
Kiderült, hány óra alatt fő tökéletesre a kocsonya
Most már igazán itt a kocsonya ideje, amit nemcsak az ünnepekre érdemes elkészíteni! Mindenkinek van egy bevált receptje, de abban nem tudnak megegyezni a háziasszonyok, pontosan meddig kell főzni. Boros Vali eloszlatta a kétségeket...
Az egyik legnépszerűbb étel a téli hónapokban a kocsonya, ami nemcsak finom, de mint kiderült, egészséges is, hiszen táplál, jót tesz az ízületeknek, és mindemellett átmelegíti a testet és a lelket. Ahány ház, annyiféle recept van; van, aki kizárólag csontos-bőrös húsokkal készíti, mások tesznek bele színhúst és füstölt húst is, és akad, aki zöldségeket is ad hozzá. Bármilyen tuti recepted van, az is rendkívül fontos, hogy mennyi ideig főzöd a kocsonyát. A legtöbb ember szerint 3-5 óra elegendő, de Boros Vali, a szabolcsi csodaháziasszony szerint ennyi idő alatt nem lehet jó kocsonyát készíteni.

Lassú tűzön, legalább 7 órán keresztül
Boros Vali szerint akkor lesz tökéletes a kocsonya, ha legalább 7 órán át főzzük úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a főzővíz. Így ugyanis jó alaposan megfőnek a húsok, és rengeteg kollagén oldódik ki a vízbe, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán szép, rezgős legyen a kocsonya. Ha ennél rövidebb ideig főzöd, nem biztos, hogy olyan állaga lesz, amilyet szeretnél; ráadásul az íze sem lesz tökéletes, és lehet, hogy nem fog kellőképpen megdermedni.
Kocsonya Vali módra – recept
Hozzávalók:
- 4 db félbe vágott sertésköröm
- 1 kicsontozott hátsó csülök
- 1 marék sertésbőr
- 4 teáskanál só
- 10-15 db szemes bors
- 2 fej fokhagyma
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- víz
Elkészítés:
- Mosd és borotváld meg a bőrös húsokat, tedd egy tízliteres fazékba őket, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
- Kezdd el főzni a húsokat. A főzővízbe tegyél 4 teáskanál sót, és folyamatosan szedd le a tetejéről a habot. Erre azért van szükség, mert bár egyszer már habzott a hús, a só hatására kidobja még azt, amit kell. Még egyszer habozd le a főzőlevet, majd jöhetnek a zöldségek: a hagyma, a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagyma, és a fűszerek.
- Főzd lassú tűzön 2 órán keresztül, majd add hozzá a répát és a petrezselyemgyökeret is. Összesen 7-8 órát főzd a kocsonyát a lehető legkisebb lángon.
- Ha kész, szedd ki a húst szűrőlapát segítségével, a levet tésztaszűrőn keresztül öntsd tányérokba, tedd beléjük a kicsontozott húst, majd vidd a tányérokat hideg helyre, hogy meg tudjon dermedni a kocsonya.






