Létrehozva: 2015.05.17.

9 csoda bodzából

Mindenhol nyílik a bodza, de csodás ízét csak rövid ideig élvezhetjük, mert hamar vége a szezonnak. Most használd ki a lehetõséget, és a friss virágból készítsd el ezeket az egyszerû finomságokat.

BODZÁS PALACSINTAGOMBÓC

Ígen sűrű palacsintatásztába (1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 ek. cukor) keverj kiseb darabokra szedett bodzavirágot. Az így kapott tésztát kanállal szaggasd legalább 2 cm mély forró olajba. Gyorsan átsül!

Vaníliás cukorral, eper vagy ribizli lekvárral szuper!

BODZAVIRÁGOS EPERJOGHURT

Friss epret turmixolj össze natúr joghurttal, cukor helyett pár csepp bodzaszörpöt adj hozzá. Frissen szedett bodzavirággal díszítheted. Ez a kombináció fagyinak is tökéletes!

Töltsd a bodzás-epres keveréket jégkrémformákba, fagyaszd le, kivételesen finom jeges desszertet kapsz!

BODZÁS PALACSINTA

A bodzavirágot mártsd sűrű palacsintatésztába, és süsd ki kevés vajon.  Porcukorral és eperlekvárral isteni! Hagyj egy kis szárat a bodzán, így könnyebb belemártani a tésztába a bodzafejeket.

BODZASZÖRP

A bodza virágait cukorral és citrommal áztasd egy éjszakára vízbe, másnap szűrd le. Remek alap limonádéhoz, kevés citromfűvel vagy mentalevéllel tovább fokozhatod a hatást! Egy másik módszer szerint érdemes lefagyasztani a kész szörpöt, nem is akárhogyan!

BODZAZSELÉ

Készíts bodzaszörpből 2 pohár tömény limonádét, kicsit lehet savanyúbb, mint ahogy innád. 3 zacskó zseatinport oldj fel kevés vízben előírás szerint, melegíts fel. Forrald fel a bodzalimonádét, keverd bele az oldott zselatint, öntsd a folyadékot sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe. Ekkor tehetsz bele friss bodzairágot, hogy igazán szép legyen a végeredmény. Figyelj, mert gyorsan köt! Tedd hűvösre, hagyd szikkadni legalább 2 napig.

A kész zselét kockázd fel, forgasd porcukorba. Igazán különleges tavaszi finomság!

BODZÁS POHÁRKRÉM

Készíts főzés nélküli vaníliapudingot úgy, hogy az előírt mennyiségű cukrot tömény bodzaszörppel helyettesítsd. A krémhez annyival kevesebb tejet adj, amennyi a szörpöt tettél bele. Mennyei!

Fokozhatod a hatást, ha gyümölccsel párosítod a bodzás pohárkrémet.

Igazán stílusos megoldás az idény gyümölcseiből szemezgetni. Epervelő, eperlekvár, rebarbara tökéletes választás!

BODZAVIRÁGOS KUGLÓFKOSZORÚ

A kuglóf tésztájába keverj 4 ek lecsipkedett bodzavirágot, így süsd ki. Ha már kihűlt a kuglóf, a tetejét forró fondant-al (1 citrom kifacsart leve 3 ek. porcukorral felforralva) csorgasd végig, a máz hamar köt.

Díszítésként hintsd meg bodzavirággal.

BODZAVIRÁGOS GYÜMÖLCSPITE

Sütés nélkül készíthető egyszerű finomság!

Dobj össze morzsatésztát a következő hozzávalókból: 10 dkg vaj, darált keksz, darált dió,mogyoró, mandula, barnacukor, vanília. A tésztát nyomkodd kerek piteformába, erre pakolhatod a gyümlcsöket. A rebarbarát érdemes cukorral és fahéjjal átforralnod. Ha a gyümölcsréteget nyakon öntöd zselatinnal, tartósabb lesz a pite. Végül szórj rá bodzavirágot, igazán illatos tavaszi finomság!

BODZALEKVÁR

Augusztusban lesz a második bodzaszezon, amikor beérik a bodza sötétlila bogyója. Készíts lekvárt belőle, nagyon finom! Lekvárfőzéskor érdemes a bodzát szilvával párosítani, a komplettebb íz érdekében. Ugyanis a bodza mesés színe mellé viszonylag kevés savtartalom társul.

Levendulával is turbózbahtod, igazán különleges lekvárod lesz.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek