tóth gabi
A sárgabaracklekvár méltán lett a lekvárok királynõje. Azonban nem is gondolnád, hogy ennek a zamatos, üvegbe zárt csodának a befõzése milyen vitát vált ki a háziasszonyok között.
Míg nagymamáink 1kg gyümölcshöz akár 50 dkg cukrot is tettek, addig manapság sokan cukor nélkül teszik el a lekvárokat. Minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál jobban kijön a gyümölcs eredeti íze, zamata és sokkal egészségesebb is.
Nem a cukor tartósítja ugyanis a lekvárt!
Ha héjával készíted a lekvárt, figyelj, hogy csak hibátlan gyümölcs kerüljön a fazékba. Magozd ki, aztán darálhatod, turmixolhatod is. A héjával főzött lekvár sűrűbb lesz.
A héj nélkül készített lekvárok befőzésére egy kicsit több idő kell, de aki így készíti, az esküszik erre a módszerre, mert szerintük a héjától kesernyésebb lesz az íze és könnyebben meg is barnul. A héját úgy tudod a leggyorsabban lehúzni, ha néhány másodpercre forró vízbe teszed (majd hidegbe, hogy ne égesse szét a kezed)!
- Minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb cukrot kell majd beletenni!
- Magas, vastag aljú lábosban érdemes főzni, így nem ég le, nem bugyog ki!
- Ha most nincs időd, vagy kedved lekvárt befőzni, télen is megteheted, tedd addig a gyümölcsöt a fagyasztóba!
- Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz!
- Ha leszeded a levét, remek ivólének és gyorsabban végzel!
- Csak a végén add hozzá a cukrot, így a gyümölcs jobban megőrzi a színét.
- Sütőben, 160 fokon 3 óra alatt elkészül. Nincs égési sérülés, nem kell kevergetni és nem tud leégni!