
Ettől lesz igazán ropogós a szilveszteri malacsült
Nem csak azért érdemes ezt a fejedelmi ételt választani az év utolsó napján, mert szerencsét hoz, hanem azért is, mert isteni finom. A szilveszteri malacsült elkészítése nem nehéz, de néhány szabályt be kell tartani ahhoz, hogy tökéletes legyen.
Közeledik az év utolsó napja, és számos hagyomány és babona kapcsolódik ehhez a dátumhoz – többek között az, hogy malachúst kell enni, mert a disznó kitúrja a szerencsét. A szilveszteri malacsült elkészítése nem túl macerás, de ahhoz, hogy a bőr ropogós, a hús omlós, puha legyen, nem árt ismerni néhány alapvető fogást. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a malacsült szilveszter napján, és hoztunk egy receptet is!

Minőségi húst válassz
Nem mindenki gondol erre, pedig sokszor hiába az igyekezet, rágós, kemény marad több órás sütés után is a malac, ezért ahhoz, hogy tökéletes legyen a sült, megbízható helyről vásárold meg a friss húst. Ha csontos húst választasz, pikáns, finom ízeket kap az étel, de a filé is isteni lesz; akármelyik mellett is döntesz, a lényeg, hogy a bőr alatt legyen legalább egy-másfél centis szalonnás réteg. Lehet csülök, karaj, császárhús is. Figyelem: soha ne fagyaszd le a bőrös húst, mert felengedés után nem lesz roppanós!
Ügyelj az előkészítésre
A bőrös húsokon gyakran maradnak szőrszálak; ezeket éles kiskéssel vagy borotvával kapard le a bőrről. Meleg vízzel mosd le a húst, töröld szárazra, majd irdald be a bőrt éles késsel ujjnyi szélességben. Ne ejts túl mély bevágásokat, elég kb. 2 mm-es mélységben irdalni a bőrt.

Ne spórold meg a pácolást
A nagyobb darab bőrös húsokat érdemes pár órát pácolni, hiszen ezzel nemcsak a sütési időt rövidítheted le, de a húst is alaposan átjárják az ízek. Fontos azonban, hogy a zsenge malachúst nem szabad túlfűszerezni; a kevesebb több! Pácolhatod szárazon és nedvesen is a húst; száraz pácoláshoz keverj el egy kevés sót fűszerekkel (például kömény, bors, majoránna), és dörzsöld a keveréket a húsra. Arra figyelj, hogy a bőrre ne jusson. Kötözd le a húst, hogy minél szorosabban tapadjon a csontra, és tedd a hűtőbe. Nedves pácolásnál keverj össze olajat a fűszerekkel és a sóval, alaposan nyomkodd a húsba, a bevágásokba is, és pár órát hagyd állni a húst.
A sütéshez idő kell
A sütnivaló húst soha ne tedd a hűtőből egyenesen a tepsibe, ettől rossz lesz az állaga; akármelyik módszerrel pácoltad, hagyd, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. Kevés folyadékot mindig önts alá (ez lehet víz vagy sör is), sütés közben pedig forgasd meg néha, és locsolgasd – kivéve, ha fedett edényben vagy fólia alatt sütöd.
Szilveszteri ropogós malacsült recept

Hozzávalók (8 adaghoz)
- 2 kg bőrös malackaraj
- 2. ek sertészsír
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 db alma
- 5 dl sör
- só, bors, kömény
Elkészítés:
- Tisztítsd meg a malachúst, irdald be éles késsel a bőrt, majd sózd, borsozd, ízesítsd a köménnyel, és hagyd állni pár órát.
- Vágd vékony csíkokra a megpucolt fokhagymagerezdeket és a szalonnát, majd tűzdeld meg velük minden oldalról a húst.
- Pucold meg a hagymát és az almát, tedd a sütőedény aljába. Locsold meg a sörrel, tedd rá a malacot, majd lefedve, 160 fokos sütőben süsd 3 órán keresztül.
- Ha megpuhult a malachús, vedd le a fedelet a sütőedényről, tekerd fel a sütés hőfokát 230 fokra, és süsd ropogósra a húst 20-25 perc alatt. Friss kenyérrel, vagy hagymás tört krumplival és savanyúsággal tálald.






