RETRO RÁDIÓ

Tedd tepsibe a szilvát, hihetetlen, ami történni fog

Létrehozva2023. 07. 22. 15:00

A jó szilvalekvárhoz sok-sok türelem kell; ám ha nem szeretnél órákig a tűzhely mellett állni, akkor ezt a módszert neked találták ki! Mutatjuk, hogyan a legegyszerűbb elkészíteni ezt az egészséges és finom lekvárt.

Télire érdemes szilvalekvárt befőzni, hiszen nemcsak finom, egészséges is: székrekedés esetén csökkenti a kellemetlen tüneteket, tele van jótékony ásványi anyagokkal és rostokkal; és az sem mellékes, hogy isteni finom íze van! A hagyományos, sűrű szilvalekvárhoz cukor nem is kell, idő viszont annál több, hiszen 8-12 órán át is főzni kell, hogy elnyerje a tökéletes állagot. A mai háztartásokban ez kivitelezhetetlen, és nemcsak a rezsiköltségek, az időhiány miatt is: hiszen kinek akad 8 órája lekvárt főzni? Ha mégis szeretnél hagyományos, sűrű szilvalekvárt, akkor vegyél elő egy mélyebb tepsit, és készítsd el a lekvárt a sütőben! A módszer egyre elterjedtebb a magyar háziasszonyok között, és nemcsak azért, mert nem kell kevergetni a lekvárt, de azért is, mert sokkal finomabb lesz az íze…

Sütőben is készülhet szilvalekvár! Fotó: Pixabay.com

Hozzá sem szabad nyúlni

A módszer egyik kulcsszereplője a sütő, a másik pedig az ecet. Alaposan ki kell vele kenni a tepsi oldalát, így főzés közben nem fog leragadni a gyümölcs. Ugyanezt egyébként megteheted akkor is, ha fazékban főzöd a lekvárt, de mindkét esetben fontos, hogy egyszer sem szabad belenyúlni a fakanállal, és megkeverni egy kicsit, mert ezzel a mozdulattal leszeded az ecetet az edény oldaláról, és innentől kezdve folyamatosan kevergetni kell a lekvárt. 

Így készítsd el

Hozzávalók:

  • 3 kg szilva
  • 1 ek 10%-os ecet
  • 15 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
Halmozd egy jó mély tepsibe a szilvát. Fotó: Ripost

Elkészítés:

  • Válogasd át a szilvaszemeket, csak az épeket, egészségeseket használd fel a lekvárhoz. A szilvát alaposan mosd meg, majd magzod ki.
  • Egy mélyebb tepsi oldalát kend ki az ecettel egy szilikonecset segítségével, hogy mindenhova jusson. Pakold bele a felezett szilvákat, szórd meg a cukorral, fahéjjal.
  • Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Takard le alufóliával a tepsit, így süsd a szilvákat 2-3 órán keresztül. Ezután vedd le az alufóliát, és addig hagyd bent a lekvárt, míg kellőképpen sűrű nem lesz – ez lehet akár további 3-4 óra is.
  • Ha kész a lekvár, forrón tedd csírátlanított üvegekbe. Alaposan zárd le az üvegeket a fedővel. Szárazdunsztban hagyd kihűlni. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.