RETRO RÁDIÓ

A tökéletes bejgli! Nem reped és előre elkészítheted!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 12. 05. 12:55

Karácsonykor a legfinomabb falatokat tesszük az ünnepi asztalra. Azonban egyszerre megfõzni, megsütni mindent lehetetlen! A bejglivel viszont elõre készülhetsz, így a legnagyobb munka közepette egy mozdulattal kápráztathatod el a családodat!

A legtöbb családban elképzelhetetlen a karácsony bejgli nélkül.  Az ünnepi süteményre a háziasszonyok  kényesen ügyelnek: a bejgli akkor jó, ha teteje szép márványos és sütés közben nem reped meg. Azonban sokszor előfordul, hogy nem sikerül tökéletesre. Ezért is érdemes előre elkészítened!

A bejgli nagyon jól fagyasztható, ráadásul a mínuszok kifejezetten jót tesznek a tésztának. Így tényleg hibátlan "márványos" bejgli kerülhet ki a sütőből!

Bejgli  / 6 rúd

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 18 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 egész tojás
  • Így készítsd:

  • Langyos tejben futtasd fel az  élesztőt.
  • Morzsold el a vajat és a zsírt a liszttel, mérd hozzá a cukrot és a sót.
  • Tedd hozzá a tojást és az élesztős tejet és jól gyúrd össze.
  • Hideg helyen pihentesd.
  • Oszd el 6 egyforma részre és formázz belőle cipókat.
  • Nyújtsd ki vékonyra, téglalap alakúra (az egyik oldala egyezzen meg a tepsid méretével).
  • Kend meg töltelékkel, majd szorosan tekerd fel.
  • Ha előre készíted, tekerd egyenként fóliába és fagyaszd le.
  • Ha frissen készíted, vagy fagyasztás után (ha kiengedett a tészta) sütőpapírral bélelt tepsibe rendezd egymás mellé a bejgliket, a két végét hajtsd a rúd alá.
  • Kend meg a tetejét vékonyan tojással és hagyd fél órát meleg helyen.
  • Ha megszáradt, ismét kend meg a tetejét tojással és tedd fél órára hideg helyre.
  • Szurkáld végig  óvatosan villával a tetejét.
  • 190 fokon kb 45 perc alatt süsd készre.
  • Töltelékek

    Mákos  töltelék / 3 rúdhoz:

    26 dkg  cukrot 2,5 dl vízzel főzd össze. Ebbe a  szirupba keverj  40 dkg mákot, majd tegyél  hozzá 2 evőkanál mézet,  szegfűszeget, citromhéjat, késhegynyi fahéjat, mazsolát  és főzd össze egy kicsit.

    Diós töltelék / 3 rúdhoz:

    2 dl tejet forralj fel 22 dkg cukorral, majd keverj hozzá 40 dkg darált diót. Tegyél hozzá 1 evőkanál mézet, kis fahéjat, reszelt citrom és narancs héjat, mazsolát  és egy picit főzd össze.

    A klasszikus mákos és diós bejglin kívül készítheted még gesztenyés, vagy  almás-fahéjas, változatban  is. De bátran variálhatod a tölteléket ízlésed szerint is.

    Gesztenyés töltelék /1 adag:

  • 25 dkg gesztenyét 1 tojással 5 dkg cukorral és 10 dkg vajjal jól dolgozz el. Ha túl sűrű lenne, kis tejjel lazíthatod.
  • Almás-fahéjas töltelék / 1 adag:

  • Hámozz meg és reszelj le 6 nagy, savanykás almát, keverd össze 30 dkg cukorral és 2 teáskanál fahéjjal. Ha levet ereszt, nyomkodd meg, mielőtt a tésztába töltöd.Kis darált dióval sűrítheted.
  • Tekerd a bejgliket egyenként alufóliába, így sokáig frissek maradnak!

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.