Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.26.

"10 évig spóroltam erre azt útra" - újabb dráma a repülőtereken

Tízezer ember repülőútját tették tönkre azok a klímaaktivisták, akik több német repülőtér aszfaltjához is oda ragasztották magukat.

Szerdán előbb a kölni, majd csütörtökön a frankfurti repülőteret is megbénították a Last Generation (utolsó generáció) nevű szervezet klímaaktivistái, akik a repterek kerítésén átmászva több kifutópálya aszfaltjához is odaragasztották magukat

Az aktivisták azt akarják elérni a radikális akciójukkal, hogy 2030-ra világszerte kivezessék a fosszilis tüzelőanyagok használatát.. / Fotó: Andreas Stroh / Northfoto

Az Európa egyik legforgalmasabbjának számító frankfurti repülőtér (Fraport) üzemeltetője elmondta, hogy csütörtök délelőtt három órán keresztül nem tudott le- és felszállni egyetlen gép sem. A tervezett 1400 járatból 140-et törölni kellett. Szerdán hasonló eset történt Kölnben és az aktivisták azt ígérik, hogy a következő hetekben folytatják az akciót a világ számos más repterén is.

A Fraport közleménye szerint az elkövetők súlyos büntetésre és jelentős polgári jogi kártérítési igényekre számíthatnak. A német kormány a múlt héten döntött arról, hogy megszigorítja a légi forgalom zavarásáért kiszabható büntetéseket, de ezt még a parlamentnek is meg kell szavaznia.

Minden esetre úgy tűnik, hogy az aktivisták fittyet hánynak a fenyegetésre, szerintük ugyanis a bolygó megóvása mindennél fontosabb.

A folytatódó olaj-, gáz- és szénkitermelés és -égetés a létünket fenyegeti

– figyelmeztetett üzenetében a Last Generation.

Egyre felháborodottabbak az utasok

A legolvasottabb német napilapnak, a Bildnek egy gyermekeit egyedül nevelő édesanya azt mesélte, hogy tíz évig spórolt azért, hogy a két fiát el tudja vinni egy luxusnyaralásra Törökországba. A nő arra számít, hogy a pluszban felmerülő költségek és egyéb kellemetlenségek miatt senki nem fogja őt és családját kárpótolni.

Egy másik utas azt mesélte, hogy két kutyával utazott volna New Yorkba, de a járata több órát késett, a négylábúak pedig nagyon idegesek voltak. Egy zenészházaspár is elégedetlenségének adott hangot, nekik az este lett volna fellépésük egy másik országban, de a járatot törölték, így nem értek oda a koncertre. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek