Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.11.08.

3 isteni étel a Márton-napi lakomához

"Ha Márton napján libát nem eszünk, egész évben éhezünk!"-tartja a mondás. Hoztunk 3 isteni fogást, amit neked is érdemes elkészítened a jeles napon. Mutatjuk a recepteket.

Évek óta egyre népszerűbb hagyomány a november 11-re eső Márton nap. A népszokások egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek. Másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal.

Three,Funny,White,Geese,-,Funny,Image,With,Three,Domestic
Fotó: YesPhotographers / Shutterstock

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. Ilyenkor szokás libamájat, libasültet, káposztát, lúdlábtortát és nagyon jó borokat is fogyasztani. 

Mi is hoztunk 3 ínycsiklandó receptet, mindet elkészítheted, de válogathatsz is közülük!

1.Libanyakleves

Libanyak leves
Fotó: Mindmegette.hu / mindmegette.hu

Hozzávalók:

  • 80 dkg libanyak
  • 1 db zellergumó
  • 1 db karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 5 szem fekete bors
  • 2 db fehérrépa
  • 2 db sárgarépa

Így készítsd el:

  1. Öblítsd át a libanyakat hideg vízben, majd tedd bele egy nagy fazékba a negyedelt zellergumóval, az egész karalábéval és a félbevágott hagymával együtt.
  2. Add hozzá a babérlevelet és a szemes borsot, öntsd fel bő vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt kezdd el főzni. Amikor felforr, sózd meg, és főzd tovább 45 percen keresztül.
  3. Add hozzá a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zeller zöldjét. Főzd puhára a libanyakkal együtt. 

Jó étvágyat!

2.Ludaskása gerslivel

ludaskása
Fotó: Mindmegette.hu / Mindmegette

Hozzávalók:

  • 25 dkg árpagyöngy
  • 25 dkg libazúza
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 2 db sárgarépa
  • 4 szem egész fekete bors
  • 0,4 napraforgó étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg pecsenye libamáj
  • bors
  • 10 dkg barna csiperkegomba

Így készítsd el:

  1. Áztasd be az árpagyöngyöt hideg vízbe.
  2. Vágd kisebb darabokra a libazúzát, majd vízben tedd fel főzni 2 gerezd fokhagymával, a feldarabolt petrezselyemgyökérrel és 1 db sárgarépával. Sózd meg, és add hozzá a szemes borsot is. Közepes lángon nagyjából 1,5 órán keresztül főzd, amíg a zúza megpuhul. Ha szükséges, közben pótold a főzővizet. 
  3. Amikor a zúza készen van, szűrd le, és a főzővizét a leszűrt árpagyöngyre öntsd rá, abban főzd puhára.
  4. Egy serpenyőbe tegyél olajat, és abban pirítsd meg a felkockázott vöröshagymát és a maradék répát, majd add hozzá a feldarabolt pecsenye libamájat és a maradék zúzott fokhagymát. Sózd, borsozd, majd ha a máj kezd kifehéredni, add hozzá a feldarabolt gombát, a zöldborsót és a megpárolódott zúzát, majd párold mindet puhára egy kevés száraz fehérborban.
  5. A megfőtt gerslit keverd össze a párolt zöldséges belsőségekkel. Tálad az ételt aprított frissen megszórt petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

3. Lúdláb muffin

Fresh,Chocolate,Muffins,With,Chocolate,Cream,And,Cherry.
Fotó: Lesya Dolyuk / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 15 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg liszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • csipet só
  • 3 dkg holland kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 24 db meggy
  • 1,5 dl tej
  • 30 dkg margarin

Így készítsd el:

  1. Egy nagy tálba keverd habosra a puha margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá egyenként a tojásokat. Keverd simára és add hozzá a sütőporral, kakaóporral és a csipet sóval jól elkevert lisztet. Végül add hozzá a lehűlt, felolvasztott csokit és a tejet.
  2. A kész tésztát töltsd bele a papírral kibélelt muffin sütőbe, vagy a szilikonformákba úgy, hogy a formák 3/4-ig érjen.
  3. Tegyél a közepükbe egy-egy meggyszemet , és 175 C fokra előemelegített sütőben süsd készre 15.20 perc alatt. Mielőtt kiveszed, végezz tűpróbát.
  4. Nagy tálba kézi mixerrel dolgozd el a margarint és a porcukrot, a kakaóport és egy csipet sót.  Add hozzá a vaníliát, a mézet, majd gőz fölött olvasztott és lehűtött csokoládét. Végül keverj hozzá tejszínt, hűtsd le, és kanalazd bele habzsákba. Nyomj krémet a kihűlt muffinok tetejére. Szórd meg tortadarával, díszítsd mindet egy-egy szem meggyel.

Jó étvágyat!

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek