Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.25.
Módosítva: 2024.07.26.

Szennyvízből ásványvíz? Óriási botrányba keveredett a Nestlé

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata nem cáfolta kategorikusan a sajtóban megjelent vádakat.

Kiszivárgott nyomozati anyagokra hivatkozva a Mediapart független oknyomozó hírportál arról számolt be, hogy a Nestlé élelmiszergyártó vállalat franciaországi üzletága illegális módszerekkel tisztítja meg a szennyezett vizet, amit aztán ásványvíz minősítéssel hoz forgalomba. A napokban megjelent tényfeltáró cikk szerint a svájci székhelyű vállalat legalább 1990 óta alkalmazza ezt az eljárást, amivel több milliárd euró többletprofitra tett szert azóta.

Szennyvízből ásványvíz? Óriási botrányba keveredett a világ legnagyobb élelmiszergyártója

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a Nestlé ásványvízbotránya idén februárban kezdődött, amikor fogyasztóvédelmi szervezetek pert indítottak jogosulatlan fúrások és a fogyasztók megtévesztésének vádjával a multinacionális vállalat ellen. Az ügyben a francia fogyasztóvédelmi versenyhivatal (DGCCRF) indított vizsgálatot, aminek az előzetes jelentését most megszerezte és bemutatta a Mediapart.

A napvilágot látott dokumentumok szerint a Nestlé franciaországi ásványvizes üzletága - amihez 4 márka és 45 termelőhely tartozik - illegális szűrési technikákkal állít elő olyan vizet, amit "természetes ásványvíz" minősítéssel hoz forgalomba. Ezen technikák közé tartozik többek közt az aktív szénszűrő, valamint at UV-lámpa, melyekkel a bakteriális és vírusos szennyeződéseket távolítják el. 

A jelentés szerint Franciaországban a palackozott ásványvizek „majdnem 30 százaléka olyan kezelésen esik át, amely nem felel meg a Franciaországban hatályos előírásoknak."

A Mediapart becslése szerint a Nestlé körülbelül 19 milliárd liter olyan tisztított vizet hozott forgalomba "ásványvízként" az elmúlt 20 évben, amihez nem lett volna joga, mivel az ásványvizeknek kezelés mentesnek kell lenniük a francia és az uniós jog szerint. Ezzel a gyakorlattal a cégcsoportcég 3,1 milliárd euró (1200 milliárd forint) többletbevételre tett szert, hiszen a drága mélységi fúrások helyett egyszerűen megtisztította a szennyezett vizet. A fogyasztók megtévesztését pedig tovább növelték a cég által futtatott reklámkampányok, melyekben „tisztának” és mindenféle kezeléstől mentesnek mutatták be ezeket a vizeket.

A médiában megjelent jelentésekre reagálva a Nestlé szóvivője nem cáfolta kategorikusan a felmerülő vádakat, csupán annyit közölt, hogy a Mediapart "adatai és számítási módszerei" alapvetően hibásak.

A Foodwatch fogyasztóvédelmi szervezet arra szólította fel a hatóságokat, hogy vonják le jogi konzekvenciákat a napvilágot látott adatokból.

"A Nestlé évtizedeken át több milliárd palack vizet adott el, amelyeknek semmi közük nem volt a természetes ásványvízhez. Franciaországban, Európában, sőt világszerte - a fogyasztókat teljen megtévesztve"

- fogalmazott a Bild német napilapnak nyilatkozva Ingrid Kragl, a foodwatch France munkatársa. Hozzátette, hogyha a napvilágot információk beigazolódnak, akkor csak egy következtetés vonható le: az ásványvízbotrány az élelmiszeripari óriáscég évtizedeken át tartó szisztematikus csalásának eredménye.

A botrány kapcsán a francia lapok külön kiemelték, hogy az elmúlt időszakban nem a mostani az első botrány a palackozott vizek körül. Tavasszal ugyanis attól volt hangos a helyi sajtó, hogy francia ásványvizek többek között ürülékkel, E-coli baktériummal és növényvédő szerekkel szennyezettek. Akkor a francia élelmiszer-biztonsági hatóságok felhívták a figyelmet a lehetséges egészségügyi kockázatokra.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek