Létrehozva: 2022.02.02.
Módosítva: 2022.02.09.

A legjobb trükk, hogy ne legyen száraz az egyben sült karaj

Fejedelmi lakoma, ami után senki nem áll fel éhesen az asztaltól! Ahhoz, hogy omlós és puha legyen, szükség van némi rafinériára, de ha ezt a trükköt beveted, a siker garantált.

Az igazán ízletes egyben sült karaj titka nem a fűszerezésben rejlik, hiszen a pecsenye akkor tökéletes, ha omlós és szaftos. A karajt könnyű elrontani, különösen akkor, ha nem szeletekben sütöd; ugyanis hajlamos a kiszáradásra, és sokszor finom pecsenye helyett a végeredmény olyan lesz, mint a cipőtalp. Természetesen sokat számít a fűszerezés is, de elsősorban a megfelelő sütési technika a tökéletes egyben sült karaj titka. Nem mindegy ugyanis a hőfok.

Az alacsony sütési hőfok a szaftos, egyben sült karaj titka (Fotó: pixabay.com)

Ahhoz, hogy igazán finom és omlós legyen a karaj, lassan és alacsony hőfokon kell megsütni, hiszen így egy csepp zsír és lé sem folyik ki belőle, és biztosan szaftos marad. Bár így hosszabb ideig kell sütni, a végeredmény miatt megéri akár több órát is várakozni, hiszen az alacsony, 90 Celsius fokos hőmérsékleten 4-5 óra is lehet, mire elkészül. Ahhoz, hogy az értékes szaft bent maradjon sütés közben, először szükséges kérget képezni a karaj külső felén, vagyis magas hőfokon, kevés zsiradékon serpenyőben minden oldalát hirtelen megsütni – és csak ezt követően mehet a tepsibe.

A sovány húsok sütése igényel némi odafigyelés (Fotó: pixabay.com)

Egyben sült karaj recept

Hozzávalók:

  • 1 kg csont nélküli sertéskaraj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • kevés olaj
  • egy evőkanál méz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 dl sör
  • Elkészítés:

  • Melegítsd elő 90 fokra a sütőt, közben pirítsd körbe kevés zsiradékon a karajt, hogy kérget kapjon. Ezután tedd egy közepes tepsibe.
  • Törd össze a fokhagymát, egy kisebb edényben keverd össze egy deci olajjal, a mustárral és a borssal.
  • Alaposan sózd meg a karajt, majd vékonyan kend be az olajos, fűszeres keverékkel minden oldalát. Csurgasd rá a mézet, öntsd alá a sört, majd zárd le a tepsit alufóliával, és tedd a sütőbe.
  • 4-5 óra hosszán át süsd a karajt; fontos, hogy végig alacsony, 90 Celsius fokon maradjon a hőfok. A végeredmény isteni lesz!
  • A szeleteléssel érdemes várni 10-20 percet (Fotó: pixabay.com)

     

    Soha ne hideg húst kezdj el sütni, hiszen így a hús hősokkot kap, ami azt jelenti, hogy összeugrik, és ettől még alacsony hőfokon sem lesz puha. Érdemes sütés előtt fél-egy órával kivenni a hűtőből, hogy ne legyen jéghideg.

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek