tóth gabi
Van élet a lecsón és paradicsomlén túl! Ha ezzel az ősi módszerrel teszed el a paradicsomot, isteni íze lesz, és rengeteget is spórolhatsz. Mindössze néhány tálcára, és egy jó forró tetőre lesz szükséged...
Akár terem a saját kertedben, akár a piacon vagy őstermelőtől veszed, paradicsomot minden mennyiségben érdemes eltenni télire, hiszen a friss, nyári ízeknél semmi nem esik jobban a hideg napokon. Nem csak lecsót és paradicsomlét készíthetsz belőle: itt az ideje az aszalt paradicsomnak! Ha így tartósítod ezt az isteni zöldséget, akkor kisebb helyen tudod tárolni, mintha befőznéd, és sokkal változatosabban tudod felhasználni. Például kínálhatod sült húsok mellé, beleteheted szószokba, isteni lesz a pizza, ha teszel a tetejére; de akár a szendvicsedet is feldobhatod vele. Ráadásul a rezsin is spórolhatsz az aszalással, hiszen nem kell órákig se a sütőt, se az aszalógépet járatni; elég, ha felteszed a tetőre a tálcára pakolt paradicsomokat. Hiszen ezeken a forró napokon hét ágra süt a Nap, így körülbelül egy hét alatt kész is az isteni aszalt paradicsom. A tetőn aszalás lényegesen gyorsabb, hiszen a forró cserepek is segítenek kiszárítani a paradicsomot: 2-3 napra is csökkenhet az aszalás ideje. Érdemes olyan fajtát választani, ami nem túlságosan lédús, így biztosan nem fog túl sokáig tartani az aszalás – ilyen például a körte alakú San Marzano, vagy a Lugas. Mutatjuk, hogyan csináld!
Tetőn aszalt paradicsom
Hozzávalók (60 dkg aszalt paradicsomhoz):
Elkészítés: