
Nagyanyáink ősi trükkje: Így készül a szódavízzel eltett szilva
Hosszú időre feledésbe merült ez a fajta eltevési mód, pedig egyszerű, a gyümölcs pedig egyáltalán nem puhul meg. Érdemes kipróbálni a módszert, mutatjuk a receptet!
Sokan felkapták a fejüket, amikor egy Facebook csoportban egy magyar háziasszony a szódavízzel eltett szilva receptjét osztotta meg, hiszen ma már egyáltalán nem mindennapi ez a tartósítási mód. Pedig nagyanyáink idejében még rendszeresen alkalmazták, és nem véletlenül.

Friss, ropogós marad a gyümölcs
A szódavízzel készült befőtt, legyen szó akár szilváról, akár más gyümölcsről, egyáltalán nem befőttízű: akik rendszeresen alkalmazzák a módszert, azt mondják, így lehet leginkább megőrizni a gyümölcsök eredeti ízét. A héj nem puhul meg, a szilva roppanós, friss marad, így isteni csemege lehet a téli hónapokban.
Csak az eredeti szódavíz a jó
Míg más befőtteknél a hőkezelés adja a tartósítást, ennél a módszernél a szódavíz magas szén-dioxid-tartalma miatt áll el sokáig a gyümölcs. Emellett nem árt persze hermetikusan lezárni az üvegeket, és van, aki egy késhegynyi nátrium-benzoátot is tesz az üvegekbe. Fontos, hogy a szénsavas ásványvíz, vagy az otthon készített, patronos szóda nem alkalmas a tartósításra, kizárólag a szikvizeseknél kapható szóda a megfelelő, mert ennek kellőképpen magas a szén-dioxid-tartalma ahhoz, hogy ne romoljon meg a befőtt.
Hibátlan, kemény legyen a gyümölcs
Az sem mindegy, milyen szilvát használsz az elrakáshoz, hiszen itt kizárólag makulátlan, alaposan megmosott gyümölcsökkel lehet tuti a siker. Legyen érett a gyümölcs, de nem lehet puha, és lehetőleg apró szemű szilvával dolgozz!
Szódavízzel eltett szilva recept

Hozzávalók:
- 1 kg aprószemű szilva
- 1 l eredeti szódavíz
- 1 kg cukor
- fahéj, szegfűszeg ízlés szerint
- borkén
- nátrium-benzoát
Elkészítés:
- Válogasd át a szilvát, csak a keményeket, teljesen épeket tedd a befőttbe. Alaposan mosd meg a szemeket, majd vágd ketté, és magozd ki.
- Csírátlanítsd a befőttesüvegeket, majd soronként rétegezd beléjük a szilvát és a cukrot: egy sor szilvára tegyél egy ujjnyi cukrot, és így folytasd a rétegeket, míg meg nem telik az üveg – de fontos, hogy ne tömd meg nagyon az üvegeket.
- A rétegek tetejére tegyél fahéjat, szegfűszeget, egy késhegynyi nátrium-benzoátot és egy késhegynyi borként. Majd öntsd fel az üvegeket színültig a szódavízzel, és jó szorosan zárd le őket a fedővel! Ezután már mehetnek is a kamrapolcra.






