RETRO RÁDIÓ

Ettől lesz igazán ropogós a szilveszteri malacsült

Létrehozva2022. 12. 31. 12:00

Nem csak azért érdemes ezt a fejedelmi ételt választani az év utolsó napján, mert szerencsét hoz, hanem azért is, mert isteni finom. A szilveszteri malacsült elkészítése nem nehéz, de néhány szabályt be kell tartani ahhoz, hogy tökéletes legyen.

Közeledik az év utolsó napja, és számos hagyomány és babona kapcsolódik ehhez a dátumhoz – többek között az, hogy malachúst kell enni, mert a disznó kitúrja a szerencsét. A szilveszteri malacsült elkészítése nem túl macerás, de ahhoz, hogy a bőr ropogós, a hús omlós, puha legyen, nem árt ismerni néhány alapvető fogást. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a malacsült szilveszter napján, és hoztunk egy receptet is!

A szilveszteri malacsült szerencsét hoz!
A ropogós szilveszteri malacsült egyik titka a türelem. Fotó: Dar1930 / Shutterstock

Minőségi húst válassz

Nem mindenki gondol erre, pedig sokszor hiába az igyekezet, rágós, kemény marad több órás sütés után is a malac, ezért ahhoz, hogy tökéletes legyen a sült, megbízható helyről vásárold meg a friss húst. Ha csontos húst választasz, pikáns, finom ízeket kap az étel, de a filé is isteni lesz; akármelyik mellett is döntesz, a lényeg, hogy a bőr alatt legyen legalább egy-másfél centis szalonnás réteg. Lehet csülök, karaj, császárhús is. Figyelem: soha ne fagyaszd le a bőrös húst, mert felengedés után nem lesz roppanós!

Ügyelj az előkészítésre

A bőrös húsokon gyakran maradnak szőrszálak; ezeket éles kiskéssel vagy borotvával kapard le a bőrről. Meleg vízzel mosd le a húst, töröld szárazra, majd irdald be a bőrt éles késsel ujjnyi szélességben. Ne ejts túl mély bevágásokat, elég kb. 2 mm-es mélységben irdalni a bőrt. 

Nem szabad túl mélyen beirdalni a bőrt. Fotó: Pixabay.com

Ne spórold meg a pácolást

A nagyobb darab bőrös húsokat érdemes pár órát pácolni, hiszen ezzel nemcsak a sütési időt rövidítheted le, de a húst is alaposan átjárják az ízek. Fontos azonban, hogy a zsenge malachúst nem szabad túlfűszerezni; a kevesebb több! Pácolhatod szárazon és nedvesen is a húst; száraz pácoláshoz keverj el egy kevés sót fűszerekkel (például kömény, bors, majoránna), és dörzsöld a keveréket a húsra. Arra figyelj, hogy a bőrre ne jusson. Kötözd le a húst, hogy minél szorosabban tapadjon a csontra, és tedd a hűtőbe. Nedves pácolásnál keverj össze olajat a fűszerekkel és a sóval, alaposan nyomkodd a húsba, a bevágásokba is, és pár órát hagyd állni a húst. 

A sütéshez idő kell

A sütnivaló húst soha ne tedd a hűtőből egyenesen a tepsibe, ettől rossz lesz az állaga; akármelyik módszerrel pácoltad, hagyd, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. Kevés folyadékot mindig önts alá (ez lehet víz vagy sör is), sütés közben pedig forgasd meg néha, és locsolgasd – kivéve, ha fedett edényben vagy fólia alatt sütöd. 

Szilveszteri ropogós malacsült recept

Kívül ropogós, belül szaftos és omlós. Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók (8 adaghoz)

  • 2 kg bőrös malackaraj
  • 2. ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 db alma
  • 5 dl sör
  • só, bors, kömény

Elkészítés:

  • Tisztítsd meg a malachúst, irdald be éles késsel a bőrt, majd sózd, borsozd, ízesítsd a köménnyel, és hagyd állni pár órát.
  • Vágd vékony csíkokra a megpucolt fokhagymagerezdeket és a szalonnát, majd tűzdeld meg velük minden oldalról a húst. 
  • Pucold meg a hagymát és az almát, tedd a sütőedény aljába. Locsold meg a sörrel, tedd rá a malacot, majd lefedve, 160 fokos sütőben süsd 3 órán keresztül.
  • Ha megpuhult a malachús, vedd le a fedelet a sütőedényről, tekerd fel a sütés hőfokát 230 fokra, és süsd ropogósra a húst 20-25 perc alatt. Friss kenyérrel, vagy hagymás tört krumplival és savanyúsággal tálald.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.