KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.12.

Elképesztő álhírrel támadt Elon Muskra az ukrán titkosszolgálat

Az amerikai milliárdos azonnal reagált a vádakra.

Elon Musk kategorikusan cáfolta az ukrán hírszerzés azon állítását, miszerint személyen ő biztosít hozzáférést az orosz fegyveres erőknek a Starlink műholdas internethálózathoz. Az amerikai milliárdos kijelentette, hogy "egyetlen Starlinket sem adtak el sem közvetlenül, sem közvetve Oroszországnak", az ukrán szakszolgálatok információit pedig "hamisnak" nevezte. 

Elképesztő álhírrel támadt Elon Muskra az ukrán titkosszolgálat

Ukrajna katonai hírszerző ügynöksége (GUR) még vasárnap tett közzé egy jelentést, mely szerint az orosz haderő a megszállt ukrajnai területeken használja az Elon Musk vállalatbirodalmához köthető Starlink internetszolgáltatást. Ennek bizonyítása érdekében az ügynökség közzétett egy hangfelvételt, amelyen állítólag az orosz 83. légi támadó dandár katonái beszélgetnek a terminálok kelet-ukrajnai felállításáról. A 15 másodperces felvételen egy személy hallható, aki oroszul azt mondja: „A Starlink működik, van internet hozzáférésünk.”

A GUR szóvivője, Andrij Juszov azt állította a jelentés kapcsán, hogy az orosz csapatok „szisztematikusan” használják a Starlink-terminálokat. Arról viszont nem közölt részleteket, hogy az orosz hadsereg milyen mértékben használja a Starlinket, ahogy arról sem osztott meg információkat, miként szerezhették be a használathoz szükséges terminálokat.

Miután a fősodratú nyugati sajtó kritika nélkül átvette az ukrán hírszerzés jelentését, Elon Musk is megszólalt az ügyben, és kategorikusan tagadta a súlyos vádakat.

"Számos hamis hír azt állítja, hogy a SpaceX Starlink terminálokat adott el Oroszországnak. Ez teljesen hamis állítás. Legjobb tudomásunk szerint sem közvetlenül, sem közvetve nem adtunk el Starlinket Oroszországnak” 

- fogalmazott a közösségi oldalán Musk.

A Starlink terminálokat üzemeltető SpaceX a múlt héten az X-en közzétett nyilatkozatában közölte, hogy „semmiféle üzletet nem köt az orosz kormánnyal vagy annak hadseregével”, és hogy szolgáltatása nem működik Oroszországban.

Az orosz elnöki hivatal szerint Elon Musk Starlink műholdas internetrendszere nem rendelkezik oroszországi használatra vonatkozó tanúsítvánnyal, és nem is szállították Oroszországba, ezért hivatalosan nem is használható – reagált a Kreml hétfőn az ukrán hírszerzés állításaira. 

Az ukrán hírszerzés vádjai kapcsán fontos elmondani, hogy Elon Musk mintegy 20 ezer Starlink-terminált adományozott Ukrajnának azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte a teljes körű offenzíváját.

Az ukrán hadseregnek rendkívül fontosak a Starlink-terminálok, mivel Oroszország rendszeresen támadja az ország kommunikációs infrastruktúráit. Elon Musk ugyanakkor korábban elutasította Ukrajna azon kérését, hogy aktiválja a Starlink-szolgáltatást a Krímben, azzal magyarázva a döntését, hogy Kijev támadásai az orosz Fekete-tengeri Flotta ellen további eszkalációhoz vezetnének. Miközben Musk támogatást ígért Ukrajnának, többször is kijelentette, hogy a konfliktus békés megoldását támogatja.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kína sokkoló bejelentése után minden megváltozik

borsonline.hu

Mi történt? Rendőrök lepték el Sebestyén Balázs otthonát

hirtv.hu

Talán tőle szokatlan témában posztolt Elon Musk, de annál nagyobb hatást váltott ki

life.hu

A világ három legszebb nyelve

origo.hu

Zelenszkij kábítószerrel áraszthatja el Európát

travelo.hu

Ezek az európai repterek törlik el a 100 milliliteres szabályt

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat(x)

ripost.hu

Ezt a 3 csillagjegyet hatalmas szerencse éri a februári szökőnapon

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata(x)

kemma.hu

Megvan honnan jelentkeztek legtöbben a tatai tüzérek közé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

A dühös gazdák forradalmát a rendőrség sem tudja letörni

KÜLFÖLD

A kislányok nem öltözhetnek hercegnőnek Berlinben: karneváli genderútmutató a minisztériumból

KÜLFÖLD

250 traktor vonult Berlinben, a vasutasok után a berlini "BKV" is sztrájkra készül

KÜLFÖLD

Te észreveszed, ha átvernek? Ilyen pofátlanul trükköznek a multik

KÜLFÖLD

Nobel-békedíjra jelölték Elon Muskot

KÜLFÖLD

Magyar fiút raboltak ki a metrón - elképesztő, honnan került elő végül a pénztárcája

KÜLFÖLD

"Örökölte a nagy, kék szemét" - tragédiába fulladt a 26 éves kismama szülése

KÜLFÖLD

Óráink vannak hátra és becsapódik egy műhold a Földbe