kulcsár edina
Fejedelmi lakoma, ami után senki nem áll fel éhesen az asztaltól! Ahhoz, hogy omlós és puha legyen, szükség van némi rafinériára, de ha ezt a trükköt beveted, a siker garantált.
Az igazán ízletes egyben sült karaj titka nem a fűszerezésben rejlik, hiszen a pecsenye akkor tökéletes, ha omlós és szaftos. A karajt könnyű elrontani, különösen akkor, ha nem szeletekben sütöd; ugyanis hajlamos a kiszáradásra, és sokszor finom pecsenye helyett a végeredmény olyan lesz, mint a cipőtalp. Természetesen sokat számít a fűszerezés is, de elsősorban a megfelelő sütési technika a tökéletes egyben sült karaj titka. Nem mindegy ugyanis a hőfok.
Ahhoz, hogy igazán finom és omlós legyen a karaj, lassan és alacsony hőfokon kell megsütni, hiszen így egy csepp zsír és lé sem folyik ki belőle, és biztosan szaftos marad. Bár így hosszabb ideig kell sütni, a végeredmény miatt megéri akár több órát is várakozni, hiszen az alacsony, 90 Celsius fokos hőmérsékleten 4-5 óra is lehet, mire elkészül. Ahhoz, hogy az értékes szaft bent maradjon sütés közben, először szükséges kérget képezni a karaj külső felén, vagyis magas hőfokon, kevés zsiradékon serpenyőben minden oldalát hirtelen megsütni – és csak ezt követően mehet a tepsibe.
Egyben sült karaj recept
Hozzávalók:
Elkészítés:
Soha ne hideg húst kezdj el sütni, hiszen így a hús hősokkot kap, ami azt jelenti, hogy összeugrik, és ettől még alacsony hőfokon sem lesz puha. Érdemes sütés előtt fél-egy órával kivenni a hűtőből, hogy ne legyen jéghideg.