RETRO RÁDIÓ

Habkönnyű és szupermagas piskóta: nem hiszed el, mi a titok

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 03. 05. 12:00

Hihetetlen egyszerű süti, mégis sokszor bosszúságot okoz. Így lesz habkönnyű és magas a nagy kedvenc, a piskóta.

Habkönnyű süteményt szeretnél készíteni? A piskóta az egyik alapja a tortáknak is, de készíthetsz belőle tekercset is, melyhez nagyon sok töltelék passzol. Bár rengeteg recept kering a neten, de nem vagy egyedül, ha folyton összeesik a tésztája a sütinek. Hiába a sok tökéletesnek tűnő elkészítés mód, jó tudni néhány igen fontos praktikát, mielőtt nekilátsz a sütéshez. Ha azt várod, hogy magas maradjon a tésztád és isteni finom, akkor most eláruljuk a titkot.

Piskóta Simple,Victoria,Sandwich,Cake,With,Vanilla,Buttercream.
Piskóta titka/ Fotó: nelea33 / Shutterstock

Piskóta titka

Tényleg a sütőpor a segítség?

Ki gondolná, hogy a sütőpor valójában nem tesz jót a tésztának. Hiszen a tojásban lévő buborékok azok, amik megemelik a süteményt. Ha sütőpor is kerül bele, akkor kidurrannak ezek a buborékok, és a tészta messze nem lesz tökéletes, hiszen egy pillanat alatt összeesik.

Ne kend ki a tepsit!

Azt gondolhatnád, hogy ha olajjal kikened a tepsi oldalát vagy a tortaformát, akkor majd a végén könnyű lesz kiszedni. Itt szoktak tévedni az internetes receptek. Ne csodálkozz, ha eddig összeesett a tésztád! Az olaj nem tesz jót, hanem ahogy növekszik a piskóta, úgy nem tud a tortaforma oldalán megkapaszkodni, és lelapul, ahogy kiveszed a sütőből.

Piskóta recept:

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál víz
  • csipet só

Így készítsd el:

  1. Válaszd szét a tojás fehérjét és a sárgáját. A sárgákat keverd ki a cukor felével, a fehérjét verd fel habbá, és amikor már majdnem kemény add hozzá a maradék cukrot, és addig verd, míg a habverőn a hab megáll. 
  2. A tojássárgákat óvatosan forgasd bele a habba és lassan adagold hozzá a lisztet, csipet sót és a vizet úgy, hogy három evőkanál liszt után menjen bele három evőkanál víz, és így keverd össze óvatosan. Majd ismét mehet a maradék liszt és a másik fele a víznek is. Keverd az egészet homogénné. 
  3. Bélelj ki egy tepsit vagy a tortaformát sütőpapírral, öntsd bele a masszát, és 160 C fokra előmelegített sütőben 20 percig süsd, majd végezz tűpróbát. Ha nem tapad a tészta a tűre, akkor készen is van a piskóta.

Jó étvágyat! 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.