Létrehozva: 2024.03.18.

Folyton beesik a piskótád teteje? Ez lehet a baj

Nehéz megtanulni jó piskótát sütni, de a tudás aztán egy életre szól! Ha még az út elején jársz, mutatunk néhány tippet, mire figyelj, hogy tökéletes legyen.

Ha most tanulod a piskótakészítést, a legnagyobb titok, hogy a sokadik elrontott tészta után se szabad feladni! Érdemes megkérdezni bármelyik rutinosabb háziasszonyt, és kiderül, a többségnek szintén nem sikerült elsőre. Ez nem véletlen, a piskóta nagyon kényes tészta, elég egy kis hiba, és máris összeesik. Ezért van az, hogy mindenki egy bevált, kikísérletezett recep alapján süti. Ehhez adnánk egy kis segítséget; ha betartod ezeket a lépéseket, tökéletes, könnyű és magas piskótád lehet.

Tired,Housewife,Baking,Until,Late,Making,A,Cake,.,Yummy
Bosszantó, ha összeesik a piskóta, de nem szabad feladni! Fotó: Nicoleta Ionescu /  Shutterstock

1. Sokáig várattad

Amint összeállítottad a tésztát, máris be kell dugni az előmelegített sütőbe, ugyanis a frissen kikevert tésztából gyorsan kiszáll a levegő, eltűnnek a buborékok, így nem lesz magas a süteményed.

2. Nyitogattad a sütőajtót

Leggyakrabban azért lapul ki még az a piskóta is, amelyik hatalmasra dagadt a sütőben, mert kinyitod a sütőajtót idő előtt. Kukucskálni csakis az üvegen keresztül szabad! Ugyanis a beáramló hűvösebb levegő hatására a piskóta összeeshet, így az első 20 percben nem szabad kinyitni az ajtót.

3. Túl kemény volt a hab

A habverésen az egész piskóta-projekt elbukhat, és nemcsak azon, ha túl folyós, hanem azon is, ha túl keményre verted. A tojáshabban lévő buborékok ilyenkor túl feszesek, könnyen kipukkannak a magas hőmérséklet hatására – és a piskóta máris lelapul.

4. Sütőpor volt a tésztában

Sokan tesznek bele, pedig a jól kikevert piskótába felesleges, hiszen a tojáshabban lévő buborékok adják a tészta légiességét, könnyedségét, és ezek miatt emelkedik fel. Ebbe a rendszerbe zavar bele a sütőpor, aminek hatására túl gyorsan emelkedik a tészta, és kidurrannak a légbuborékok.

Piskóta recept

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek finomliszt
  • 6 ek víz
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéből verj kemény habot, a sárgáját keverd ki a cukor felével. Amikor majdnem teljesen kemény a tojáshab, add hozzá a többi cukrot, és addig verd, míg megáll a habverőn.
  • A habhoz óvatos mozdulatokkal keverd hozzá a felvert tojássárgáját. Utána jöhet a víz és a liszt, úgy, hogy először szitálj bele három evőkanál lisztet, majd adagolj hozzá ugyanennyi vizet, és óvatosan keverd össze. Ugyanígy add hozzá a maradék lisztet és vizet, majd keverd homogénné a tésztát.
  • Sütőpapírral bélelt tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süsd készre.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek