kulcsár edina
Imádod a rózsa illatát? De azt vajon tudod-e, hogy ez a pompás virág nem csak illatos és szép, hanem gyógyit is, ha megeszed? Mindenfélét készíthetsz belõle, mutatjuk!
Illatáért, virágjából kinyerhető nemes olajáért évezredek óta termesztik és nemesítik a rózsát. Az eltérő színű változatok mindegyikére igaz, hogy virágjuk ehető. Mára az is bebizonyosodott, hogy a szirmok nem csak csábítóak, de a bennük lévő fenolvegyületek miatt egészségesek is. Sőt, a Daily Mail cikkéből kiderül az is, hogy tudományos kísérletekkel bizonyították, ezek vegyületek csökkentik a szívinfarktus és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. Talán mindez épp elég érv ahhoz, hogy fantasztikus virágaiban ne csak gyönyörködj, hanem edd is meg. El sem hiszed, mennyiféleképpen készítheted el a rózsaszirmot, figyelj csak!
Érdemes a szirmokat nyáron akár többször is leszüretelni. Ha egy-egy alkalommal összejön, mondjuk fél liternyi, az már nagyobb mennyiségnek számít, amit érdemes feldolgozni. Ha csak néhány rózsafej áll rendelkezésedre, próbáld folyamatosan csipkedni a szirmukat, aztán száríthatod, kandírozhatod, akár le is fagyaszthatod.
A friss szirmok íze színtől és változattól függően eltérő lehet, de mindegyikben felfedezhető a kesernyés, a savanykás, a fanyar és az édes vonulat. Utóíze édeskés.
Konyhai feldolgozásra csak saját rózsát használj, mert a termesztett virágokat permetezik!
Tegyél egy tálba porcukrot, egy másikban keverj simára 2 tojássárgáját. Egy ecset segítségével kend be a sziromlevelek mindkét oldalát tojássárgájával, majd a szirmokat forgasd porcukorba, végül sütőpapírra fektetve hagyd megszáradni őket.
Tölts fel félig egy kisebb lekváros üveget jojoba vagy mandulaolajjal, de étolaj is megfelel. Tedd tele az üveget friss rózsaszirommal, keverd össze. Az illatos olajat egy hét után szűrd le. Sötét üvegben, hideg helyen tárold. Használhatod testápolódba keverve, rugalmassá teszi a bőrt, Fejfájás vagy alvászavar esetén is bevetheted, csepegtess pár csepp rózsaolajat a párnára.
Hozzávalók:
1 kg alma
½ kg rózsaszirom
20 dkg cukor (vagy 5 dkg xilit)
1 citrom leve
lekvárzselésítő (arányos mennyiségű)
Így készül:
A hámozott és kimagozott almát főzd 1 dl vízzel pépesre, majd az edényt húzd le a tűzről. Keverd a masszába a rózsaszirom felét, 1-2 órán keresztül áztasd. Újra tedd fel a tűzre a lábost, keverd a pépbe a cukrot és a citromlét, majd a maradék rózsaszirmot is. Néhány percig forrald még, majd keverd bele a zselésítőt és töltsd üvegekbe. Fejjel lefelé fordítva, dunsztban hagy kihűlni.
Egész nyáron gyűjtheted a szirmokat, de ugyanígy az elnyílott virág magházát is, hiszen az is csupa-csupa C- vitamin. Az alaposan kiszárított növényrészeket üvegben tároljd. Így használd: forrázz le egy teáskanálnyi szárított rózsaszirmot és magházat, majd két perc után szűrd le. Ugyanolyan egészséges, mint a csipkebogyótea!
Készíts a már megszokott módon vaníliás muffint, de a tésztába sütés előtt keverj el egy marék rózsaszirmot. A kész muffinokat kend meg cukormázzal (3 evőkanál porcukor 1 citrom levével felforralva) és erre ültess egy-egy sziromlevelet.
Végül, de nem utolsó sorban, íme egy szuper elegáns koktél rózsaszirommal.