Megnyalja mind a tíz ujját a férj: Így készül a tökéletes egyben sült csülök
Ropogós a bőre, omlós a húsa, az illata pedig leírhatatlan. Az egyben sült csülök akkor tökéletes, ha a hús leválik a csontról, és szaftos, könnyen szeletelhető. Nincs férfiember, aki nemet mondana rá!
Igazi ínyencfogás az egyben sült csülök, és nem véletlen a férfiak kedvence: az omlós, szaftos hús, és a ropogós, pirosra sült bőr ínycsiklandó egyveleget alkot. Némi sült krumplival, és kovászos uborkával tálalva az igazi ez a páratlan ebéd vagy vacsora, de senki nem hördül fel, ha csupán frissen sült, fehér kenyérrel tálaljuk. Bár hosszú órákig tart elkészíteni, a végeredmény miatt megéri, hiszen ez után a fejedelmi lakoma után senki nem áll fel éhesen az asztaltól. Minél fokhagymásabb, annál jobb az egyben sült csülök, és nem árt, ha egy kis sörrel is megbolondítjuk; ám ahhoz, hogy a bőre piros és ropogós legyen, kell némi rafinéria.
Nem mehetünk el szó nélkül a füstölt csülökből készült változat mellett sem, hiszen igazi ízorgiára számíthatunk, ha előbb megfőzzük, majd megsütjük a húst. Akármelyik változat mellett is döntünk, nem fogunk csalódni; lássuk a recepteket!
Ropogós egyben sült csülök
Hozzávalók:
1 nagyobb egész csülök (nyers)
6-7 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál sertészsír
só és bors ízlés szerint
0,3 dl sör
Elkészítés:
Tisztítsd meg alaposan a csülköt, majd a bőrét 1-2 centiméteres kockákra irdald be. Fontos, hogy csak a bőrt vágd be, a penge ne hatoljon a húsba!
Az irdalás után alaposan sózd meg, és kend be az őrölt fokhagymával, borssal úgy, hogy mindenhova jusson: a bőrre, a húsrészekre, a csont mellé is. Tedd a tepsibe, rakj alá zsiradékot, és öntsd alá a sört is.
Az omlós, ropogós bőrű csülök titka, hogy előbb főzöd, aztán sütöd a csülköt. Ezt egyszerűen megteheted, ha fedett edényben teszed első körben a sütőbe: római tál, jénai, vagy alufóliával lefedett, mély tepsi is tökéletesen megfelel a célra. A lefedett csülköt annyi időre tedd a sütőbe, ahány kiló; tehát két kilónál két óra, másfélnél másfél stb. A sütő hőfoka ne legyen ekkor még túl magas: 170-180 Celsius fokon puhítsd meg.
Ha lejárt a sütési idő, vedd ki a csülköt, és nézd meg. Ha elvált a hús a csonttól, akkor a hús már puha, de természetesen meg is szúrhatod egy villával, hogy omlós-e. Vedd le a fedőt az edényről, és tedd vissza sülni a csülköt, de ezúttal magasabb hőfokon: lehet 200-230 is. A legfinomabb akkor lesz a bőr, ha van grillező funkció a sütődön, és azzal pirítod meg.
A csülköt pirítás közben locsolgasd a saját levével, és figyelj arra, hogy amikor az egyik felén megpirult a bőr, akkor forgasd át, hogy mindenhol egyenletesen ropogós és piros legyen. Ha ezzel megvagy, nincs más dolgod, mint tálalni.
Egyben sült füstölt csülök
Hozzávalók:
1 nagyobb füstölt csülök
5 dl sör
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
őrölt bors, babérlevél, só ízlés szerint
Elkészítés:
Tisztítsd meg a csülköt, majd tedd egy nagy fazékba. Add hozzá a megpucolt fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Közepes lángon 1-2 óra alatt főzd puhára.
A főtt csülköt tedd át egy tepsibe, öntsd alá a sört, majd fedd le, és mehet a sütőbe. 180 Celsius fokon süsd 50 percig, majd vedd le a fedőt, és 200 fokon süsd ropogósra. Tálalás előtt letakarva pihentesd 10-20 percig, hogy összeérjenek az ízek.