FAZÉK

9 csoda bo­dzá­ból

Min­den­hol nyí­lik a bodza, de cso­dás ízét csak rövid ideig él­vez­het­jük, mert hamar vége a sze­zon­nak. Most hasz­náld ki a le­he­tő­sé­get, és a friss vi­rág­ból ké­szítsd el eze­ket az egy­szerű fi­nom­sá­go­kat.

BODZÁS PALACSINTAGOMBÓC

Ehhez a finomsághoz tényleg sűrű tészta kell. Ha úgy látod jónak, tehetsz bele még több lisztet. (Fotó: Pinterest)
Ehhez a finomsághoz tényleg sűrű tészta kell. Ha úgy látod jónak, tehetsz bele még több lisztet. (Fotó: Pinterest)

Ígen sűrű palacsintatásztába (1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 ek. cukor) keverj kiseb darabokra szedett bodzavirágot. Az így kapott tésztát kanállal szaggasd legalább 2 cm mély forró olajba. Gyorsan átsül!

EZT OLVASTAD MÁR?
Vaníliás cukorral, eper vagy ribizli lekvárral szuper!

BODZAVIRÁGOS EPERJOGHURT

Tökéletes, mivel egyszerű! A bodza és az eper párosa verhetetlen! (Fotó: Pinterest)
Tökéletes, mivel egyszerű! A bodza és az eper párosa verhetetlen! (Fotó: Pinterest)

Frissepret turmixolj össze natúr joghurttal, cukor helyett pár csepp bodzaszörpöt adj hozzá. Frissen szedett bodzavirággal díszítheted. Ez a kombináció fagyinak is tökéletes!

Töltsd a bodzás-epres keveréket jégkrémformákba, fagyaszd le, kivételesen finom jeges desszertet kapsz!

BODZÁS PALACSINTA

Könnyű uzsonna, kedves desszert ebéd után. Minden gyerek imádja! (Fotó: Pinterest)
Könnyű uzsonna, kedves desszert ebéd után. Minden gyerek imádja! (Fotó: Pinterest)

A bodzavirágot mártsd sűrű palacsintatésztába, és süsd ki kevés vajon.  Porcukorral és eperlekvárral isteni! Hagyj egy kis szárat a bodzán, így könnyebb belemártani a tésztába a bodzafejeket.

BODZASZÖRP

Dunsztold ki a szörpöt, úgy tartós lesz a szörpöd! Egész télen érezheted a bodza illatát! (Fotó: Pinterest)
Dunsztold ki a szörpöt, úgy tartós lesz a szörpöd! Egész télen érezheted a bodza illatát! (Fotó: Pinterest)

A bodza virágait cukorral és citrommal áztasd egy éjszakára vízbe,másnap szűrd le. Remek alap limonádéhoz, kevés citromfűvel vagy mentalevéllel tovább fokozhatod a hatást! Egy másik módszer szerint érdemes lefagyasztani a kész szörpöt, nem is akárhogyan!

BODZAZSELÉ

Egyszerű zselatinból csodás bodzás desszert!
Egyszerű zselatinból csodás bodzás desszert!

Készíts bodzaszörpből 2 pohár tömény limonádét, kicsit lehet savanyúbb, mint ahogy innád. 3 zacskó zseatinport oldj fel kevés vízben előírás szerint, melegíts fel. Forrald fel a bodzalimonádét, keverd bele az oldott zselatint, öntsd a folyadékot sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe. Ekkor tehetsz bele friss bodzairágot, hogy igazán szép legyen a végeredmény. Figyelj, mert gyorsan köt! Tedd hűvösre, hagyd szikkadni legalább 2 napig.

A kész zselét kockázd fel, forgasd porcukorba. Igazán különleges tavaszi finomság!

BODZÁS POHÁRKRÉM

Gyümölcskompóttal igazán egyedi desszert! (Fotó: Pinterest)
Gyümölcskompóttal igazán egyedi desszert! (Fotó: Pinterest)

Készíts főzés nélküli vaníliapudingotúgy, hogy az előírt mennyiségű cukrot tömény bodzaszörppel helyettesítsd. A krémhez annyival kevesebb tejet adj, amennyi a szörpöt tettél bele. Mennyei!

Eközben a címlapon
Fokozhatod a hatást, ha gyümölccsel párosítod a bodzás pohárkrémet.

Igazán stílusos megoldás az idény gyümölcseiből szemezgetni. Epervelő, eperlekvár, rebarbara tökéletes választás!

BODZAVIRÁGOS KUGLÓFKOSZORÚ

Ünnepi alkalmakra! Kápráztasd el vendégeidet ezzel a csodasütivel!
Ünnepi alkalmakra! Kápráztasd el vendégeidet ezzel a csodasütivel!

A kuglóf tésztájába keverj 4 ek lecsipkedett bodzavirágot, így süsd ki. Ha már kihűlt a kuglóf, a tetejét forró fondant-al (1 citrom kifacsart leve 3 ek. porcukorral felforralva) csorgasd végig,a máz hamar köt.

Díszítésként hintsd meg bodzavirággal.

BODZAVIRÁGOS GYÜMÖLCSPITE

A rebarbarás bodzapite sütés nélkül készül (Fotó: Pinterest)
A rebarbarás bodzapite sütés nélkül készül (Fotó: Pinterest)
Sütés nélkül készíthető egyszerű finomság!

Dobj össze morzsatésztát a következő hozzávalókból:10 dkg vaj, darált keksz, darált dió,mogyoró, mandula, barnacukor, vanília. A tésztát nyomkodd kerek piteformába, erre pakolhatod a gyümlcsöket. A rebarbarát érdemes cukorral és fahéjjal átforralnod. Ha a gyümölcsréteget nyakon öntöd zselatinnal, tartósabb lesz a pite. Végül szórj rá bodzavirágot, igazán illatos tavaszi finomság!

BODZALEKVÁR

Bodzalekvárt augusztusban készíthetsz (Fotó: Pinterest)
Bodzalekvárt augusztusban készíthetsz (Fotó: Pinterest)

Augusztusban lesz a második bodzaszezon, amikor beérik a bodza sötétlila bogyója. Készíts lekvárt belőle, nagyon finom!Lekvárfőzéskor érdemes a bodzát szilvával párosítani, a komplettebb íz érdekében. Ugyanis a bodza mesés színe mellé viszonylag kevés savtartalom társul.

Levendulával is turbózbahtod, igazán különleges lekvárod lesz.
Szilva-bodza-levendula lekvár elképesztő ízvilág (Fotó: archívum)
Szilva-bodza-levendula lekvár elképesztő ízvilág (Fotó: archívum)