
Indul a szezon, így lesz tökéletes a gombóc tésztája
Nem ördöngősség, mégis isteni lesz a gombócod. Az egész család imádni fogja. Mutatjuk a receptet és a trükköket.
Isteni finom a gombóc! Most megtudhatod, hogyan érdemes elkészíteni, hogy tökéletes legyen. Rakj bele friss és zamatos gyümölcsöt, de figyelj oda, hogy a tésztája tényleg ütős legyen. Pont olyan, mint a nagyié! A műfaj nagy klasszikusa a szilvásgombóc, mi már most ennénk belőle egy jó nagy adagot.

Még egy-két hét és megérkezik a szilva, de addig sem maradunk gombóc nélkül! Tegyünk a tésztába barackot!
Barackos gombóc

Hozzávalók:
- 80 dkg burgonya
- 30 dkg liszt
- 1 ek vaj
- 1 db tojás
- só
- 14 db kockacukor
- fahéj
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 1 ek porcukor
- gyümölcsök: szilva vagy sárgabarack
Így készítsd el:
- A burgonyát héjában főzd meg, még forrón hámozd meg és burgonyanyomóval törd át. A masszát liszttel, vajjal, tojással, 1 csipet sóval gyúrd simára. Nyújtsd ki félujjnyi vastagra, és vágd fel 14 négyzetlapra
- A választott gyümölcsöt, amivel megtöltöd, mosd meg, magozd ki, és hagyd megszáradni. Közben forralj fel egy fazékban vizet.
- A gyümölcsszemeket helyezd a tésztalapok közepére. A magok helyére tegyél egy-egy kockacukrot, ezt szórd meg késhegynyi fahéjjal. A tésztalapokat a sarkuknál csippentsd össze, majd lisztes kézzel formázd gömbölyűre a gombócokat.
- Lobogó vízben főzd addig, míg feljönnek a víz tetejére - max. 7-8 perc.
- A maradék vajat forrósítsd fel, öntsd bele a zsemlemorzsát, tetszés szerint a 1 evőkanál porcukorral édesítsd, állandó keverés mellett pirítsd világosbarnára.
- A megfőtt gombócokat vedd ki a vízből, csepegtesd le, és forgasd meg a vajas morzsában.
Jó étvágyat!
A szilvásgombócnak ugyanez a tésztája, ne hagyd ki azt se!
Tippek:
- A jó tészta egyik titka a megfelelő krumpli. Válassz magas keményítőtartalmú burgonyát. A sárga héjú, sárga húsú krumpli a legjobb erre a célra.
- A gombóc másik lelke a finom, friss gyümölcs: most a sárgabarack, ősszel a szilva. Zamatos, érett gyümölcsöt válassz.
- A lisztet fokozatosan adagold, amikor a tésztát gyúrod.
- A végeredmény tökéletesebb lesz, ha a végén a prézlihez egy kevés darált diót is teszel. Az is előny, ha házi készítésű morzsád van.






