
Valóban ehető az arany? Végre fény derült a titokra!
Mindannyian szeretjük a csillogást, ami magában hordozza a különlegesség érzését, nem véletlen, hogy ünnepléshez előszeretettel választunk tündöklő kiegészítőket. Ám ma már nemcsak viselni, de meginni is megenni is lehet az aranyos kellékeket. Eláruljuk, mennyire egészséges mindez!
Valójában egy luxus dekorációs elem az ehető arany, amelyet sütemények, csokoládék, koktélok és más ételek díszítésére használnak. Általában valódi 23-24 karátos aranyból készül, néha kis mennyiségű ezüst hozzáadásával, de érdemes tudni, hogy a pazar dísz több és másféle fémekkel keverve akár mérgező is lehet. Emiatt csak tiszta, élelmiszeripari minőségű aranyat szabad fogyasztani - írja a Fanny magazin.

Árthat-e az arany fogyasztása?
A fénylő kiegészítőt a világ számos pontján csemegeként kezelik, de leginkább élvezeti értéke miatt, íze és tápértéke ugyanis nincs. Az élelmiszeripari arany tehát semmilyen egészségügyi hatással nem bír a szervezetünkre nézve, és mivel a szakértők szerint ártalmatlan az alapanyag, alkalmankénti vagy rendszeres fogyasztására különösebb egészségügyi iránymutatás sincs. Az ehető arany inert anyag, ami azt jelenti, hogy kémiailag és biológiailag is inaktív, nem lép reakcióba a szervezet enzimeivel és savas közegével. Ennek fényében nem tudjuk megemészteni, nem szívódik fel, változatlan formában, bomlás nélkül áthalad az emésztőrendszeren. Ettől függetlenül az arany élelmiszernek minősül: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) besorolása alapján az E175-ös adalékanyagként van engedélyezve az Európai Unióban. Ez alapján úgy tekinthetünk rá, mint bármilyen más élelmiszer-színezékre vagy adalékanyagra.
Sokszínű felhasználás
Az ehető aranyat általában olyan luxus desszerteknél és süteményeknél használják, mint a macaronok, prémium csokoládék és torták, de népszerű az aranypelyhes pezsgő, vagy az ezzel díszített koktél- és kávékülönlegességek is. Vannak, akik gourmet ételeket dobnak fel vele, így válhat arannyá a steak, a legkiválóbb sajtok, de akár a sushi és a kézműves hamburger is.
Hol juthatunk hozzá?
Ha szeretnénk valamilyen esemény fényét emelni az arany kiegészítővel, leginkább gasztronómiai szaküzletekben, cukrászkellék boltokban, webáruházakban vagy kifejezetten luxus ételeket forgalmazó élelmiszerboltokban érdemes nézelődnünk. Az étkezési arany ára a minőségtől és mennyiségtől függ, egy kb. 10x10 centis lapka például néhány ezer forintba kerül, innen mérettől és kiviteltől függően emelkednek az összegek.
Érdemes körültekintőnek lenni
Egészséges emberek számára az ehető arany általában nem jelent kockázatot, de ha valakinek fémallergiája, vese- vagy autoimmun betegsége, illetve emésztőrendszeri problémája van, ajánlott orvossal konzultálni a fogyasztás részleteiről.
Ezekben a formákban kapható
Aranyfólia lapok – Rendkívül vékony, légmozgásra is könnyen elszakad, ezért speciális eszközökkel vagy ecsettel kell felhelyezni
Aranypor – Finomra őrölt por, amely szórható süteményekre, habos kávékra, koktélokra is
Aranypelyhek – Apróbb aranydarabkák, amiket könnyebb használni, mint a fóliát
Aranyspray vagy folyékony arany – Híg formában kapható dekorációs kellék, amit ecsettel lehet felvinni, illetve szórófejjel alkalmazni







