tóth gabi
Hasznos, ha van egy ilyen gép a háztartásban, és nemcsak a mosogatás miatt! Mostanában egyre több háziasszony fedezi fel, hogy a befőzésben is segíthet ez a gép.
Egyre nagyobb divat a mosogatógép, hiszen egyrészt nagy segítség, hogy nem kézzel kell az edényeket elmosni, másrészt pedig rengeteg vizet spórol, aki használja. De emellett egyre gyakrabban kapcsolják be a magyar háziasszonyok a befőzőszezon alatt is, hiszen kiderült, hogy tökéletesen ki lehet dunsztolni benne a befőtteket.
Steril, forró környezet
Aki készített már télire befőttet, az tudja, milyen fontos része a folyamatnak a megfelelő dunsztolás. A hagyományos módszer szerint egy hatalmas fazékba kell tenni a befőttes üvegeket, alájuk egy konyharuhát, és feltölteni a fazekat annyi vízzel, hogy kétharmadukig álljanak benne a gyümölccsel megpakolt üvegek. A gyöngyöző vízben tökéletes lesz a csírátlanítás, ám ez a módszer rengeteg gőzzel, tűzforró üvegekkel és az égési sérülés veszélyével is jár. A leleményes magyar háziasszonyok azonban rájöttek, hogy ugyanezeket a feltételeket a mosogatógépben is lehet biztosítani, vagyis fazékban dunsztolás helyett helyett sokkal biztonságosabb, kényelmesebb és energiatakarékosabb módszer az üvegeket bepakolni a mosogatógépbe, és elindítani a megfelelő programot.
Csak ki kell szedni a kész befőttet
Készítsd el szokás szerint a befőtteket, vagyis tisztítsd meg a gyümölcsöt, darabold fel, tedd sterilizált üvegekbe, majd add hozzá a cukrot, ízlés szerint a fűszereket, citromsavat, öntsd fel vízzel, és jól zárd le a tetővel. Ezután tedd az üvegeket a mosogatógépbe. Olyan programot válassz a gépen, ami legalább 70-80 fokon dolgozik. Tisztító kocka nem szükséges a dunsztoláshoz. Indítsd el a programot, és innentől fogva másnap reggelig rá se kell nézned a gépre: hagyd az üvegeket odabent kihűlni. Másnap pedig egyszerűen csak vedd ki a kész befőtteket, és teheted is őket a kamrapolcra.