Mielőtt még bevásárolnál a karácsonyi bejglihez, ajánlunk egy szuper receptet. Bár a receptek többsége margarint vagy vajat javasol a tésztához, de a bejglit zsírral is elkészítheted. Könnyebb, rugalmasabb lesz a süteményed, és több napig marad friss. Érdemes ezt a trükköt kipróbálni, nem fogsz csalódni! Íme a nagyi ünnepi receptje:
Hozzávalók:
1 kg liszt
28 dkg zsír
15 dkg cukor
2 dl tej
1 dkg élesztő
1 tk só
1 egész tojás
Így készítsd el:
Keverd össze a lisztet a sót, és add hozzá a zsírt. Ezek után mehet bele a morzsolt élesztő, a cukor, a tej és a tojás. Jól gyúrd össze, majd pár órára hagyd pihenni a tésztát, de akár egy egész éjszakára is elteheted.
Majd oszd el a tésztát hat részre. Formázz belőle gömböket. Nyújtsd ki téglalap alakúra mindegyiket. Figyelj, hogy vékonyak legyenek.
Töltsd meg a tésztlapokat mákkal, dióval, gesztenyével, ízlés szerint, és tekerd fel jó szorosan.
A megtöltött és feltekert bejgliket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejüket kent meg tojással, és hagyd 30 percig még egy kicsit kelni.
Végül szurkáld meg villával a bejglik tetejét, és 180 C fokos sütőben 45 perc alatt süsd őket aranybarnára.