Az ünnepek nem csak a bejgliről és a sok édes süti készítéséről szólnak. Szilveszterkor előkerülnek a vendégváró, a sós sütemények, rágcsák is. Egy szuper, sós rúd, vagy néhány sajtos csiga nagyon jól eshetnek a koccintáshoz az év utolsó napján. Íme, egy isteni recept.
Olívás-sajtos csiga
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
20 dkg túró
1 tk só
1 db tojás
töltelékhez:
1 db közepes lila hagyma
15 dkg olívabogyó
10 dkg trappista sajt tetejére:
1 db tojás
5 dkg trappista sajt
Így készítsd el:
Pucold meg a hagymát, szűrd le az olívabogyót és vágd nagyobb cikkekre, majd késes aprítóba daráld le őket. A sajtot reszeld le.
Szitáld a lisztet a dagasztógép táljába. Reszeld bele a vajat és dolgoztasd morzsára. Add hozzá az áttört túrót, a sót, tojást és keverd sima tésztává.
Borítsd a lisztet a gyúródeszkára, gyúrd át, majd 50x 35 cm-esre nyújtsd ki. Oszd el rajta az előkészített tölteléket, és a hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel és 1 cm szélesre vágd. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd el. A csigák tetejét kend be, felvert tojással, szórd meg reszelt sajttal.
180 C fokos, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütheted.