Egész télen lehet roppanós csemegeuborkád ezzel a módszerrel
A csemegeuborkára is igaz, hogy sokkal finomabb saját termésből! Ezzel a recepttel tökéletes lesz, és attól sem kell tartanod, hogy puha lesz az uborka.
Ha terem uborka a kertedben, készíts belőle télire csemegeuborkát! A saját termésnek sokkal intenzívebb az íze, így olyan isteni savanyúságod lehet, amire az egész család rá fog járni. Bár sokféleképpen el lehet tenni télire, mégis a csemegeuborka a legkedveltebb változat, hiszen enyhén édeskés ízével isteni kísérő a pörköltekhez, sült húsokhoz. Sokan azonban nem merik maguk készíteni, mert tartanak tőle, hogy puha lesz az üvegben az uborka, mire a kibontásra kerül a sor. Ahhoz, hogy szép zöld és roppanós maradjon, nem más szükséges, mint egy csipet borkén. Mutatjuk a tökéletes csemegeuborka receptjét!
Roppanós csemegeuborka
Hozzávalók
3 kg uborka
1,75 liter víz
0,5 liter 10%-os ecet
üvegenként 1 tk só
2 ek cukor
1 szál kapor
1 babérlevél
fél mk egész bors
fél mk egész kömény
fél mk mustármag
fél mk koriander
egy mk borkénpor
Elkészítés
Forrald fel a vizet, majd várd meg, míg kihűl. Tedd bele a borként, a sót, a cukrot, a fűszereket, a babérlevelet és a kaprot, és alaposan keverd össze, míg fel nem oldódik a cukor, a só és a borkénpor.
Mosd meg alaposan az uborkákat, ha kell, tiszta mosogatószivacs dörzsölős felével sikáld meg őket folyó víz alatt. Ezután pakold üvegekbe, majd öntsd az uborkra a felöntőlevet.
Ezt követően nedves dunsztban tartósítsd a csemegeubit, vagyis állítsd egy nagy fazékba az üvegeket, önts alájuk annyi vizet, hogy háromnegyedükig ellepje őket. Lassú tűzön forrald a vizet, várd meg, míg az üvegekben is gyöngyözni kezd a lé. Innentől harminc percig dunsztold az uborkát, majd vedd le a fazekat a tűzről. Az üvegeket hagyd a vízben kihűlni.