tóth gabi
Karácsonykor a legfinomabb falatokat tesszük az ünnepi asztalra. Azonban egyszerre megfõzni, megsütni mindent lehetetlen! A bejglivel viszont elõre készülhetsz, így a legnagyobb munka közepette egy mozdulattal kápráztathatod el a családodat!
A legtöbb családban elképzelhetetlen a karácsony bejgli nélkül. Az ünnepi süteményre a háziasszonyok kényesen ügyelnek: a bejgli akkor jó, ha teteje szép márványos és sütés közben nem reped meg. Azonban sokszor előfordul, hogy nem sikerül tökéletesre. Ezért is érdemes előre elkészítened!
A bejgli nagyon jól fagyasztható, ráadásul a mínuszok kifejezetten jót tesznek a tésztának. Így tényleg hibátlan "márványos" bejgli kerülhet ki a sütőből!
Hozzávalók:
Így készítsd:
Mákos töltelék / 3 rúdhoz:
26 dkg cukrot 2,5 dl vízzel főzd össze. Ebbe a szirupba keverj 40 dkg mákot, majd tegyél hozzá 2 evőkanál mézet, szegfűszeget, citromhéjat, késhegynyi fahéjat, mazsolát és főzd össze egy kicsit.
Diós töltelék / 3 rúdhoz:
2 dl tejet forralj fel 22 dkg cukorral, majd keverj hozzá 40 dkg darált diót. Tegyél hozzá 1 evőkanál mézet, kis fahéjat, reszelt citrom és narancs héjat, mazsolát és egy picit főzd össze.
A klasszikus mákos és diós bejglin kívül készítheted még gesztenyés, vagy almás-fahéjas, változatban is. De bátran variálhatod a tölteléket ízlésed szerint is.
Gesztenyés töltelék /1 adag:
Almás-fahéjas töltelék / 1 adag:
Tekerd a bejgliket egyenként alufóliába, így sokáig frissek maradnak!