Létrehozva: 2023.08.28.

Megbarnult a csalamádéd? Mutatjuk, mit rontottál el

Rengeteg munka elkészíteni, ezért is nagyon bosszantó, ha pár hónap múlva barnulni kezd. Több oka is lehet, amiért elveszti a színét a csalamádé; ezeket gyűjtöttük össze.

Itt az ideje, hogy elkészüljön télire a csalamádé, hiszen minden hozzávaló zöldségből most lehet olcsón, bőségesen beszerezni. Óriási munka elkészíteni, hiszen általában az ember több kiló zöldséget legyalul, darabol, órákig tart, mire elkészül a mű – ezért különösen fontos, hogy semmiféle hiba ne csússzon a gépezetbe, hiszen nemcsak az alapanyagok árát, de a drága idődet is bukhatod. A leggyakoribb hiba a csalamádé barnulása; a szép, nyári színű savanyúság akár már egy-két hónap alatt is elveszítheti a színeit, a zöldségek megbarnulnak, sokszor pedig meg is romlik az egész. Mutatjuk, leggyakrabban milyen hibák vezetnek a jelenséghez!

A csalamádét mindenki imádja! Fotó: mindmegette.hu

Túl zsenge volt a káposzta

A legtöbb háziasszony úgy tartja, hogy csalamádét kizárólag őszi káposztából érdemes készíteni, mert a nyáriban sokkal több a nedvesség, így hiába minden óvintézkedés, megpuhul, megbarnul. Igen, csakhogy mire az őszi káposzta beérik, már nem terem az uborka! Ezért, ha nagyon muszáj, lehet nyáron szedett káposztából is készíteni, de alaposan vedd szemügyre a kiszemelt darabot, mielőtt hazaviszed a piacról: legyen kemény, tömör, ne legyen zsenge.

Kimarad a borkén és a citromsav

Sokan nem szeretnek sem tartósítószert, sem borként, citromsavat tenni a csalamádéba, mert igyekeznek minél természetesebben eltenni ezt a savanyúságot. Csakhogy a klasszikus csalamádé ún. hidegen eltett savanyúság, ezért érdemes egy kis segítséget igénybe venni. Mind a borkén, mind a citromsav segít, hogy ne puhuljanak meg a zöldségek, és a barnulást is megakadályozzák. Van, aki mindkettőt tesz bele, van, aki csak az egyiket. Ha szeretnéd mindenmentesen készíteni, próbáld ki a fermentálást!

Nem elég a felöntőlé

Sokszor azért barnul meg a csalamádé, mert nem lepi el a felöntőlé a zöldségeket teljesen. Jó alaposan meg kell pakolni az üvegeket, és úgy felönteni, hogy egy szál káposzta, egy uborkaszelet csücske se lógjon ki! Ha kell, használj savanyúság leszorítót. Ha kilóg a zöldség a léből, oxidáció indul be, amitől megbarnulhat, később meg is romolhat a csalamádé.

Amikor ki kell dobni

A barnulás legtöbbször nem befolyásolja a csalamádé ízét, az állaga sem lesz mindig ehetetlenül puha, így nem kell azonnal a kukába dobni, amint elszíneződött. Ám vannak esetek, amikor nem csak a szín változik, hanem romlás indult be. Ha hártyát látsz a csalamádé tetején, vagy pezseg, esetleg kellemetlen az illata, akkor nem szabad megenni.

Csalamádé recept

Hozzávalók:

  • 1,5 kg káposzta
  • 1 kg zöld paradicsom
  • 1,5 kg TV paprika
  • 1 kg uborka
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • fél kg sárgarépa
  • 3 dl ecet
  • 40 dkg cukor
  • 7 dkg só
  • 1 ek mustármag
  • 1 tk koriander
  • 1 tk egész köményű
  • 1 ek feketebors
  • 3db babérlevél
  • 1 mk nátrium-benzoát
  • 1 kávéskanál borkén

Elkészítés:

Szeleteld vagy gyaluld vékonyra a megtisztított zöldségeket, tedd őket egy nagy fazékba. Add hozzá a fűszereket, a sót, a cukrot, a nátrium-benzoátot, a citromsavat, és jó alaposan keverd össze az egészet. A babérlevelet érdemes apróbb darabokra törni. A keveréket hagyd állni 12 órát; várd meg, hogy levet eresszen. Tisztára mosott befőttesüvegekbe töltsd be jó szorosan a zöldségeket, majd öntsd fel a mindet a levével. Ha nem lett elég a lé, felforralt majd visszahűtött sós vízzel pótolhatod. Zárd le az üvegeket celofánnal és egy tetővel jó szorosan, és máris elkészült a csalamádéd! 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Küszöbön a világháború: megtámadtak több amerikai hadi- és kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren

origo.hu

Még sosem látott merész fotót mutatott magáról Horváth Gréta - kép

borsonline.hu

Újabb magyar sztárpár válik: „Nagyon távol vagyunk már egymástól minden tekintetben”

hirtv.hu

Az izraeli hadsereg kiterjeszti hadműveletét a Gázai övezet egészére + videó

ripost.hu

Tóth Gabi nem hagyta ki, ismét üzent Krausz Gábornak

magyarnemzet.hu

Szoboszlai két Liverpool-gólban is főszereplő volt, de csak egy után örülhetett + videó

origo.hu

Tóth Gabi teljesen átlátszó szoknyában, fekete bugyiban mutatta meg magát - kép

travelo.hu

Exkluzív videó: Így ünnepli a karácsonyt Nyári Károly és családja

ripost.hu

Sírtak és nevettek, megvan a Dancing with the Stars nyertese

life.hu

Amennyi nő, annyiféle menstruáció: ekkor beszélhetünk cikluszavarról(X)

ripost.hu

DWTS döntő: Nem fogod kitalálni, ki ölelgette Krausz Gábort a kulisszák mögött - Fotó

life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Citromos fokhagyma krémleves az idei tél új sztárja

FAZÉK

3 különböző ízvilág: készíts tepsis burgonyát

FAZÉK

Ez az igazi töltött káposzta 5 titka

FAZÉK

Nagyanyáink módszere verhetetlen: Íme, az igazi tyúkhúsleves 5 titka

FAZÉK

Kiakadtak a követők: durva milyen bejglit sütött a sztárpék

FAZÉK

Hamis mézeskalács, így lesz olcsóbb a kedvenc süteményünk

FAZÉK

Végre kiderült, hogy a legkönnyebb elkészíteni a pizzatésztát

FAZÉK

Csirkeszárny 3X: isteni finom, olcsó recepteket mutatunk