RETRO RÁDIÓ

Indul a szezon, így lesz tökéletes a gombóc tésztája

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2022. 07. 24. 10:00

Nem ördöngősség, mégis isteni lesz a gombócod. Az egész család imádni fogja. Mutatjuk a receptet és a trükköket.

Isteni finom a gombóc! Most megtudhatod, hogyan érdemes elkészíteni, hogy tökéletes legyen. Rakj bele friss és zamatos gyümölcsöt, de figyelj oda, hogy a tésztája tényleg ütős legyen. Pont olyan, mint a nagyié!  A műfaj nagy klasszikusa a szilvásgombóc, mi már most ennénk belőle egy jó nagy adagot.

Close,Up,Of,Delicious,Sweet,Plum,Dumplings
Fotó: Shutterstock

Még egy-két hét és megérkezik a szilva, de addig sem maradunk gombóc nélkül! Tegyünk a tésztába barackot!

 

Barackos gombóc

 

Hungarian,Dessert,-,Dumplings,With,Apricot,Inside,Served,With,Fruit
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 ek vaj
  • 1 db tojás
  • 14 db kockacukor
  • fahéj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 1 ek porcukor
  • gyümölcsök: szilva vagy sárgabarack

Így készítsd el:

  1. A burgonyát héjában  főzd meg, még forrón hámozd meg és burgonyanyomóval törd át. A masszát liszttel, vajjal, tojással, 1 csipet sóval gyúrd simára. Nyújtsd ki félujjnyi vastagra, és vágd fel 14 négyzetlapra
  2. A választott gyümölcsöt, amivel megtöltöd, mosd meg, magozd ki, és hagyd megszáradni. Közben forralj fel egy fazékban vizet.
  3. A gyümölcsszemeket helyezd a tésztalapok közepére. A magok helyére tegyél egy-egy kockacukrot, ezt szórd meg késhegynyi fahéjjal. A tésztalapokat a sarkuknál csippentsd össze, majd lisztes kézzel formázd gömbölyűre a gombócokat.
  4. Lobogó vízben főzd addig, míg feljönnek a víz tetejére - max. 7-8 perc.
  5. A maradék vajat forrósítsd fel, öntsd bele a zsemlemorzsát, tetszés szerint a 1 evőkanál porcukorral édesítsd, állandó keverés mellett pirítsd világosbarnára.
  6. A megfőtt gombócokat vedd ki a vízből, csepegtesd le, és forgasd meg a vajas morzsában.
    Jó étvágyat!

A szilvásgombócnak ugyanez a tésztája, ne hagyd ki azt se!

 

Tippek:

  • A jó tészta egyik titka a megfelelő krumpli. Válassz magas keményítőtartalmú burgonyát. A sárga héjú, sárga húsú krumpli a legjobb erre a célra.
  • A gombóc másik lelke a finom, friss gyümölcs: most a sárgabarack, ősszel a szilva.  Zamatos, érett gyümölcsöt válassz.
  • A lisztet fokozatosan adagold, amikor a tésztát gyúrod.
  • A végeredmény tökéletesebb lesz, ha a végén a prézlihez egy kevés darált diót is teszel. Az is előny, ha házi készítésű morzsád van.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.