Isteni finom, mégis nehéz elkészíteni ezt a magyar édességet. Az aranygaluska foszlós, könnyű tésztája, finom dióval és vaníliasodóval tálalva kihívást jelent? Mutatjuk, hogyan tudod gyorsan és egyszerűen elkészíteni: ebben segíthet neked egy 2,5 dl-es bögre. Ez a trükk megkönnyíti a munkádat. Mutatjuk a receptet.
Aranygaluska gyorsan elkészítve/ Fotó: fkafg / Shutterstock
Aranygaluska recept
Hozzávalók:
tésztához:
5 és fél bögre liszt (70 dkg)
1/2 bögre barna cukor (7 dkg)
10 dkg vaj
4 db tojás
1 csomag élesztő
1 bögre langyos tej (2,5 dl)
1 csipetnyi só
töltelék:
1,5 bögre darált dió(15 dkg)
3/4 bögre barna cukor (10 dkg )
5 dkg olvasztott vaj
vaníliaöntet:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 bögre tej ( 1 l )
5 ek barna cukor
Így készítsd el:
Egy műanyag tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és az élesztőt.
Add hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat és a langyos tejet. Gyúrd össze a tésztát kézzel. Bár ragacsos az állaga, de ez a normális. Szórd meg liszttel a tetejét, takard le konyharuhával, hagyd kelni nagyjából 50 percig. Közben keverd össze a diót és a cukrot.
A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztes felületre, hajtsd félbe, és nyújtsd ki. Nagyjából 2 cm vastagra húzd szét. Lisztezd meg a tetejét. Szaggass ki a tésztából 5 cm nagyságú köröket egy pohár segítségével.
Vajazz ki egy nagyobb tepsit, helyezd bele a galuskákat, kend meg olvasztott vajjal és szórd meg cukros dióval szépen egyenletesen a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára süsd meg. Tűvel ellenőrizd a galuska állapotát.
Közben készítsd el a vanília öntetet, a csomagoláson szereplő útmutató szerint.
Amint elkészült a tészta, tálalhatod is a vaníliával leöntve.