RETRO RÁDIÓ

3 isteni étel a Márton-napi lakomához

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 11. 08. 12:00

"Ha Márton napján libát nem eszünk, egész évben éhezünk!"-tartja a mondás. Hoztunk 3 isteni fogást, amit neked is érdemes elkészítened a jeles napon. Mutatjuk a recepteket.

Évek óta egyre népszerűbb hagyomány a november 11-re eső Márton nap. A népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Three,Funny,White,Geese,-,Funny,Image,With,Three,Domestic
Fotó: YesPhotographers / Shutterstock

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Ilyenkor szokás libamájat, libasültet, káposztát, lúdlábtortát és nagyon jó borokat is fogyasztani. 

Mi is hoztunk 3 ínycsiklandó receptet, mindet elkészítheted, de válogathatsz is közülük!

1.Libanyakleves

Libanyak leves
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 80 dkg libanyak
  • 1 db zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 5 szem fekete bors
  • 2 db fehérrépa
  • 2 db sárgarépa

Így készítsd el:

  1. Öblítsd át a libanyakat hideg vízben, majd tedd bele egy nagy fazékba a negyedelt zellergumóval, az egész karalábéval és a félbevágott hagymával együtt.
  2. Add hozzá a babérlevelet és a szemes borsot, öntsd fel bő vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt kezdd el főzni. Amikor felforr, sózd meg, és főzd tovább 45 percen keresztül.
  3. Add hozzá a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zeller zöldjét. Főzd puhára a libanyakkal együtt. 

Jó étvágyat!

2.Ludaskása gerslivel

ludaskása
Fotó: Mindmegette.hu / Mindmegette

Hozzávalók:

  • 25 dkg árpagyöngy
  • 25 dkg libazúza
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 db sárgarépa
  • 4 szem egész fekete bors
  • 0,4 napraforgó étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg pecsenye libamáj
  • bors
  • 10 dkg barna csiperkegomba

Így készítsd el:

  1. Áztasd be az árpagyöngyöt hideg vízbe.
  2. Vágd kisebb darabokra a libazúzát, majd vízben tedd fel főzni 2 gerezd fokhagymával, a feldarabolt petrezselyemgyökérrel és 1 db sárgarépával. Sózd meg, és add hozzá a szemes borsot is. Közepes lángon nagyjából 1,5 órán keresztül főzd, amíg a zúza megpuhul. Ha szükséges, közben pótold a főzővizet. 
  3. Amikor a zúza készen van, szűrd le, és a főzővizét a leszűrt árpagyöngyre öntsd rá, abban főzd puhára.
  4. Egy serpenyőbe tegyél olajat, és abban pirítsd meg a felkockázott vöröshagymát és a maradék répát, majd add hozzá a feldarabolt pecsenye libamájat és a maradék zúzott fokhagymát. Sózd, borsozd, majd ha a máj kezd kifehéredni, add hozzá a feldarabolt gombát, a zöldborsót és a megpárolódott zúzát, majd párold mindet puhára egy kevés száraz fehérborban.
  5. A megfőtt gerslit keverd össze a párolt zöldséges belsőségekkel. Tálad az ételt aprított frissen megszórt petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

3. Lúdláb muffin

Fresh,Chocolate,Muffins,With,Chocolate,Cream,And,Cherry.
Fotó: Lesya Dolyuk / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • csipet só
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 24 db meggy
  • 1,5 dl tej
  • 30 dkg margarin

Így készítsd el:

  1. Egy nagy tálba keverd habosra a puha margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá egyenként a tojásokat. Keverd simára és add hozzá a sütőporral, kakaóporral és a csipet sóval jól elkevert lisztet. Végül add hozzá a lehűlt, felolvasztott csokit és a tejet.
  2. A kész tésztát töltsd bele a papírral kibélelt muffin sütőbe, vagy a szilikonformákba úgy, hogy a formák 3/4-ig érjen.
  3. Tegyél a közepükbe egy-egy meggyszemet , és 175 C fokra előemelegített sütőben süsd készre 15.20 perc alatt. Mielőtt kiveszed, végezz tűpróbát.
  4. Nagy tálba kézi mixerrel dolgozd el a margarint és a porcukrot, a kakaóport és egy csipet sót.  Add hozzá a vaníliát, a mézet, majd gőz fölött olvasztott és lehűtött csokoládét. Végül keverj hozzá tejszínt, hűtsd le, és kanalazd bele habzsákba. Nyomj krémet a kihűlt muffinok tetejére. Szórd meg tortadarával, díszítsd mindet egy-egy szem meggyel.

Jó étvágyat!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.