
Ezt keverd idén a mákhoz, hogy isteni legyen a bejglid
Az ünnepi menü elmaradhatatlan része ez a hagyományos sütemény. Ha szeretnéd, hogy idén különleges legyen a mákos bejgli töltelék, adj hozzá egy új összetevőt. Az íze nem lesz tolakodó, sőt, tökéletesen passzol a mákéhoz.
Egyre többen készítenek különleges bejgliket, de a hagyományos mákost és dióst is fel lehet turbózni egy kicsit. A mákos bejgli töltelék sokkal finomabb lesz, ha a szokásos összetevők mellé teszel hozzá egy kevés kandírozott narancshéjat is. A két íz fantasztikusan harmonizál egymással, és az biztos, hogy mindenki, aki kóstolja majd, egyből el fogja kérni a receptet. Mutatjuk, hogyan készítsd el, hogy idén még finomabb legyen a karácsonyi bejgli.

Különleges mákos bejgli töltelék
Hozzávalók:
- 2 nagyobb darab bio narancs
- 1 dl víz
- 15 dkg cukor
- 35 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 tk fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl tej
Elkészítés:
- A kandírozott narancshéj elkészítéséhez alaposan mosd meg a narancsokat, majd töröld őket szárazra, és jó éles késsel vágd le a héjukat. A héjakat szeleted 1-2 mm-es, hosszú csíkokra. Egy kisebb edénybe tegyél fel 1 dl vizet a 15 dkg cukorral, tedd bele a héjakat, és lassú tűzön, fedő alatt forrald egy órán át. Ez idő alatt meg fog puhulni a narancshéj, és elveszíti a kesernyés ízét is. Ha letelt az egy óra, szűrd le a héjakat, majd forgasd meg őket kristálycukorban, és tedd félre.
- Jöhet a bejgli töltelék: egy kisebb fazékba borítsd bele a mákot, add hozzá a fűszereket, a tejet, a cukrot és a kandírozott narancshéjból 2 evőkanálnyit. Keverd össze az egészet, lassú tűzön főzd fel, majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. A szokásos módon készítsd el a bejgli tésztát, és a hideg tölteléket használd fel hozzá.






