FAZÉK

Lekvárt főzni cukor nélkül is lehet

Év­ti­ze­de­kig él­tünk abban a tév­hit­ben, hogy lek­vá­ro­kat, kom­pó­to­kat el­tenni csak cu­kor­ral lehet. Ettől lesz zse­lés az ál­laga, és áll el hó­na­po­kig a kam­rá­ban! Cukor nél­kül is lehet finom és egész­sé­ges!
címkék:
(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Íme, a legfontosabb lépések:

1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használj, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.

2. Alaposan mosd el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztasd le és távolítsd el a címkéket is.  A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítod meg.

3. Ezután...

...egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzd ki a tetőket és az üvegeket is.

Egy nagycsipesszel vegyél ki mindent és tedd tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgesd el!

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

4. Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj!

Eközben a címlapon

5. Csak kis üvegeket tölts meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak csak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.

(Fotó: Pinterest)
(Fotó: Pinterest)

6. Ha belemerted a gyümölcsöt, levet az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatod, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek.

Ha a krémesebb lekvárokat szereted, turmixold össze a hozzávalókat, ha nem, tegyél a fazékba nagyobb darabokat.

Próbálkozhatsz vegyes lekvárokkal is, a meggy, málna, ribizli együtt például fantasztikus. De kipróbálhatod az epret bodzával is.

TIPP: Ha a zselésebb, kocsonyásabb lekvárokat kedveled, vásárolj bioboltban agar-agar zselésítő anyagot, ami természetes, tengeri algából készült. Nem csak a cukor adja a zselés állagot! A fehér cukor sajnos káros az egészségedre, akadnak olyan országok, ahol már azon gondolkodnak, hogy betiltják!

Ugye milyen egyszerű? Ugyanígy szörpöt is készíthetsz cukor nélkül.

címkék: