
3 isteni étel a Márton-napi lakomához
"Ha Márton napján libát nem eszünk, egész évben éhezünk!"-tartja a mondás. Hoztunk 3 isteni fogást, amit neked is érdemes elkészítened a jeles napon. Mutatjuk a recepteket.
Évek óta egyre népszerűbb hagyomány a november 11-re eső Márton nap. A népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Ilyenkor szokás libamájat, libasültet, káposztát, lúdlábtortát és nagyon jó borokat is fogyasztani.
Mi is hoztunk 3 ínycsiklandó receptet, mindet elkészítheted, de válogathatsz is közülük!
1.Libanyakleves

Hozzávalók:
- 80 dkg libanyak
- 1 db zellergumó
- 1 db karalábé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db babérlevél
- 5 szem fekete bors
- só
- 2 db fehérrépa
- 2 db sárgarépa
Így készítsd el:
- Öblítsd át a libanyakat hideg vízben, majd tedd bele egy nagy fazékba a negyedelt zellergumóval, az egész karalábéval és a félbevágott hagymával együtt.
- Add hozzá a babérlevelet és a szemes borsot, öntsd fel bő vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt kezdd el főzni. Amikor felforr, sózd meg, és főzd tovább 45 percen keresztül.
- Add hozzá a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zeller zöldjét. Főzd puhára a libanyakkal együtt.
Jó étvágyat!
2.Ludaskása gerslivel

Hozzávalók:
- 25 dkg árpagyöngy
- 25 dkg libazúza
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db petrezselyemgyökér
- 2 db sárgarépa
- só
- 4 szem egész fekete bors
- 0,4 napraforgó étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg pecsenye libamáj
- bors
- 10 dkg barna csiperkegomba
Így készítsd el:
- Áztasd be az árpagyöngyöt hideg vízbe.
- Vágd kisebb darabokra a libazúzát, majd vízben tedd fel főzni 2 gerezd fokhagymával, a feldarabolt petrezselyemgyökérrel és 1 db sárgarépával. Sózd meg, és add hozzá a szemes borsot is. Közepes lángon nagyjából 1,5 órán keresztül főzd, amíg a zúza megpuhul. Ha szükséges, közben pótold a főzővizet.
- Amikor a zúza készen van, szűrd le, és a főzővizét a leszűrt árpagyöngyre öntsd rá, abban főzd puhára.
- Egy serpenyőbe tegyél olajat, és abban pirítsd meg a felkockázott vöröshagymát és a maradék répát, majd add hozzá a feldarabolt pecsenye libamájat és a maradék zúzott fokhagymát. Sózd, borsozd, majd ha a máj kezd kifehéredni, add hozzá a feldarabolt gombát, a zöldborsót és a megpárolódott zúzát, majd párold mindet puhára egy kevés száraz fehérborban.
- A megfőtt gerslit keverd össze a párolt zöldséges belsőségekkel. Tálad az ételt aprított frissen megszórt petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
3. Lúdláb muffin

Hozzávalók:
- 15 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 20 dkg liszt
- 2 kiskanál sütőpor
- csipet só
- 3 dkg holland kakaópor
- 10 dkg étcsokoládé
- 24 db meggy
- 1,5 dl tej
- 30 dkg margarin
Így készítsd el:
- Egy nagy tálba keverd habosra a puha margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá egyenként a tojásokat. Keverd simára és add hozzá a sütőporral, kakaóporral és a csipet sóval jól elkevert lisztet. Végül add hozzá a lehűlt, felolvasztott csokit és a tejet.
- A kész tésztát töltsd bele a papírral kibélelt muffin sütőbe, vagy a szilikonformákba úgy, hogy a formák 3/4-ig érjen.
- Tegyél a közepükbe egy-egy meggyszemet , és 175 C fokra előemelegített sütőben süsd készre 15.20 perc alatt. Mielőtt kiveszed, végezz tűpróbát.
- Nagy tálba kézi mixerrel dolgozd el a margarint és a porcukrot, a kakaóport és egy csipet sót. Add hozzá a vaníliát, a mézet, majd gőz fölött olvasztott és lehűtött csokoládét. Végül keverj hozzá tejszínt, hűtsd le, és kanalazd bele habzsákba. Nyomj krémet a kihűlt muffinok tetejére. Szórd meg tortadarával, díszítsd mindet egy-egy szem meggyel.
Jó étvágyat!







