mindig össze kell csipkedni feltekerés után a tészta széleit, és az is fontos, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra a tésztát. Mégis megesik, hogy ezeket mind betartja az ember, és a legtöbb bejglije egyben is marad a sütőben – kivéve a mákosokat, amiken a sütés végére hatalmas repedés éktelenkedik. Mutatjuk, miért érzékenyebb a repedésre a mákos, és azt is, hogyan kerülheted el a katasztrófát!

A mákos bejgli hajlamosabb a repedésre, mint a diós  Fotó: Ripost

Ne legyen túl lágy a töltelék

Könnyebb dolgozni vele, ha nem túl kemény, ráadásul így kisebb a veszélye, hogy kiszárad sütés közben, ám a mákkal óvatosan kell bánni. Ugyanis míg a dió felveszi a nedvességet, a mák nem, így sütéskor több gőz keletkezik; és ez lehet az oka annak, hogy a diósnak kutya baja, a mákos pedig szétreped a sütőben. Ezért ne adj hozzá annyi tejet, mint a dióshoz, és ha mégis nedves, folyós a mákos töltelék, adj hozzá egy kevés búzadarát, hogy felszívja.

Óvatosan a cukorral

Másik fontos dolog a máknál, hogy egészen másképp reagál a cukorra, mint a dió; ha túl édesre készíted a tölteléket, átnedvesítheti a tésztát, ami miatt könnyebben megrepedhet a bejgli. Egyébként is finomabbak a sütemények, ha nem cukrozzuk túl őket.

Ne feledkezz meg a szurkálásról!

Ahhoz, hogy biztosan ne repedjen ki a mákos bejgli, szurkáld meg a tetejét villával, mielőtt a sütőbe teszed, hogy a keletkező gőzök ki tudjanak szabadulni sütés közben. Ha a tölteléked állaga és édessége megfelelő, és erről az apróságról sem feledkezel meg, tökéletes lesz az ünnepi bejglid!

FAZÉK

Ezt tedd margarin helyett a bejgli tésztájába, nagyanyáink is erre esküdtek

Nagyi módszerével könnyebb lesz a bejgli tésztája.

FAZÉK

Ezt tedd margarin helyett a bejgli tésztájába, nagyanyáink is erre esküdtek

Nagyi módszerével könnyebb lesz a bejgli tésztája.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, hogy verik át az embereket a Booking.com-on

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús