RETRO RÁDIÓ

Friss kovászos uborka egész télen: zseniális ez a trükk

Létrehozva2023. 08. 13. 11:30

Kenyér nélkül készül, és úgy tudod hosszú időre eltárolni, hogy nem kell leszűrni és újraforralni a levét. Az íze mégis egészen olyan, mint a frissen készült koviubié. Szerencsére nagyon egyszerű elkészíteni, mutatjuk!

Idén nyáron rengeteg az uborka, a bőséges eső és a meleg miatt sok terem a kertekben; annyira, hogy nem lehet annyi kovászos uborkát készíteni, ami el is fogyna. Ha szeretnéd ezt a finomságot eltenni télire, akkor semmi extrát nem kell csinálnod, elég, ha zárt üvegben készíted a koviubit, és kihagyod a folyamatból a kenyeret. A fermentált uborka íze tökéletesen olyan, mint a kovászosé, és néhány apróságot leszámítva majdnem ugyanúgy készül.

Salted,,Pickled,Cucumbers,In,A,Jar,On,A,Wooden,Table
A fermentált uborka nemcsak finom, egészséges is! Fotó: Alie04 / Shutterstock

Fermentált uborka recept

Hozzávalók

  • 1 db 2,5 literes befőttes üveg
  • 1,5 kg kisméretű uborka
  • 1 liter víz
  • 30 gramm jódmentes só
  • 5 gerezd fokhagyma
  • egy csokor kapor
Ugyanannyi munkával jár, mint a kovászos uborka elkészítése. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg az uborkákat, majd dörzsöld át a héjukat egy patikatiszta, új mosogatószivacs érdes felével, így minden szennyeződéstől, nem kívánatos baktériumtól megszabadíthatod őket. Vágd le az uborkák végeit, ha akarod, vágd be őket két irányból úgy, ahogy a kovászos uborkánál szokás.
  • Pakold az uborkákat az üvegbe jó szorosan; minél több fér el benne, annál jobb. Tedd az üvegbe az alaposan megmosott kaprot és a meghámozott fokhagymát is. Az üveg nyakáig pakold az uborkákat.
  • Ezután készítsd el a sóoldatot a fermentáláshoz: oldd fel a vízben a sót, majd forrald fel, és várd meg, míg langyosra hűl. Míg a kovászos  uborkánál előny, ha forrón öntöd a vizet az uborkákra, a fermentálás során ez inkább hátrány, mert ennél az eljárásnál az a cél, hogy lassan induljon be az erjedés; a forró víz miatt túl gyors lenne a folyamat, és nem tudnád sokáig eltartani az uborkádat.
  • Öntsd fel a langyosra hűlt sós vízzel az üvegben lévő uborkákat úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fontos, hogy ne legyen színültig az üveg, mert az erjedés során kifuthat.
  • Zárd le az üveget jó záródó tetővel, és tedd olyan helyre, ahol legalább 18, de legfeljebb 25 fok van. A kovászos uborkával ellentétben a fermentált uborka készítéséhez nem szükséges a túl nagy meleg, a tűző napra pedig egyenesen tilos kitenni! Tegyél egy mély tálat vagy tányért az üveg alá, mert bár le van zárva, az erjedés során kifuthat a leve.
  • Naponta nyisd meg az üveget, hogy távozhassanak a keletkező gázok; ilyenkor, ha kell, sós vízzel pótold a kifutott levet.
  • A harmadik naptól már érdemes megkóstolni az uborkát; ha már nem zavaros a leve, és az ízét megfelelőnek találod, tedd hideg helyre – ez lehet a kamra, vagy akár a hűtőszekrény is.
  • A fermentált uborka hónapokig eláll, az íze pedig olyan, mint a kovászos uborkáé.

Nemcsak finom, egészséges is!

A fermentálás során olyan mikroorganizmusok szaporodnak el a savanyúságokban, amik nemcsak természetes tartósítószerként működnek, de a szervezetünknek is jót tesznek, hiszen természetes probiotikumokként működnek. Ezek a bélrendszerbe jutva helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, így erősítik az immunrendszert, ami a téli, vírusos-megfázásos időszakban hatalmas segítség lehet. Mindezek mellett a fermentált uborkában található jótékony baktériumok segítik a vitaminok felszívódását, és mivel felpörgetik az anyagcserét, így a fogyást is megkönnyítik.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.