tóth gabi
Hosszú időre feledésbe merült ez a fajta eltevési mód, pedig egyszerű, a gyümölcs pedig egyáltalán nem puhul meg. Érdemes kipróbálni a módszert, mutatjuk a receptet!
Sokan felkapták a fejüket, amikor egy Facebook csoportban egy magyar háziasszony a szódavízzel eltett szilva receptjét osztotta meg, hiszen ma már egyáltalán nem mindennapi ez a tartósítási mód. Pedig nagyanyáink idejében még rendszeresen alkalmazták, és nem véletlenül.
Friss, ropogós marad a gyümölcs
A szódavízzel készült befőtt, legyen szó akár szilváról, akár más gyümölcsről, egyáltalán nem befőttízű: akik rendszeresen alkalmazzák a módszert, azt mondják, így lehet leginkább megőrizni a gyümölcsök eredeti ízét. A héj nem puhul meg, a szilva roppanós, friss marad, így isteni csemege lehet a téli hónapokban.
Csak az eredeti szódavíz a jó
Míg más befőtteknél a hőkezelés adja a tartósítást, ennél a módszernél a szódavíz magas szén-dioxid-tartalma miatt áll el sokáig a gyümölcs. Emellett nem árt persze hermetikusan lezárni az üvegeket, és van, aki egy késhegynyi nátrium-benzoátot is tesz az üvegekbe. Fontos, hogy a szénsavas ásványvíz, vagy az otthon készített, patronos szóda nem alkalmas a tartósításra, kizárólag a szikvizeseknél kapható szóda a megfelelő, mert ennek kellőképpen magas a szén-dioxid-tartalma ahhoz, hogy ne romoljon meg a befőtt.
Hibátlan, kemény legyen a gyümölcs
Az sem mindegy, milyen szilvát használsz az elrakáshoz, hiszen itt kizárólag makulátlan, alaposan megmosott gyümölcsökkel lehet tuti a siker. Legyen érett a gyümölcs, de nem lehet puha, és lehetőleg apró szemű szilvával dolgozz!
Szódavízzel eltett szilva recept
Hozzávalók:
Elkészítés: