
Tedd tepsibe a szilvát, hihetetlen, ami történni fog
A jó szilvalekvárhoz sok-sok türelem kell; ám ha nem szeretnél órákig a tűzhely mellett állni, akkor ezt a módszert neked találták ki! Mutatjuk, hogyan a legegyszerűbb elkészíteni ezt az egészséges és finom lekvárt.
Télire érdemes szilvalekvárt befőzni, hiszen nemcsak finom, egészséges is: székrekedés esetén csökkenti a kellemetlen tüneteket, tele van jótékony ásványi anyagokkal és rostokkal; és az sem mellékes, hogy isteni finom íze van! A hagyományos, sűrű szilvalekvárhoz cukor nem is kell, idő viszont annál több, hiszen 8-12 órán át is főzni kell, hogy elnyerje a tökéletes állagot. A mai háztartásokban ez kivitelezhetetlen, és nemcsak a rezsiköltségek, az időhiány miatt is: hiszen kinek akad 8 órája lekvárt főzni? Ha mégis szeretnél hagyományos, sűrű szilvalekvárt, akkor vegyél elő egy mélyebb tepsit, és készítsd el a lekvárt a sütőben! A módszer egyre elterjedtebb a magyar háziasszonyok között, és nemcsak azért, mert nem kell kevergetni a lekvárt, de azért is, mert sokkal finomabb lesz az íze…

Hozzá sem szabad nyúlni
A módszer egyik kulcsszereplője a sütő, a másik pedig az ecet. Alaposan ki kell vele kenni a tepsi oldalát, így főzés közben nem fog leragadni a gyümölcs. Ugyanezt egyébként megteheted akkor is, ha fazékban főzöd a lekvárt, de mindkét esetben fontos, hogy egyszer sem szabad belenyúlni a fakanállal, és megkeverni egy kicsit, mert ezzel a mozdulattal leszeded az ecetet az edény oldaláról, és innentől kezdve folyamatosan kevergetni kell a lekvárt.
Így készítsd el
Hozzávalók:
- 3 kg szilva
- 1 ek 10%-os ecet
- 15 dkg cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:
- Válogasd át a szilvaszemeket, csak az épeket, egészségeseket használd fel a lekvárhoz. A szilvát alaposan mosd meg, majd magzod ki.
- Egy mélyebb tepsi oldalát kend ki az ecettel egy szilikonecset segítségével, hogy mindenhova jusson. Pakold bele a felezett szilvákat, szórd meg a cukorral, fahéjjal.
- Melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Takard le alufóliával a tepsit, így süsd a szilvákat 2-3 órán keresztül. Ezután vedd le az alufóliát, és addig hagyd bent a lekvárt, míg kellőképpen sűrű nem lesz – ez lehet akár további 3-4 óra is.
- Ha kész a lekvár, forrón tedd csírátlanított üvegekbe. Alaposan zárd le az üvegeket a fedővel. Szárazdunsztban hagyd kihűlni.






