FAZÉK

7 isteni finomság - levendulával!

A szükséges plusz, ezt adja a sütikhez, lekvárokhoz, gyümölcsös desszertekhez a levendula. Már beindult a szezon, most érdemes kipróbálnod a levendulás finomságokat!
címkék:
  • Szerző: Ripost

Imádod a házilag készült fagyikat? A következő recept függővé tesz!

LEVENDULÁS KRÉMFAGYI

Hozzávalók:

  • 2 dl tej

  • 2 dl tejszín

  • 20 dkg natúr krémsajt

  • 1 tojás

  • 2 tk. levendula

  • 10 dkg cukor

  • 1 citrom reszelt héja

ÍGY KÉSZÍTSD:

1. A tejet és a tejszínt forrald fel, húzd le a tűzről, tedd bele a virágokat.

2. A tojást és a cukrot habverővel verd fehéredésig, majd kanalanként keverd bele a sajtkrémet is. Dolgozz tovább a habverővel!

3. A meleg tejszínes-levendulavirágos tejet szűrd át, kisebb adagonként keverd a tojásos krémhez. Ezt az alapot gyenge lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsd be. Max 2-3 perc. Csak ezt követően add a citromhéjat a fagyi alaphoz.

4. A krémet tedd legalább 10 órára hűtőbe. Végül öntsd fagylaltgépbe, kb. 15 perc, és isteni levendulás krémfagyid lesz.

TIPP: Ha nincs fagyigéped, a mélyhűtőben is elkészül a fagyi. Ebben az esetben botmixerrel óránként dolgozd át a félig fagyott fagyit.

Így is krémes lesz a végeredmény!

Levendulás süticukor

Tegyél néhány levendulavirágot cukorhoz, tartsd jót zárható tégelyben. A kristályok átveszik az isteni levendulaillatot, használhatod a legkülönfélébb desszertekhez, szinte minden finomságnak jót tesz a kis levendulabuké!

Levendulás limonádé

Varázslatos fuvallatként jelenik meg az enyhe levendulaíz a limonádéban,  ha levendulaszörppel készíted. Rekkenő nyári hőségben el sem tudunk képzelni jobb hűsítőt, mindenképpen érdemes kipróbálnod!

TIPP: ha nincs levendulaszörpöd, levendulavízzel is ízesítheted a limonádédat. Ebben az esetben mézet vagy cukrot is tegyél hűsítő italodba!

Levendulaszörp

Hozzávalók:

  • 1 kg cukor

  • 1 ek. citromsav

  • 2 citrom leve

  • 3 bögre levendulavirág

Elkészítés:
Forrald fel a vizet a cukorral, majd amikor teljesen elolvadt, zárd el a lángot és öntsd bele a virágot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni. Szűrd át, add hozzá a citromsavat és újra forrald fel. Amint megjelennek az első buborékok, a lábost húzd le a tűzről és add a szörphöz a citromlét is. A szörpöt forrón töltsd steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Kivételes finom vele a limonádé!

FONTOS:

A virágokkal nem szabad forrralni a szörpöt, mert kedves lila színe hő hatására elbomlik és koszos barnára vált!

Levendulás keksz

HOZZÁVALÓK

50 dkg sima liszt

20 dkg darált mandula

20 dkg porcukor

35 dkg vaj

1 citrom reszelt héja és leve

3 tojássárgája

3 tk. szárított levendulavirág

1 csipet só

ÍGY KÉSZÍTSD

1. A langyos vajat morzsold el a lisztben, add a keverékhez a porcukrot és a mandulaőrleményt, majd a tojást, a levendulát és a sót.

2. Jól dolgozd össze a tésztát, majd csomagold fóliába és tedd néhány órára hűtőbe.

3. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtsd. Kicsit nehéz vele bánni, mert könnyen szétesik, de ez ne ijesszen meg, sütéskor szépen összeáll.

4. A tésztát tetszés szerinti formákra vághatod, legegyszerűbb mézeskalács kiszúrókkal. De piacokon néha kapni faragott kvircedli formázót, azzal igazán gyönyörű kekszeket tudsz készíteni.

5. a megmintázott kekszeket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 7-8 perc alatt csodásra sülnek.

Levendulás csokiital

A csokoládé és a levendula legendás párost alkot! Ez a finom, illatos ital pedig mindent visz! Készítsd el a forró csokit, ahogy szereted, és amikor már lehúztad a tűzről, adj hozzá 1/2 teáskanálnyi levendulát. Hagyd állni 2 percig, majd szűrd át. Forrón és jól behűtve is nagyon finom! Kevés tejszínhabbal kínáld! Mennyei!

Levendulás gyümölcslekvár

Lekvárjaidat is ízesítheted levendulával, kellemes, finom bukét kapnak tőle.  Kimondottan passzol a sárgabarackhoz, a málnához és minden sötét színű bogyósgyümölcshöz.

Szeder, szilva, bodza, kökény - csodás lekvárkülönlegességet ad levendulával.
Tudtad, hogy más virágokból, például rózsasziromból is sok izgalmas finomság készíthető?

címkék: