RETRO RÁDIÓ

Óriási viták a sárgabaracklekvár körül! Mi az igazság?

Óriási viták a sárgabaracklekvár körül! Mi az igazság?
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 07. 06. 22:18

A sárgabaracklekvár méltán lett a lekvárok királynõje. Azonban nem is gondolnád, hogy ennek a zamatos, üvegbe zárt csodának a befõzése milyen vitát vált ki a háziasszonyok között.

Az egyik megosztó a cukor mennyisége! 

Míg nagymamáink 1kg gyümölcshöz akár 50 dkg cukrot is tettek, addig manapság sokan cukor nélkül teszik el a lekvárokat. Minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál jobban kijön a gyümölcs eredeti íze, zamata és sokkal egészségesebb is.

Nem a cukor tartósítja ugyanis a lekvárt!

Héjával, vagy a héja nélkül főzzük be a sárgabarackot?

Ha héjával készíted a lekvárt, figyelj, hogy csak hibátlan gyümölcs kerüljön a fazékba. Magozd ki, aztán darálhatod, turmixolhatod is. A héjával főzött lekvár sűrűbb lesz.

A héj nélkül készített lekvárok befőzésére egy kicsit több idő kell, de aki így készíti, az esküszik erre a módszerre, mert szerintük a héjától kesernyésebb lesz az íze és könnyebben meg is barnul. A héját úgy tudod a leggyorsabban lehúzni, ha néhány másodpercre forró vízbe teszed (majd hidegbe, hogy ne égesse szét a kezed)!

Fortélyok

- Minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb cukrot kell majd beletenni!

- Magas, vastag aljú lábosban érdemes főzni, így nem ég le, nem bugyog ki!

- Ha most nincs időd, vagy kedved lekvárt befőzni, télen is megteheted, tedd addig a gyümölcsöt a fagyasztóba!

- Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz!

- Ha leszeded a levét, remek ivólének és gyorsabban végzel!

- Csak a végén add hozzá a cukrot, így a gyümölcs jobban megőrzi a színét.

- Sütőben, 160 fokon 3 óra alatt elkészül. Nincs égési sérülés, nem kell kevergetni és nem tud leégni!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.