5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

A tökéletes szilvás gombóc titka - Keresd a C krumplit

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 09. 01. 12:00

Sokféle gombóc létezik, de bátran állíthatjuk, hogy a szilvás gombóc a legrégebbi kedvenc mind közül. Elkészítése nem nagy ördöngösség, csak néhány apró trükköt kell ismerni hozzá.

A gombóc népszerűsége töretlen, gyerekek-felnőttek imádott csemegéje, mégis viszonylag ritkán kezdjük el otthon, házilag elkészíteni.

A Hungarikumnak is nevezett szilvás gombóc a külföldiek körében is igen népszerű helyett foglal el, akárcsak a gulyásleves!

A nagyanyáink konyhájában készült tökéletes gombócokra gondolva túlmisztifikáljuk az elkészítését. Pedig az egyik legegyszerűbb étel, amit még a kezdő háziasszonyok sem ronthatnak el!

Szilvás gombócot nem csak azért érdemes készítened, mert eszméletlenül finom, hanem mert a szilva hihetetlenül egészséges is.

Íme, pár trükk, és te is elkészítheted a tökéletes szilvás gombócot:

  • A jó tészta egyik titka a megfelelő krumpli. Válassz magas keményítőtartalmú burgonyát, leginkább a sárga héjú, sárga húsú krumplik felelnek meg erre a célra. A boltban már C betűvel jelölik ezt a fajtát.

  • A másik és egyben legfontosabb a gombóc lelke, vagyis a szilva. Ez adja meg a gombóc ízét, ezért törekedj arra, hogy zamatos, érett  szilvával dolgozz! Fokozhatod a hatást, ha a kimagozott gyümölcs közepébe egy kis fahéjas cukrot teszel.

  • A lisztet mindig fokozatosan adagold, mert a krumpli fajtájától függ, mennyi lisztre lesz szükséged. Ha kevés a liszt, nem áll össze a tészta, ha pedig túl sok lisztet teszel hozzá, gombócaid a főzést követően kővé keményedhetnek!

  • Még tökéletesebb lesz, ha a prézlihez saját készítésű morzsát használsz. Sőt, hozzákevert darált dióval is fokozhatod az ízeket.

    Szilvás gombóc

    Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli

  • 1 tojás

  • 20-30 dkg liszt

  • 1 evőkanál búzadara

  • 1 evőkanál zsír

  • Így készítsd:

  • A héjában megfőtt krumplit hámozd meg, majd nyomd át  krumplinyomón, vagy törd jól össze.

  • Hagyd kihűlni, mert a forró krumpli több lisztet vesz fel és a tészta ragadósabb.

  • Az áttört krumplihoz add hozzá a tojást, zsírt, búzadarát,  lisztet (adagolva!) és gyúrd össze a tésztát.

  • A tészta legyen rugalmas, így könnyen kinyújthatod kb. 1 cm vastagságúra.

  • Lisztezd közben, hogy ne ragadjon a deszkához, vagy a sodrófához.

  • A kinyújtott tésztát vágd kb 8-9 cm négyzetekre (ez függ a szilvád nagyságától is) és helyezd középre a szilvákat.

  • Fogd össze a négy sarkát és formázd a tenyered között gombóc formákra.

  • Tedd forró, sós vízbe. Ha feljött a víz színére, még főzd 2-3 percet.

  • Végül forgasd meg pirított zsemlemorzsában.

    Ha kész, ne takard le, mert a párától átázik a prézli!

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.