tóth gabi
Sokféle gombóc létezik, de bátran állíthatjuk, hogy a szilvás gombóc a legrégebbi kedvenc mind közül. Elkészítése nem nagy ördöngösség, csak néhány apró trükköt kell ismerni hozzá.
A gombóc népszerűsége töretlen, gyerekek-felnőttek imádott csemegéje, mégis viszonylag ritkán kezdjük el otthon, házilag elkészíteni.
A Hungarikumnak is nevezett szilvás gombóc a külföldiek körében is igen népszerű helyett foglal el, akárcsak a gulyásleves!
A nagyanyáink konyhájában készült tökéletes gombócokra gondolva túlmisztifikáljuk az elkészítését. Pedig az egyik legegyszerűbb étel, amit még a kezdő háziasszonyok sem ronthatnak el!
Szilvás gombócot nem csak azért érdemes készítened, mert eszméletlenül finom, hanem mert a szilva hihetetlenül egészséges is.
Íme, pár trükk, és te is elkészítheted a tökéletes szilvás gombócot:
A jó tészta egyik titka a megfelelő krumpli. Válassz magas keményítőtartalmú burgonyát, leginkább a sárga héjú, sárga húsú krumplik felelnek meg erre a célra. A boltban már C betűvel jelölik ezt a fajtát.
A másik és egyben legfontosabb a gombóc lelke, vagyis a szilva. Ez adja meg a gombóc ízét, ezért törekedj arra, hogy zamatos, érett szilvával dolgozz! Fokozhatod a hatást, ha a kimagozott gyümölcs közepébe egy kis fahéjas cukrot teszel.
A lisztet mindig fokozatosan adagold, mert a krumpli fajtájától függ, mennyi lisztre lesz szükséged. Ha kevés a liszt, nem áll össze a tészta, ha pedig túl sok lisztet teszel hozzá, gombócaid a főzést követően kővé keményedhetnek!
Még tökéletesebb lesz, ha a prézlihez saját készítésű morzsát használsz. Sőt, hozzákevert darált dióval is fokozhatod az ízeket.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 tojás
20-30 dkg liszt
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál zsír
só
Így készítsd:
A héjában megfőtt krumplit hámozd meg, majd nyomd át krumplinyomón, vagy törd jól össze.
Hagyd kihűlni, mert a forró krumpli több lisztet vesz fel és a tészta ragadósabb.
Az áttört krumplihoz add hozzá a tojást, zsírt, búzadarát, lisztet (adagolva!) és gyúrd össze a tésztát.
A tészta legyen rugalmas, így könnyen kinyújthatod kb. 1 cm vastagságúra.
Lisztezd közben, hogy ne ragadjon a deszkához, vagy a sodrófához.
A kinyújtott tésztát vágd kb 8-9 cm négyzetekre (ez függ a szilvád nagyságától is) és helyezd középre a szilvákat.
Fogd össze a négy sarkát és formázd a tenyered között gombóc formákra.
Tedd forró, sós vízbe. Ha feljött a víz színére, még főzd 2-3 percet.
Végül forgasd meg pirított zsemlemorzsában.
Ha kész, ne takard le, mert a párától átázik a prézli!