Létrehozva: 2023.08.18.

Így aszalj paradicsomot, szilvát ingyen!

Az aszalt gyümölcsök és zöldségek isteni finomak, de borzasztó drágák a boltban. Sokan pedig azért nem készítenek házilag, mert az aszalás rengeteg áramfogyasztással jár. Pedig az aszalás egy fillérbe sem kerül, ha...

Az aszalás ősi módszer a zöldségek, gyümölcsök tartósítására, és napjainkban is nagy az érdeklődés iránta. Egyrészt az aszalványok nagyon finomak, másrészt sokkal több ásványi anyagot, vitamint és rostot tartalmaznak, mint a befőzéssel eltett zöldségek és gyümölcsök. A legnépszerűbb az aszalt szilva, aszalt sárgabarack, zöldségek közül pedig az aszalt paradicsom és paprika – utóbbi akár erős is lehet! Ám ezek a boltban horror áron kaphatók, és ha sütőt vagy aszalógépet használsz, az otthoni aszalás drága mulatság lehet. De szerencsére még itt a kánikula, így nincs is szükség áramra ahhoz, hogy otthon aszalj! Az eredmény finom és tartós lesz; mutatjuk, hogyan csináld.

Isteni csemege az aszalt szilva, de nagyon drága. Fotó: Shutterstock

Legyen minőségi az alapanyag

Aszaláshoz a legszebb gyümölcsöket válaszd! Fotó: Pixabay.com

Csakis érett zöldséget vagy gyümölcsöt lehet jól aszalni, tehát nagyon fontos, hogy se éretlen, se túlérett ne legyen a szilva, paradicsom. A túlérett megrohadhat, az éretlen pedig nem lesz finom. Az se mindegy, hogy mit szeretnél aszalni, hiszen nem minden zöldséget vagy gyümölcsöt lehet. Bátran aszalhatsz almát, körtét, szilvát, sárgabarackot, és bizonyos füge fajtákat is; ugyancsak jól aszalható a cukkini, a répa, a paradicsom, a paprika és a gomba is. 

Számít a jó időzítés

A forró tetőn hamar elkészül az aszalt paradicsom. Fotó: Ripost

Az aszalásba csak akkor érdemes belefogni, ha várható, hogy tartós kánikula lesz, vagyis 3-5 napig kitart a napsütés és a hőség. Érdemes a levegő páratartalmát is figyelni, mert ha túl magas, akkor hiába a forróság, nem lesz sikeres az aszalás.

A legfontosabbak az előkészületek

Csak ép, érett gyümölcsöt használj! Fotó: Ripost

Legyen szó akár zöldségről, akár gyümölcsökről, mint minden befőzésnél, az aszalásnál is döntő, hogy mennyire alaposan készíted elő az alapanyagokat. A zöldség és gyümölcs legyen egészséges, ép, így később elkerülheted a romlási folyamatokat. Tehát egy jó alapos válogatással kezdd az aszalást, nézd át a hozzávalókat, és amin folt vagy sérülés van, azt használd fel inkább másra. A válogatás után a következő lépés a mosás, de arra figyelj, hogy az aszalásra szánt alapanyagokat nem szabad áztatni, hiszen ezzel rengeteg vizet szívnak fel a szövetek, és nem lesz sikeres a művelet. Vannak olyan gyümölcsök, amiket száríthatsz héjastul, például a szilvát, almát, de a barackot érdemes meghámozni, a nagyobb, lédús gyümölcsöket, zöldségeket (például a paradicsomot) pedig érdemes vékony karikákra vágni úgy, hogy egyforma vastagok legyenek a szeletek, így egyenletes lesz az aszalás. Sütőpapírral bélelt tálcára vékonyan terítsd ki az előkészített zöldséget, gyümölcsöt, majd indulhat is az aszalás!

A lényeget elvégzi a napsütés

A kész aszalványok évekig is elállnak. Fotó: Ripost

Ha ideális az idő, és megvagy az előkészületekkel, akkor nincs más hátra, mint kitenni a napra a tálcákat. Teheted a teraszra, az udvar napsütötte részére, de ha van lapostető, akkor a legjobb a cserepekre tenni, hiszen így alulról is kapják a meleget a tálcák, és gyorsabban végbemegy az aszalás. A tálcákat érdemes gézzel vagy szúnyoghálóval letakarni, hiszen az aszalódó, édes gyümölcsök mágnesként vonzzák magukhoz a rovarokat. Éjszakára, amikor lehűl a levegő, vidd be a tálcákat a lakásba, majd másnap folytasd a forróságban az aszalást. Sokan aszalnak az autóban is; ha tudod, hogy jó pár napig nem lesz szükséged a kocsira, parkolj vele a tűző napra, és tedd a tálcákat az utastérbe! A napon itt 50 fokra is felmehet a hőmérséklet, így ideálisak a feltételek az aszaláshoz. A szellőztetésre azonban figyelni kell: vagy húzd le résnyire az ablakokat, vagy 4-5 óránként nyisd ki az ajtókat.

A legjobb, ha üvegben tárolod őket

Jól mutat, és sokáig eláll az üvegben tárolt aszalt gyümölcs. Fotó:  Shutterstock

Akkor vagy készen az aszalással, ha a gyümölcs vagy zöldség zöldség rugalmas, amikor összenyomod, és egy csepp lé sem jön ki belőle. Ekkor el lehet tenni télire, de nem mindegy, hogyan tárolod: hiszen csak akkor áll el évekig, ha nem kap nedvességet. Először is várd meg, hogy teljesen kihűljenek a zöldségek, gyümölcsök, csak aztán tedd el őket. Légmentesen záródó zacskóban vagy befőttesüvegben a legjobb a tárolás; tartsd hűvös, sötét helyen, például a kamrában az aszalványokat. Az aszalt paradicsomra önthetsz annyi olívaolajat, amennyi ellepi; így biztosabban eláll, és könnyebb lesz a konyhai felhasználása is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mindenki ezen a lengyel falun ámul - képek

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

life.hu

Lehet, hogy örökké tartó szerelemben élsz? Ezekre a jelekre figyelj

hirtv.hu

A DK-sok megküldték a Gyurcsány-féle lófejet Magyar Péternek + videó

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús